Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Να μην καταργηθεί η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας !


Παρέμβαση  των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Μαρίας Τριανταφύλλου, Γιώργου Βαρεμένου, Μαρίας Κανελλοπούλου, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργου Πάντζα, Δημήτρη Στρατούλη και Βασίλη Χατζηλάμπρου για την προωθούμενη κατάργηση της Διεθνούς Ακαδημίας Ελευθερίας με έδρα το Μεσολόγγι. .....Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και  με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να αναθεωρήσει την απόφαση για την κατάργηση της Ακαδημίας.

 Στο κατατεθέν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Διοικητικές Απλουστεύσεις - Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα - Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α’ 161) και λοιπές ρυθμίσεις», που η συζήτησή του αρχίζει αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται, εκτός των άλλων ρυθμίσεων, η κατάργηση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας (Δ.Α.Ε.) με έδρα το Μεσολόγγι, η οποία ιδρύθηκε μετά από πρόταση Νόμου (στις 29/11/2001) 210 βουλευτών όλων των κομμάτων.  Ύστερα από διαβουλεύσεις, ιδρύθηκε η Δ.Α.Ε. με τον νόμο 3113/2003 (ΦΕΚ Α΄42/19-2-2003).

 Με το προεδρικό Διάταγμα 108/2003 καθορίστηκαν οι δραστηριότητες για την υλοποίηση του σκοπού της Δ.Α.Ε., καθώς και ο τρόπος διοίκησής της από Σύγκλητο και Ολομέλεια, που απαρτίζεται από προσωπικότητες διεθνούς κύρους, Έλληνες και αλλοδαπούς. Ενδεικτικά, συμμετέχουν οι Μίκης Θεοδωράκης, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Νίκος Κούνδουρος, Χάρολντ Πίντερ, Γεράσιμος Καζάνας και πολλοί άλλοι.

 Κύριοι σκοποί της Δ.Α.Ε είναι :

 - Η μελέτη και η έρευνα του φαινομένου της ελευθερίας από ιστορική, επιστημολογική, κοινωνική, πολιτική και φιλοσοφική άποψη.

- Η συνεργασία με Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του εξωτερικού.

- Η διοργάνωση πάσης φύσεως επιμορφωτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.

- Η δραστηριοποίηση σε εκπαιδευτικούς τομείς.

- Η συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς.

- Η δημιουργία Διεθνούς Μουσείου Ελευθερίας των Λαών.

- Η καθιέρωση Διεθνών Πολιτιστικών και Αθλητικών Εκδηλώσεων, και πολλά άλλα.

 Αξίζει να σημειωθεί πως χωρίς καμία αρωγή, αφού το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού δεν άσκησε ούτε καν την επιβαλλόμενη από τον νόμο εποπτεία, η Δ.Α.Ε. πραγματοποίησε κάποιες δραστηριότητες. Έτσι, λοιπόν, τίποτα δε δικαιολογεί το κλείσιμό της, αφού τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έχουν ήδη προτείνει τρόπους για την καλύτερη λειτουργία της.

 Η Δ.Α.Ε. δεν επιβαρύνει το Δημόσιο με έξοδα, αφού ποτέ δεν της δόθηκε επιχορήγηση και ούτε απασχολεί προσωπικό.

 Ωστόσο, η ύπαρξη και η στοιχειώδης οργάνωση και λειτουργία της μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του πολιτισμού, στη διεθνή προβολή της ιστορικής ταυτότητας της Ι.Π. Μεσολογγίου,  στην τόνωση του τουρισμού και της τοπικής ανάπτυξης εν γένει.

 Η ύπαρξη και η ενίσχυση ενός τέτοιου θεσμού θα δικαιώσει τους αγώνες των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» για ελευθερία, εθνική αξιοπρέπεια, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, για ισότητα και ισονομία, για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την κατοχύρωση του δικαιώματος της ζωής και της ειρήνης. Και σήμερα, εν μέσω όχι μόνο οικονομικής κρίσης άλλα και κρίσης αξιών, τα ιδανικά αυτά είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο