Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Το χτίσιμο του προφήτη Ηλία, στο Καραϊσκάκη Ξηρομέρου

Κείμενο-Φωτο: Αλέκας Κατσάνου

Πιστεύεται από πολλούς πως το χτίσιμο του Προφήτη Ηλία, του καστροπύργωτου μοναστηριού που σαν βιγλάτορας κυριαρχεί σ΄όλη την κοιλάδα που φέρνει στον Αστακό, βασίζεται στο εξής περιστατικό:

«Απάνω στου Κατσαβού την κορφή, που είναι μια κορφή της Βελούτσας, ένας βοσκός έβοσκε τα πρόβατά του. Πολλά βοσκοτόπια .....................
διαθέτει η Βελούτσα κι ας φαίνεται έτσι τραχειά κι απλησίαστη. Κάθε βράδυ, λοιπόν, αντίκριζε ένα φωτάκι να τρεμοσβήνει. Θέλοντας να εξακριβώσει τι ήταν εκειό το φωτάκι, τράβηξε θαρρετά προς τα εκεί. Και τότες ανακάλυψε πως έβγαινε από ένα φτωχικό καντηλάκι που έκαιγε δίπλα στη θαυματουργή εικόνα του προφήτη Ηλία, που βρισκόταν τρυπωμένη σε μια μικρή σπηλιά, τριγυρισμένη από πυκνότατους καταπράσινους θάμνους που μοσχομύριζαν. Ο βοσκός ειδοποίησε σχετικά τον παπά του χωριού, που μετέφερε την εικόνα και φρόντισε να χτιστεί το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία. Αλλά σε μερικές μέρες χάθηκε η εικόνα μυστηριώδικα και ξαναβρέθηκε στο μικρό της σπήλαιο. Μετά από αυτό οι χωρικοί έχτισαν μικρό ναΐσκο στη θέση, που ο μισός αποτελείται από τη σπηλιά, μα κράτησαν την εικόνα στο μεγάλο μοναστήρι, που σιγά-σιγά πρόκοψε πολύ και σ΄αυτό έστησε ορδί (στρατόπεδο) ο Καραϊσκάκης».

(Χαρίλαος Ψωμάς – πέθανε 95 χρονών)

Από το βιβλίο «Αντίλαλοι από τα περασμένα του Αστακού και της περιοχής του» των Μεν.Καραμεσίνη και Απ.Σπυρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο