Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Αποκλεισμός της ΒΟΝΙΤΣΑΣ από την διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας

Δυστυχώς, η Βόνιτσα έχει μείνει εκτός της λαμπαδηδρομίας της Ολυμπιακής Φλόγας

       Πολλοί κάτοικοι της Βόνιτσας εκφράζουν το παράπονο τους γιατί η ολυμπιακή φλόγα δε θα περάσει από την πόλη τους. Κι ενώ αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα  θα περάσει από Αστακό, Λευκάδα και Πρέβεζα, δυστυχώς η ΒΟΝΙΤΣΑ είναι εκτός διαδρομής, παρ’ όλο που εδώ γεννήθηκαν «τα Άκτια» που ήταν από τους σπουδαιότερους αγώνες της αρχαίας  Ελλάδας. 
       Σίγουρα η Ολυμπιακή Φλόγα δεν μπορεί να διασχίσει όλες της περιοχές της χώρας, όμως δεν μπορεί ένας ιστορικός πανάρχαιος τόπος, όπως η Βόνιτσα να μένει εκτός από την σημαντική αυτή διαδρομή. 
    Οι κάτοικοι λένε ότι είναι άστοχη η κατάρτιση της συγκεκριμένης διαδρομής που επελέγη καθώς απουσιάζει η Βόνιτσα μια σημαντική περιοχή της Ακαρνανίας, που γέννησε «τα Άκτια», στα οποία τελούνταν αγώνες τουλάχιστον από τον 4ο αιώνα π.χ. και που συμβολίζουν την οικουμενική διάσταση των αξιών ολυμπισμού και τις πανανθρώπινες αξίες......



   Αξίζει να αναφερθούμε στα πλεονεκτήματα της ΒΟΝΙΤΣΑΣ παραθέτοντας επιγραμματικά μόνο 3 λόγους: 

1)-ΤΑ ΑΚΤΙΑ:  Από παλαιών χρόνων γίνονταν από τη Πόλη Ανακτόριο, οι αγώνες «τα Άκτια», στο  ακρωτήριο Άκτιο της Ακαρνανίας προς τιμήν του Ακτίου  Απόλλωνος.       Στην αρχή τα Άκτια τελούνταν ανά διετία, από του Αυγούστου όμως και μετά ανά πενταετία οι οποίοι και περιλάμβαναν αθλητικούς, ναυτικούς, μουσικούς και ποιητικούς αγώνες και αγώνες ιπποδρομίας. 
      Κατά τον Στράβωνα οι αγώνες των Ακτίων ήταν Ισολύμπιοι οι δε νικητές των Ακτίων τύχαιναν τις ίδιες τιμές με αυτές που ελάμβαναν οι νικητές των Ολυμπίων. Η μεγαλύτερη άνθηση των Ακτίων αγώνων στην αρχαιότητα ήταν μετά το 31 π.Χ. όπου και θεσπίστηκαν και σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης του Αυγούστου κατά του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας.
      Μετά το θάνατο όμως του Αυγούστου τα Άκτια παράκμασαν και εξέλιπαν εντελώς παρά την ύστατη προσπάθεια του Αυτοκράτορα Ιουλιανού ν΄ αναστηλώσει το παλιό τους γόητρο.

2)-ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας έχει την τιμή να έχει τον αθλητή Δημήτρη Μπακοχρήστο, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο στην άρση βαρών σε πάγκο.

3)-ΕΜΠΕΙΡΙΑ: Ο τόπος μας έχει εμπειρία σε διοργάνωση όταν στις 12 Μαΐου 2012, η Βόνιτσα υποδέχτηκε την Ολυμπιακή Φλόγα των 30ων  Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία.   Η Φλόγα έφθασε στη Βόνιτσα και την μετέφεραν οι λαμπαδηδρόμοι: Η αθλήτρια του TAE KWON DO Βασιλική Ντάρδη, ο αθλητής της Άρσης Βαρών Δημήτριος Μπακοχρήστος (ο οποίος έχει εξασφαλίσει την πρόκρισή του για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο) και ο δρομέας μεγάλων αποστάσεων Ανδρέας Πάτσης. 
     Η υποδοχή που της επιφύλαξαν οι Βονιτσάνοι ήταν εντυπωσιακή και κατά την διάρκεια της διέλευσης της Φλόγας, ο κόσμος που παρακολουθούσε, ξεσπούσε σε χειροκροτήματα.

ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΒΟΝΙΤΣΑ  12.5.2012 (ΦΩΤΟ: Σπύρος Μπαράκος)






















































15 σχόλια:

  1. Δεν έχουν χρόνο να διαφημίσουν τον τόπο μας και να μας κάνουν περήφανους έχουν μόνο που θα δώσουν τις απευθείας αναθέσεις με τα καρναβάλια τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουλάχιστον η προηγούμενη δημοτική αρχή το πάλεψε και τα κατάφερε, αυτοί οι αμόρφωτοι δεν μπήκαν καν στο κόπο.Σιγα μην ξέρουν τι σημαίνει ολυμπιακή φλόγα και την ιστορία της Ολυμπιάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλάχιστον η προηγούμενη δημοτική αρχή το πάλεψε και τα κατάφερε, αυτοί οι αμόρφωτοι δεν μπήκαν καν στο κόπο.Σιγα μην ξέρουν τι σημαίνει ολυμπιακή φλόγα και την ιστορία της Ολυμπιάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για να περάσει η φλόγα από την Βόνιτσα κάποιοι έπρεπε να τρέξουν όπως έκαναν οι προηγούμενοι. Δυστυχώς αυτή την δημοτική αρχή έχουμε και αυτή μας αξίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιά Ολυμπιακή φλόγα ρε παιδιά;;; Εμείς έχουμε τον Γληγοράκη και τον Γληγορακη junior!!!! Ποια Ολυμπιακά ιδεώδη λέτε; Εμείς ντύνουμε τα μικρά παιδιά ιερείς και τα μαθαίνουμμε να αισχρολογούν απο μικρά!!! Δυστυχώς μέχρι εκεί φτάνει το μυαλό και η αντίληψη της λέξης πολιτισμός για τους περισσότερους Βονιτσάνους! Έχουμε οτι μας αξίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ.ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ,ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ,ΓΛΕΝΤΙΑ,ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ.ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ;ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καμια προβατίνα σφάξτε αποστολακαιοι και κλαρίνα φέρτε ...ουστ ..κ εσείς κ κ ο πολιτισμός σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ειστε ολοι με το φερεντινο,κανετε μπαμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας μην ξεχνάμε οτι ο Αστακός έχει και Ολυμπιονίκη , τον Παντελή Καρασσεβδά , που έπαιξε σημαντικό ρόλο να διέλθει η φλόγα απ΄την πόλη - πατρίδα του Καρασσεβδά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 2:06 Δεν είμαστε όλοι με τον Φερεντίνο. Δηλαδή αν κάποιος κάνει μια σωστή επισήμανση, οπωσδήποτε είναι με τον <>; Τι χωριάτικη, αναχρονιστικη αντίληψη είναι αυτη; Βγάλε τη βλαχια και απεβαλλε την κουτοπονηρια, και μάθε να ακούς και την άποψή την διαφορετική όσο και να μην συμφωνείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι λετε ρε παιδιά.. Τίποτα δεν θα λέγατε. Θα κατηγορούσατε για τα 8.000 ( αυτό το ποσο ψηφίστηκε για την εκδηλωση της φλόγας) που θα χάλαγε ο ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ για την φλόγα ενώ τα παιδιά σας πεινάνε και δεν εχουν να φάνε. Σας μάθαμε τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΜΗΝ ΑΝΥΣΗΧΕΙΤΕ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ Ο ΜΠΑΛΑΤΣΟΥΡΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΓΙΤΙ ΑΠΟ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΚΟΥΡΑΦΕΞΑΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εκτός από τον Ολυμπιονικη ΠΑΝΤΕΛΗ ΚΑΡΑΣΕΒΔΑ,έχουμε και το μέλος τής Ολυμπιακης επιτροπής Κον ΚΑΥΜΕΝΑΚΗ ΦΩΤΙΟ πού είναι Αστακιωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΦΙΛΕ 9.02 ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο