Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ασφαλιστικό αγροτών: Μέριμνα και κίνητρα για τους «αληθινούς» αγρότες

Του Χρήστου Σαλτογιάννη
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

      Στα χρόνια των μνημονίων αλλά και πιο πριν προς τα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο αγροτικός τομέας υπέστη αρκετές απώλειες με αποτέλεσμα να υπάρξει δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος κατά 20%.
   Επιπλέον, η απασχόληση στον αγροτικό χώρο μειώθηκε κατά 8% ειδικά την τελευταία 5ετία και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η χώρα μας παρουσιάζεται ελλειμματική στα διάφορα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην ελληνική επαρχία μας.
      Βέβαια σε όλα αυτά συνέβαλε και η ενιαία ή κοινή αγροτική πολιτική (Κ.Α.Π.), η οποία με το πέρασμα των ετών μεταβλήθηκε ριζικά αλλάζοντας την πολιτική που στόχευε στην ενίσχυση της παραγωγής (μηχανισμός πριμοδότησης) σε μια πολιτική διεύρυνσης με επίκεντρο το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων.
     Με την νέα Κ.Α.Π. (2014-2020) επιχειρείται μια επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα από το είδος της καλλιέργειας. Ακόμη προωθείται η στήριξη του εισοδήματος των πραγματικών γεωργών διασφαλίζοντας έτσι ένα επίπεδο ικανοποιητικής διαβίωσης και θεσπίζει ενισχύσεις οικολογικού προσανατολισμού το λεγόμενο «πρασίνισμα» της Κ.Α.Π., λαμβάνοντας έτσι μέριμνα για το περιβάλλον και την αειφορική χρήση της γης........



    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η Κυβέρνηση μέσω ενός ΔΙΚΑΙΟΥ ασφαλιστικού και συνάμα φορολογικού, οφείλει να προστατέψει και να δώσει πραγματικά κίνητρα στους «αληθινούς» αγρότες και ιδιαίτερα στους νέους που επιθυμούν να εγκατασταθούν και να ασχοληθούν με την γη.
  Το νέο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να ενισχύει την απασχόληση και το αγροτικό εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και παράλληλα κατά την άποψη μου, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τον νέο νόμο περί «αγροτικών συνεταιρισμών» που θα προωθεί στην ουσία νέες μορφές συνεργατισμού προσανατολισμένες στην επιχειρηματικότητα και την μεταποίηση των προϊόντων.  

11 σχόλια:

  1. Σουτ....θα σακουσουν οι αγροτοπατερες και θα αρχιζουν να διαμαρτυρονται παλι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ Ο ΑΓΡΠΤΗΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΝΕΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΦΑΒΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ Τ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ...ΔΙΑΛΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΕΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ...ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΑΡΚΑ Κ ΟΣΤΑ....ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ Τ ΛΑΜΟΓΙΑ Π ΜΑΣ ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΑΝ ΜΠΟΥΦΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΝΥΡΙΖΑΜΕ...ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΒ ΑΥΤΟΙ Π ΦΑΓΑΝ ΤΟΣΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΥΠΨΜΕΝΟΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ Κ ΔΗΜΑΡΧΟΥΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΕΣ...ΠΟΥ ΞΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΕΒΑΖΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ Κ.ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ;ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΣΤΟ.ΔΡΟΜΟ?MΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΔΠΑΣΟΚ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΤΑΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥΣΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥ. Ν ΤΑ ΚΕΚΤΗΜΕΝΑ;ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΒΑΡΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΦΩΟΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Κ ΟΧΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΑ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΣ;ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΜΠΑΣ Κ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Katargisi sunaiterismvn oi katharismo tous.koitaxte thn kriti akoma thn lamia me ta katsikia emeis ezoyme.isobious proedrous autous prepei na parouε me ta kadronia.ksupnate mas exoun piei to aima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το θεμα δεν ειναι να καταργηθουν οι συνεταιρισμοι φιλε μου...το σωστο ειναι να ελεγχθουν ολοι οι προεδροι...να παρουν πισω τα κλεμμενα...που ειναι πολλα,και να αφησουμε νεα ατομα να αναλαβουν τα ηνια...πολυ απλα και ξεκαθαρα...οσο εσεις οι μεγαλοι σε ηλικια θελετε να εχετε τα ηνια...η νοοτροπια του νδ -πασοκ θα ταλανιζει και θα βασανιζει τα παιδια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1η Αστοχία: Ποια στρεμματική ενίσχυση βλέπεις στην ΚΑΠ 14-2020;; Αυτή που με τη ρήτρα που στηρίχθηκε και από την τωρινή κυβέρνηση, δεν επιτρέπει τη μείωση των ιστορικών δικαιωμάτων στην επιδότηση πάνω από 30%; Επίσης σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις, γνωρίζεις πολύ καλά ότι ο μύθος του εθνικού αποθέματος, στηρίζεται και από αυτή την ΚΑΠ μιας και δεν μοιράζεται στους νεοεισερχόμενους στη γεωργία εν τέλει.

    2η Αστοχία: Σίγουρα πριμοδοτείται ο νεοεισερχόμενος για να εγκατασταθεί, όταν οι εισφορές και φορολογία υπολογίζονται επί μηδενικού εισοδήματος την πρώτη χρονιά εγκατάστασης. Αλλά πως πριμοδοτείται αυτός που έχει κάνει μια πενταετή εγκατάσταση δενδροκαλλιέργειας για παράδειγμα, όταν η απόδοση ξεκινά σταδιακά από τα 5 έτη, και με το πρώτο εισόδημα που εμφανίζει ξεκινά με 46% κρατήσεις για φορολογία και ασφαλιστικό; Που είναι οι δικαιοσύνη του ασφαλιστικού για τους αγρότες με φωτοβολταϊκά, όταν έχουν ακόμη μία εγκατάσταση που αποδίδει μεν χρήματα, αλλά εξασφαλίζεται η πληρωμή του δανείου, οι λειτουργικές ανάγκες και ένα μικρό εισόδημα για τον παραγωγό, όταν με το καινούργιο ασφαλιστικό θα κρατείται ένα επιπλέον 20% (αρχικά) για εισφορές;

    Αστοχία 3η: Το ΔΙΚΑΙΟ ασφαλιστικό της κυβέρνησής σου, προωθεί το συνεργατισμό και μάλιστα σε επίπεδο επιχειρηματικότητας και μεταποίησης από συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών; Προφανώς υπάρχει κάποια στρέβλωση των εννοιών στη σκέψη σου. Ποιος θα είναι εκείνος ο παραγωγός που θα πουλάει με ένα ασφαλιστικό, το οποίο περιλαμβάνει εισφορές υπολογιζόμενες με ποσοστό επί του εισοδήματος, με τιμολόγιο σε συνεταιρισμούς;

    Συμπερασματικά, αν και θα μπορούσα να σου πω πολλά παραπάνω, κάποια στιγμή καλό είναι οι νέοι άνθρωποι της περιοχής, να βγαίνουν μπροστά με ασπίδες αξιοπρέπειας και να μην προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Οι κομματικές παρωπίδες οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση και τις έχεις πολύ σφιχτά στα αυτιά σου. Η δικαιοσύνη είναι μια έννοια πολύ βαριά για το ασφαλιστικό σύστημα που προωθείται. Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι δίκαιος και πολύ διαφορετικό να κάνεις μια ληστρική επιδρομή σε ανθρώπους που δούλεψαν για να αποκτήσουν στη ζωή τους κάποια πράγματα και εν τέλει επειδή είσαι κράτος να γίνεσαι ο υποχρεωτικός συνέταιρος και χωρίς κεφάλαιο. Τέλος, καλό θα ήταν ως νέος άνθρωπος, να ξεκολήσεις από τις κακές μορφές συνεταιρισμών που επικρατούν στην περιοχή και να πάψεις να στηρίζεις μία κυβέρνηση η οποία σε 40 χρόνια μεταπολίτευσης και με το 2% όπως έλεγες, συνολικού χρόνου διακυβέρνησης, έχει καταφέρει να επιφέρει τέτοια ολική καταστροφή σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας, αλλά κατάφερε να σώσει τους υψηλόμισθους και υψηλοσυνταξιούχους ως τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ 12.09 ΠΟΣΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ Η ΕΑΣ?ΑΞΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΣΟ ΓΛΥΨΙΜΟ?ΑΞΙΖΕΙ ?ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ Π ΛΕΣ ΣΚΟΥΖΟΥΝ ΟΤΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ?ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ,ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΒΡΑΚΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΧΡΕΩΘΗΚΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΑΣ ΖΗΤΗΖΟΥΝ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΑΠΟ ΜΩΡΑΙΤΗ Κ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΞΕΣΗΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΦΥΤΕΨΑΝ ΓΥΑΛΙΑ ΑΙΝΤΕ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάθε να κάνεις γόνιμη κριτική.
      Σχόλιό μου: Κρίμα!!

      Διαγραφή
  7. ΓΙΑ 1η Αστοχία σου αναφέρω επιγραμματικά:
    Στοχοι νεας ΚΑΠ Με την επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις,
    ανεξάρτητα από το είδος της καλ/γειας, στηρίζει το
    εισόδημα όλων των γεωργών, διασφαλίζοντας ένα επίπεδο
    διαβίωσης.
    Προωθεί και προβλέπει προοδευτική σύγκλιση των
    ενισχύσεων τόσο μεταξύ των Κ-Μ., όσο και στο εσωτερικό
    αυτών.
    Ανακατανομή ενισχύσεων. Όλα τα κράτη μέλη με
    ενισχύσεις ανά εκτάριο χαμηλότερες του 90% του Μ.Ο.
    της Ε.Ε, θα καλύψουν το 1/3 της διαφοράς μεταξύ του
    τρέχοντος επιπέδου και του Μ.Ο. της προσεχούς
    προγραμματικής περιόδου, σε βάρος των Κ-Μ που είναι
    πάνω από το Μ.Ο (π.χ. Ελλάδα).
    (Ο Μ.Ο. ενίσχυσης ανά επιλέξιμο εκτάριο στην Ελλάδα το
    2013 ήταν 384€, ενώ ο Μ.Ο της Ε.Ε ήταν 271€).
    Θεσπίζει ενισχύσεις οικολογικού προσανατολισμού
    (πρασίνισμα ΚΑΠ), λαμβάνοντας έτσι μέριμνα για το
    περιβάλλον και την αειφορική χρήση της γης.
    Για την 2η αστοχία σου λέω:
    Νέοι γεωργοί θα θεωρούνται όσοι και
    α)Δημιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκμετάλλευση ή έχουν ήδη
    εγκατασταθεί (έχουν κάνει ΟΣΔΕ), κατά τη διάρκεια των πέντε
    ετών που προηγούνται της πρώτης υποβολής της αίτησης.
    β)Είναι ηλικίας ως 40 ετών.
    Θα λαμβάνουν 25% προσαύξηση δικαιωμάτων, μέχρι 25
    εκτάρια, για τα πέντε (5) πρώτα έτη από την έναρξη της
    εκμετάλλευσης (Η 5ετία μειώνεται κατά τα έτη που
    μεσολάβησαν μεταξύ της δημιουργίας της εκμετάλλευσης και
    του έτους αίτησης ενίσχυσης και ισχύει μέχρι το 40ο έτος τους).
    Το σχετικό κονδύλιο ανέρχεται σε 2% του εθνικού φακέλου και
    υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περισσότεροι από 15.000
    «Γεωργοί νεαρής ηλικίας».
    Για να είναι δικαιούχοι της προσαύξησης τα Νομικά πρόσωπα
    θα πρέπει άνω του 50% του μετοχικού κεφαλαίου να ανήκει σε
    φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις.
    Για την 3η αστοχία σου λέω: ανέμενε το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμόυς και ανέμενε την τελική μορφή του ασφαλιστικού!!!
    Τώρα για τα συμπερασματα σου σε προκαλώ 11:05 να αναφέρεις το ονομα σου για να δούμε τι εκπροσωπείς!!
    με εκτίμηση ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο, επειδή σε εκτιμώ πολύ στα λέω.

      Μη μου αναλύεις την ΚΑΠ, την ξέρω καλά. Οι επιδοτήσεις κάθε είδους σε όλες τις ΚΑΠ, στόχο είχαν να στηρίξουν και να ενισχύσουν το επίπεδο διαβίωσης των αγροτών. Μην κοιτάς που πίσω από αυτό καλυπτόταν οι έμποροι οι οποίοι δεν πλήρωναν την εμπορική αξία των προϊόντων, βλέπε καπνό. Αυτό που προσπαθώ να σου πω για τη νέα ΚΑΠ, είναι ότι δεν κάνει ανακατανομή των ενισχύσεων εν τέλει, και συντηρεί το παλιό σύστημα πριμοδότησης των ιστορικών δικαιωμάτων.

      Η 2η αστοχία που σου έγραψα έχει να κάνει καθαρά με ασφλιστικό και φορολογικό. Άσχετα από την όποια πριμοδότηση μπορεί να υπάρξει στο νεοεισερχόμενο από την ΚΑΠ. Πώς πριμοδοτείται ο νεοεισερχόμενος από άποψη φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών υπολογιζόμενων επί κερδών ή τζίρου; αυτό είναι το ερώτημα.

      Το αναμένω και εγώ και οι αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους. Να είσαι σίγουρος όμως φίλε, ότι καταστρέφεται ολόκληρος ο κλάδος των αγροτών και εν τέλει οι μικρομεσαίοι και μικροί αγρότες, εάν τα μέτρα είναι αυτά που υπάρχουν σήμερα.

      Διαγραφή
    2. Προφανως και δεν θα ειναι αυτα τα μετρα που θελουν σκαι μεγκα και σια!!!
      Αλλωστε αυτος ειναι ο σκοπος του διαλογου και των επεμβασεων απο φορεις (αγροτες) και μελη του συριζα κτλ.
      Ευχαριστω που με εκτιματε και λογικα θα σας εκτιμω και γω παροτι δεν μπορω να καταλαβω ποιος ειστε.
      Χρηστος Σαλτογιαννης

      Διαγραφή
  8. Ολες οι κινητοποεισεις ειναι στημενες επειδή η καινουρια καπ χτυπαει ασχημα τους συνεταιριστες...ξυπνατε αγροτες πριν σας φτυσει ο κοσμος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο