Όταν το νέο κυριαρχεί και οφείλει να ανατρέπει, αξιοποιώντας την εμπειρία του παλιού. Μακριά από κόμματα που “συνεννοούνται” με υπονοούμενα, χάνοντας τα αυτονόητα
Άρθρο της Νίκης Φούντα – Υποψήφιας Βουλευτού με Το Ποτάμι
Μία από τις ευκαιρίες που φαίνεται να γεννά η κρίση είναι η ανάγκη πολλών νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα κοινά. Τώρα πια, μετά το πρώτο σάστισμα, τώρα πια, μετά την συνειδητοποίηση του μεγέθους του “κακού”. Θέλοντας να συμβάλουν στην ανόρθωση του τόπου, ελπίζοντας έτσι σε μια καλύτερη μέρα. Νέοι άνθρωποι, ή σωστότερα “φρέσκα” μυαλά, που μπορούν να συνδυάσουν την πολιτική με επιτυχημένες ζωές. Που μπορούν να μπουν μέσα στην καθημερινότητα και να παράξουν λύσεις. Που δεν πέρασαν ποτέ από κομματικούς σωλήνες και που όταν αποχωρήσουν από το πολιτικό προσκήνιο θα επιστρέψουν στις πραγματικές ζωές τους.
Και κάθε μέρα βλέπω περισσότερους. Σταγόνες ελπίδας που γίνονται ποτάμι. Άνθρωποι που ασφυκτιούσαν στο παρελθόν και αγανακτούν με το νέο δικομματισμό που τους επιβάλλεται. Που μπορούν και σκέφτονται πέρα από τα πολωτικά τσιτάτα και τις ψεύτικες υποσχέσεις. Που τολμούν να εκφράζουν ένα τρίτο τρόπο σκέψης πιο ψύχραιμο, αλλά και πιο ρεαλιστικό, μακριά από λαϊκισμούς..........
Για χρόνια υποφέρουν από αναξιοκρατία. Για χρόνια βλέπουν κυβερνήσεις να “ταΐζουν” το κράτος τους, το δικό τους κράτος, χωρίς νοικοκύρεμα, χωρίς να βάζουν όρια στις σπατάλες. Για χρόνια βλέπουν κυβερνήσεις να “συνεννοούνται” με πολιτικά υπονοούμενα, χάνοντας τα αυτονόητα. Για χρόνια παρακολουθούσαν ένα κράτος και την οικονομία του να καταρρέει, ακόμα και όταν φαινομενικά “ανέβαινε”, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν.
Όχι γιατί ήταν λιγότεροι, αλλά γιατί ζούσαν σε μια ιδιότυπη μα φαύλη ολιγαρχία: εκεί όπου οι κομματικοί στρατοί επέπλεαν, χωρίς να αποδεικνύουν την αξία τους. Αυτοί οι νέοι, οι “φρέσκοι” άνθρωποι, αποστρέφονται τις παλαιοκομματικές δομές και αναζητούν τη γνώση και την εμπειρία των διανοούμενων, των τεχνοκρατών και των ανθρώπων που πέτυχαν δημιουργώντας στην ζωή τους. Όχι των επαγγελματιών της πολιτικής, αλλά των επαγγελματιών της ζωής. Είναι αυτοί οι ίδιοι νέοι που δεν αναγκάστηκαν ή δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικό και οραματίζονται μια άλλη, δική τους χώρα.
Τα ψέματα τελείωσαν. Η σφοδρότητα της ύφεσης και η απαξίωση της χώρας μας στο εξωτερικό μας έδωσαν ένα σκληρό μάθημα. Ή τα αλλάζουμε όλα – σήμερα – ή ξαναζούμε την ιστορία σαν εφιάλτη.
Το πολιτικό σκηνικό κάποιοι θέλουν να το περιορίσουν από τη μία πλευρά σε μια κάκιστη συγκυβέρνηση που έδωσε εξετάσεις και απέτυχε και από την άλλη στον άκρατο λαϊκισμό της μέχρι πρότινος αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπάρχει τρίτος δρόμος, μακριά από τα κόμματα με τα γερασμένα μυαλά. Που χωρίς έμπνευση -και με βασικό στόχο την εξουσία- οδηγούσαν την χώρα “στα βράχια”. Χωρίς ψηφοφόρους ελπίδας, αλλά με ψηφοφόρους φόβου ή απογοήτευσης.
Υπάρχει διέξοδος και είναι αυτή που έχουμε μέσα μας, όλοι εμείς που πονάμε τον τόπο μας και θέλουμε να τον δούμε να είναι εντελώς διαφορετικός. Χωρίς να αναπολούμε το παρελθόν των παθογενειών και της επίπλαστης ευημερίας των δανεικών.
Σε ένα ποτάμι αλλαγών θέλουμε να κινηθούμε και να πορευτούμε, όσοι θέλουμε να είμαστε μακριά από τα λάθη του παρελθόντος λοιπόν. Με σκληρή δουλειά. Ώστε να δημιουργήσουμε και πάλι τις συνθήκες για μια ανταγωνιστική οικονομία, με ευκαιρίες για όλους. Να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της γης μας και να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα. Να δημιουργήσουμε πραγματική παραγωγή και θέσεις εργασίας. Και αξιοπρέπεια. Να επενδύσουμε στην ενεργειακή αυτονομία και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας και του πλανήτη. Να δημιουργήσουμε “ποιοτικά χαρακτηριστικά”. Να επανατροφοδοτήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό με τους επιστήμονές μας, επενδύοντας σε αυτούς. Κανείς νέος να μην θεωρεί μονόδρομο την φυγή στο εξωτερικό και την ανεργία ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Η λίστα των δυνατοτήτων ατέλειωτη. Αρκεί να υπάρχει πίστη και θέληση.
Αισιοδοξώ, για πολύ ακόμη. Αισιοδοξώ, γιατί περιθώρια αλλαγών κι ανατροπής φαίνεται να υπάρχουν σημαντικά. Με αξιοποίηση της εμπειρίας -καλής ή κακής- του παλιού και χρησιμοποιώντας νέα υλικά. Όσο “ταξιδεύουμε” με ανθρώπους που θέλουν να ανατρέψουν με ιδέες και προτάσεις, όσο ονειρευόμαστε με αναφορά στην πραγματικότητα, σίγουρα υπάρχει προοπτική στο να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο. Ανοίγοντας ορίζοντες.
Σε ένα κόμμα που συνυπάρχουν τα κομμάτια και θρύψαλα της νεοφιλελευθερης Δράσης (Σκυλακάκης)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠασοκοι (Κοπά) πρωην Δημαρίτες που τελευταία στιγμή πήδηξαν απο το καράβι (Λυκουδης που μέχρι προχθές μίλαγε με τον Βενιζέλο και Ψαριανός) δεν μπορεί να μιλάμε για φρεσκια μυαλά.
Κόμμα που δεν έχει προβλημα να κυβερνήσει με τον έναν (ΣΥΡΙΖΑ) η τον άλλο (ΝΔ) μπορεί να χαρακτιριστεί και ως ευκαιριακό.
Κρίμα!!!.. πάρα πολλά κούφια λόγια (υπερβολική χρήση της λέξης φρέσκια, τριτοι δρομοι ,ποτάμι αλλαγών κ.λ.π.) απο ένα υποτίθεται μη επαγγελματία πολιτικό.
Ειδικά εκείνο που με "λερώνει" ειναι η φράση ..."Με αξιοποίηση της εμπειρίας -καλής ή κακής- "
Κακής;;;;;;;;;;;;
Eάν λάβουμε υπόψει τι λέει το πρωην μέλος του Ποταμιού καθηγητής πανεπιστημίου Δημητρης Κουρέτας (και προσωπικός φίλος του κυρίου Θεωδωρακη) τότε τα φρεσκα μυαλά έιναι ένα ζήτημα προς διερευνηση!!
Ολη η παρεμβαση του πρωην μέλους του Ποταμιού εδώ
http://www.larissanet.gr/2015/01/11/to-potami-einai-ena-morfoma-pou-exypiretei-to-systima/
και ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα
"..Το κυριότερο πρόβλημα ήταν η μη λειτουργία βασικών δομών όπως η Πανελλήνια επιτροπή. Όλα περνούσαν από τον Σταύρο και τη συντονιστική χωρίς να μαθαίνουμε τίποτα. Μαθαίναμε από τις εφημερίδες. Ένα άλλο θέμα πολύ σοβαρό κατά τη γνώμη μου αλλά και σύμφωνα με τη γνώμη όλων όσων παραιτήθηκαν μετά από μένα ( Π.Σαμαράς μέλος της Πανελλήνιας, συντονίστρια Ρεθύμνου, συντονιστής Πάτρας, Μέλη της επιτροπής διαλόγου που παραιτήθηκαν, κλπ) ήταν η λειτουργία αδιαφανών δομών που στην ουσία «φακέλωναν» όσους εξέφραζαν κριτική στον Θεοδωράκη. Αυτά τα άτομα λειτουργούν ακόμη ως διαδικτυακοί μεσολαβητές-«κατάσκοποι» μεταφοράς πληροφοριών , παρακολουθούσαν τις αναρτήσεις μας στο διαδίκτυο και όσοι εξέφραζαν κρίσεις στοχοποιούνταν ή περιθωριοποιούνταν. Το ίδιο συνέβαινε και σε επίπεδο Λάρισας με κάποια στελέχη του κόμματος. Καταλαβαίνετε ότι η λειτουργία αυτή δεν συνάδει με τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της ελευθερίας του λόγου. Έτσι είχα αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό ότι δεν επιθυμούσα την περαιτέρω εμπλοκή μου και θα έκρινα εγώ τον χρόνο αποχώρησης από το κόμμα. Άλλωστε τα παραπάνω από 10 μέλη και στελέχη που παραιτήθηκαν μετά από μένα δεν νομίζω ότι σκεφτόμασταν εκδικητικά. Αλλά, κοιτάξτε φέρω την ευθύνη διότι πίστεψα στο Ποτάμι και μαζί με μένα και πολλοί άλλοι άνθρωποι...."
Το ΠΟΤΑΜΙ καλείται να διασφαλίσει την Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Χώρας και αυτό θα το κρίνει ο Ελληνικός λαός σε 13 ημέρες. Νίκη άψογο το κείμενό σου. Ενόχλησε κάποιους εξυπνάκηδες, που αρέσκονται στον ξύλινο πολιτικό λόγο . Απλά προσπερνάς τα κάθε λογής UFO.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία.
Dr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ
"Eξυπνάκηδες" "UFO"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι το ήθος σας κύριε Σταικο;;
Πολιτευεστε και με το Ποτάμι(αν δεν κάνω λάθος);;
Μς αυτά που λέτε επιβεβαιώνετε τον κύριο Δημήτρη Κουρέτα.
Το ήθος το δικό μου, όπως και το όνομά μου είναι γνωστά στην κοινωνία. Εάν νομίζεις πως έχεις ήθος και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου , πες το όνομά σου , για να είναι σε θέση να συγκρίνει η κοινωνία.
ΑπάντησηΔιαγραφήDr . ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ