Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Άξιοι της μοίρας μας

Ένα παγκόσμιο πνευματικό ίδρυμα, όπου συμμετέχουν νομπελίστες και προσωπικότητες οικουμενικής εμβέλειας, για το οποίο συμφώνησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έρχεται τώρα η κυβέρνηση  να το καταργήσει…  Κατατέθηκε το νομοσχέδιο-Καμία αντίδραση απ' την Αιτωλοακαρνανία.
 
 
Κατατέθηκε σήμερα προς ψήφιση στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάργηση 23 φορέων, οι οποίοι… «δεν κρίνονται πια απαραίτητοι».
Και η αλήθεια είναι ότι ανάμεσα στους εν λόγω φορείς, συναντάμε νομικά πρόσωπα που πράγματι κανέναν λόγο ύπαρξης δεν έχουν πια και άλλα που δημιουργήθηκαν κάποτε για να βολευτούν κομματικοί στρατοί και να δημιουργηθούν χρυσοφόρες θέσεις προέδρων και διευθυντών…
Ωστόσο, στους 23 αυτούς φορείς, που το υπουργείο λέει ότι πρέπει να καταργηθούν διότι το μόνο που κάνουν είναι να επιβαρύνουν το κράτος, συναντάμε και τη Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας, …που ούτε μισό ευρώ δεν κοστίζει στο κράτος, που δεν έχει προσωπικό για να μπει σε διαθεσιμότητα, που δεν ανήκει καν στο δημόσιο, …αλλά στην οικουμένη. Ένα παγκόσμιο πνευματικό ίδρυμα, με νομπελίστες και διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες να έχουν συνταχθεί γύρω απ’ αυτή την προσπάθεια, ένας φορέας που αν το Ελληνικό κράτος σεβόταν τον εαυτό του και την ιστορία του, θα έπρεπε να επενδύσει σ’ αυτόν, όχι να τον καταργήσει.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στις 29 Νοεμβρίου 2001 με πρόταση νόμου που υπέγραψαν 210 βουλευτές (!!!) ιδρύεται η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας, που στόχο έχει τη μελέτη και την έρευνα των προβλημάτων της Ελευθερίας, με τη Φιλοσοφία, την Ιστορία, τις Τέχνες, τις θετικές και κοινωνικές επιστήμες.
Ο ιδρυτικός νόμος που ομόφωνα ψηφίστηκε στην Ολομέλεια ορίζει: «Το έργο της Διεθνούς Ακαδημίας να γίνει κτήμα της ανθρωπότητας για την εμπέδωση της Δημοκρατίας, την απελευθέρωση των Λαών και τη δημιουργία υψηλότερων μορφών Πολιτισμού».
Αργότερα αποδέχονται την πρόκληση να γίνουν μέλη του Συμβουλίου της Ακαδημίας προσωπικότητες σύμβολα, με οικουμενικό χαρακτήρα. Νομπελίστες, καταξιωμένοι επιστήμονες, άνθρωποι που η δράση τους επηρέασε το σύγχρονο κόσμο.
Η ιστορία της Ακαδημίας, ωστόσο ξεκινά πολλά χρόνια πριν… Εμπνευστής του όλου εγχειρήματος ήταν ο αγωνιστής της Δημοκρατίας Γεράσιμος Καζάνας, που εξακολουθεί να αποτελεί την «ψυχή» της Ακαδημίας και να αγωνίζεται για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία… τη λειτουργία της Ακαδημίας, έχοντας στις ημέρες μας να αντιπαλεύσει άλλου είδους «καθεστώτα», όπως αυτά του ωχαδελφισμού και του πολιτικού αμοραλισμού, της γραφειοκρατίας ακόμη, της στασιμότητας.
Ο Γερ. Καζάνας είχε καταθέσει την πρότασή του αρχικά στον γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου, με τον οποίο τον συνέδεαν κοινοί αγώνες και προσωπική φιλία. Όταν, το 1963 ο Γεώργιος Παπανδρέου ενημερώθηκε για το όραμα δημιουργίας της Ακαδημίας, λακωνικά είχε περιοριστεί στο να πει: «Θα γίνει»!
Και χρειάστηκε να περάσουν «μόλις» τέσσερις δεκαετίες… Έγινε όμως!
Αλλά πριν ακόμη λειτουργήσει, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να ακυρώσει τη μεγαλύτερη ίσως κατάκτηση του μεταπολιτευτικού κοινοβουλευτισμού.
Δεν είναι υπερβολή: Οι άνθρωποι και τα κόμματα που δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο αν έξω είναι μέρα ή νύχτα, ομόφωνα ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης της Διεθνούς Ακαδημίας. Με πρόταση, επαναλαμβάνουμε, 210 εκ των 300 βουλευτών, κάτι που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Η απόφαση κατάργησης της Ακαδημίας ελήφθη πριν από ένα περίπου χρόνο απ’ την αρμόδια διυπουργική γνωμοδοτική επιτροπή, η δε υλοποίησή της επιχειρείται τώρα. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε… και, πολύ φοβόμαστε, επιστροφή δεν υπάρχει.
Ένα παγκόσμιο πνευματικό ίδρυμα που δημιουργήθηκε με νόμο στη Βουλή και μάλιστα τέτοιας πλειοψηφίας, το καταργούν τώρα… καταστρατηγώντας, για μια ακόμη φορά, κάθε έννοια λογικής και δικαίου.
Η ευθύνη, πάντως, της μη λειτουργίας της Ακαδημίας ανήκει αποκλειστικά στο υπ. Πολιτισμού (αν και στο ίδιο το Μεσολόγγι υπήρξαν στο παρελθόν αναχώματα, σε σχέση με το κτίριο του παλαιού νοσοκομείου Χατζηκώστα, οι δε φορείς του νομού… δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα, προφανώς μη αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του Ιδρύματος).
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, με παλαιότερη απόφασή του, είχε εκφράσει την απόλυτη και κατηγορηματική εναντίωσή του στο ενδεχόμενο κατάργησης της Ακαδημίας και είχε, μάλιστα, εκδώσει σχετικό ψήφισμα. Και αυτό ήταν όλο…
Περιφέρεια, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών τάξεων, αλλά και ο πνευματικός, λεγόμενος, κόσμος, …απλώς δεν υπάρχουν!
Εάν αντί της Ακαδημίας επιχειρούσε η κυβέρνηση να καταργήσει μια άχρηστη υπηρεσία τριών υπαλλήλων που τεμπελιάζουν, θα είχαμε «επανάσταση»! Για την Ακαδημία, δεν συγκινήθηκε κανείς.
…Αυτοί είμαστε και αυτή η μοίρα μας αξίζει.
Φώτης Μπερίκος
 
 

3 σχόλια:

  1. για ποιο λογο να μην τους καταργησει ? φυρα ειναι για το κρατος . αρκετα εως εδω . καλα κανει σε αυτο το σημειο η κυβερνηση . μετα την φτωχολογια που εδωσε αιμα , καιρος ειναι να εξαφανιστουν καικαποιες κομματοουρες , που μεχρι τωρα απλα ηταν διακοσμητικες . και δεν σταματανε μονο εκει ... τωρα με την πληρη διασταυρωση στοιχειων απο παντου θα τους γονατίσει .. και καλα θα κανει .ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ . μια θρυσκεια μεχρι και αυτη αν εξαλειφθεί, ενας σττρατος , ενα εθνος .ΜΗΠΩς ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ? αυτος ο βολεμενος κομματοποιημενος που δεν το εχει καταλαβει θα πεσει στα σκληρα , αποτομα . σε λιγο . αναμεινατε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μας τα λες όλα κύριε συντάκτη? Δεν υπήρχε καμμιά επιβάρυνση, τότε γιατί την κατάργησαν ή μηπως δεν είναι ακριβως έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχει δικιο ο 9.35 αυτοι οι τσαμπα μαγκες οι βολεμενοι που επειδη παιρνουν ακομη ενα μισθουλη και νομιζουν οτι δεν τους αγκιζει τιποτα σε λιγο θα φωναζουν πιο πολυ απο ολους αλλα δεν υπαρχει κανεις να τους καταλαβει- θα τους εχουν ξεκανει ολους.Περαστικα σε ολους μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο