Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ο Νομάρχης Θύμιος Σώκος επισκέφτηκε τους χώρους της ανασκαφής του νεκροταφείου, των αρχαίων Οινιαδών.




Στους χώρους της ανασκαφής του αρχαίου νεκροταφείου, των αρχαίων Οινιαδών που διενεργεί η Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελευθερία Σερμπέτη με ομάδα φοιτητών, βρέθηκε το Σάββατο (29 Αυγούστου 2009) ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος με τον δήμαρχο κ. Αντώνη Αλετρά.
Σύμφωνα με την κ. Σερμπέτη, ξεκίνησε το 1992, η ανασκαφή προχωρά οργανωμένα, μεθοδικά, με πολύ κόπο. Πρόκειται για το μοναδικό οργανωμένο νεκροταφείο της Ακαρνανίας που έχει ανασκαφεί και έως τώρα έχουν βρεθεί ενενήντα επτά τάφοι.
Η κεραμική των αγγείων που έχουν βρεθεί βοηθά στη χρονολόγηση της ζωής της πόλης των Αρχαίων Οινιαδών και έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την κεραμική του Θυρρείου, της Λευκάδας, της Αμφιλοχίας και της Ηπείρου.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Σερμπέτη αναμένεται ολοκληρωμένη έκδοση με τα ευρήματα της ανασκαφής.
«Βρισκόμαστε σε μια ανασκαφή που τα σπουδαία ευρήματά της προσδιορίζουν την αξία και την ιστορικότητα της πόλης των Αρχαίων Οιναδών. Χρειάζεται βοήθεια ώστε ο χώρος του αρχαίου νεκροταφείου να γίνει επισκέψιμος σε συνδυασμό με το Θέατρο, το Νεώριο και την Ακρόπολη των αρχαίων Οινιαδών. Η Νομαρχία είναι αλληλέγγυη σε κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου και θα βοηθήσουμε τη συγκεκριμένη ανασκαφή με μια χορηγία ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να έρθουν στο φως. Είναι ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις μεγάλες ευθύνες του απέναντι στην Αιτωλοακαρνανία, ένα τόπο που γνώρισε μεγάλη ακμή, ώστε να αναδειχθούν οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σώκος.
Τέλος, ο δήμαρχος Οινιαδών κ. Αντώνης Αλετράς αναφέρθηκε στις προσπάθειες υποστήριξης του δήμου στο ανασκαφικό έργο καθώς και στην ανάγκη συνολικής ανάδειξης των αρχαίων Οινιαδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο