Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

"Συμπολιτεία Ξηρομεριτών": Σκληρή κριτική και αναφορά θεμάτων κακοδιαχείρισης, προς τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Κώστα Γεωργούλα



     Αρχές Ιουνίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια του Δήμου Ξηρομέρου πρακτικό συνεδρίασης του ΔΣ της Κοινωφελούς Επιχείρησης με θέμα, «Ανάθεση στήριξης προγράμματος Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης  (ΚΔΑΠ)» (δείτε εδώ). 
      Θέλουμε να θέσουμε μερικά εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την ανάρτηση της Κοινωφελούς καθώς και από προηγούμενες αναρτήσεις:
    1)-Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση από τη στιγμή της απόφασης μέχρι τη δημοσιοποίηση της στο Διαύγεια. Στο παρελθόν είχαμε επισημάνει την παντελή απουσία ενημέρωσης στο Διαύγεια από την Κοινωφελή (για περισσότερο από ένα χρόνο δεν υπήρχε ενημέρωση στο Διαύγεια) στον ίδιο τον Πρόεδρο, μέσω κοινών γνωστών και είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα διορθωθεί αυτή η δυσλειτουργία.
    Δυστυχώς μέχρι και αρχές Ιουνίου δεν είχε αποκατασταθεί, από τα μέσα Ιουνίου και μετά άρχισε να αποκαθίσταται η ροή από την Κοινωφελή στο Διαύγεια και εκεί φάνηκε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση.
      Το συγκεκριμένο πρακτικό εγκρίθηκε 16/4 και αναρτήθηκε 7/6!!! Επίσης απόφαση που ελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 (αφορά προμήθεια τραπεζιών κλπ) αναρτάται τον Μάϊο του 2016!!! Ακόμη προσλήψεις που έγιναν τον Φεβρουάριο κοινοποιήθηκαν στη διαύγεια την 17/7, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας των!!! Αφήστε που υπάρχουν αποφάσεις που δεν έχουν αναρτηθεί καθόλου!!!
     Το επιχείρημα της έλλειψης προσωπικού παρακαλούμε τον κ. Γεωργούλα να μην το επικαλεστεί.......



     2)-Από τη   Κοινωφελή έχουν εκτελεσθεί από τον Οκτώβριο του ´14 μέχρι σήμερα κάποια έργα. Τα έργα αυτά τα έχουν παραλάβει; Και αν ναι ποια ήταν τα ονόματα που στελέχωναν την επιτροπή παραλαβής;
      Για να τους βγάλουμε από τον κόπο και από τον πειρασμό να απαντήσουν λίγο περίεργα, επιτροπή παραλαβής δεν υπάρχει για το 2015. Με τι τρόπο σκέπτονται,όταν συσκέπτονται, να νομιμοποιήσουν μια παράνομη κατάσταση;
     Η επιτροπή παραλαβής για το 2016, εκτός του ότι κληρώθηκε τον έβδομο μήνα, ήταν να κληρωθεί 15/7 ημέρα Παρασκευή. Ως δημοτική παράταξη έχουμε επιδώσει πάγια εντολή στο Δήμο να μας προσκαλούν όταν υπάρχουν κληρώσεις έτσι ώστε να παρευρίσκεται εκπρόσωπος μας. Δεν ειδοποιηθήκαμε. Γιατι;
      Ένα δεύτερο θέμα που προέκυψε είναι ότι ορίστηκε Πρόεδρος της επιτροπής βεβαίωσης καλής εκτέλεσης, αναπληρωματικό μέλος της Κοινωφελούς, κάτι που από το νόμο απαγορεύεται.
       Τέλος πως θα γίνει η παραλαβή των έργων και ποιος θα υπογράψει για έργα που δεν τα είδε κανείς από την επιτροπή παραλαβής πριν την εκτέλεσή τους;

   3)-Προφανώς ο κ. Γεωργούλας έχει δικαίωμα να συλλέξει ο ίδιος προσφορές (μας έχει συνηθίσει η μητρική της Κοινωφελούς, ο Δήμος Ξηρομέρου) δεν είναι όμως υποχρέωσή του να αναρτά στο διαδίκτυο το διαγωνισμό;
     Μία από τις τρεις προσφορές του συγκεκριμένου διαγωνισμού που αφορά την στήριξη του προγράμματος των ΚΔΑΠ έχει κατατεθεί από πρόσωπο μισθοδοτούμενο από την Κοινωφελή. Έχει δικαίωμα να υποβάλλει πρόταση για ανάληψη προμήθειας η εκτέλεση εργασίας πρόσωπο που μισθοδοτείται από την ίδια την επιχείρηση ή είναι ασυμβίβαστο; Αν υπάρχει ασυμβίβαστο ο διαγωνισμός είναι έγκυρος;

  4)-Πέρυσι που ξεκίνησε η λειτουργία των ΚΔΑΠ, το πρόγραμμα και τις προσλήψεις ανέλαβε να εκτελέσει συνεργάτης της Κοινωφελούς αμισθί και το έφερε εις πέρας με επιτυχία, κάτι που το πιστώθηκε ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Κοινωφελούς, ένα πρόγραμμα που η Συμπολιτεία το στήριξε με πολλούς τρόπους.
      Φέτος που ο ίδιος συνεχίζει να απασχολείται στην Κοινωφελή, γιατί δεν του ανατέθηκε να το εκτελέσει και αυτή τη χρονιά επίσης αμισθί και αναγκάζεται η Κοινωφελής εξ αιτίας των ακροβατισμών του Προέδρου της να πληρώσει 16.000 ευρώ;

   5)-Το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Ξηρομέρου πρόσφατα αποφάσισε την ανάθεση ανάλογης υπηρεσίας, στα πλαίσια του προγράμματος εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (αφορά τους παιδικούς σταθμούς) σε ιδιώτη με το ποσό των 5.000 ευρώ. Μπορεί να απαντήσει ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς πως δικαιολογείται μια τέτοια διαφορά (10.000 ευρώ) για το ίδιο αντικείμενο;

   6)-Με ποια κριτήρια και ποια διαδικασία δίνονται επιχορηγήσεις σε Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, αθλητικές ομάδες, Συλλόγους και σε ποια έχουν δοθεί από τότε που ο κ. Γεωργούλας ανέλαβε την προεδρία της Κοινωφελούς;
     Αν τα κριτήρια είναι αντικειμενικά και νόμιμα με ποια λογική «αποκλείονται» σχολικές δομές και αθλητικά σωματεία από τα χρηματικά αυτά βοηθήματα; Τα βοηθήματα που δίνονται στα σχολεία, χορηγούνται σε συνεργασία με τις σχολικές επιτροπές ή μόνος ο Πρόεδρος αποφασίζει ποιος, που και πόσα θα πάρει;
        Εντάσσονται σε κάποιο πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η Κοινωφελής ή έτσι επειδή συνηθίζεται μοιράζουμε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς και σε όποιους εμείς θέλουμε. Μη μας πει μόνο ότι δίνει βοηθήματα όταν του τα ζητάνε με αιτήματα, γιατί γνωρίζουμε περιπτώσεις που ο ίδιος έπαιρνε τηλέφωνο και προέτρεπε τους υπεύθυνους να κάνουν αιτήσεις!!!
       Ακόμη διαβάζοντας προσεκτικά τις αφίσες των συλλόγων που διοργανώνουν ανταμώματα των κατοίκων τώρα το καλοκαίρι, είδαμε ότι άλλες γράφουν «υπό την αιγίδα» της Κοινωφελούς και αλλού εμφανίζεται η Κοινωφελής ως συνδιοργανώτρια. 
      Παρακαλούμε να ξεκαθαρίσει το ζήτημα ο Πρόεδρος γιατί άλλο οργανώνουμε κάτι από κοινού, με τα έξοδα στη μέση και άλλο η Κοινωφελής φροντίζει, επιμελείται κατά κάποιο τρόπο την οργάνωση της εκδήλωσης. Και η μία και η άλλη περίπτωση απέχουν από την πραγματικότητα. 
       Ούτε συνδιοργανώτρια είναι η Κοινωφελής δίνοντας 700 ευρώ σε ένα πανηγύρι που κοστίζει τουλάχιστον έξι με επτά χιλιάδες ευρώ, ούτε καμία προστασία προσφέρει στις εκδηλώσεις, παρά μόνο την προβολή του κ. Γεωργούλα η οποία κοστίζει επτακόσια ευρώ. 
     Πιο τίμιο θα ήταν να έβγαινε μία ανακοίνωση από την Κοινωφελή που θα έγραφε ποιους και πόσο τους επιδοτεί για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις. Αν θέλει η Κοινωφελής και γενικώς ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους διοργανωτές των εκδηλώσεων αγοράζοντας τα τραπεζοκαθίσματα και τις ηχητικές εγκαταστάσεις, τα οποία θα τα διαθέτει για τις εκδηλώσει αυτές μειώνοντας  με αυτό τον τρόπο σοβαρά το κόστος της εκδήλωσης.
      Αυτά προς το παρόν, γιατί υπάρχουν και άλλα προβλήματα που όσο και να προσπαθούν μερικοί με δημοσιεύσεις σαν κι αυτή που διαβάσαμε στο Αγρίνιονετ να τα εξωραΐσουν, τόσο πιο πολύ βεβαιωνόμαστε ότι ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχειρεί να στήσει ένα παραμάγαζο με μοναδικό σκοπό δημόσιες σχέσεις και την προσωπική του προβολή.

Υ.Γ.-1: Ότι στοιχεία από τη δράση της Κοινωφελούς έχουμε συγκεντρώσει θα τα στείλουμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης υπό μορφή αναφοράς, ελπίζοντας ότι θα αισθανθούν οι διοικούντες ότι υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται, γιατί από λόγια χορτάσατε κι εσείς που μας ακούτε και μας διαβάζετε και εμείς βαρεθήκαμε να τα λέμε και να τα γράφουμε φτάνοντας μερικές φορές στα όρια της γραφικότητας.

Υ.Γ.-2: Για τα Νομικά Πρόσωπα η άποψή μας είναι γνωστή και διατυπωμένη σε κείμενα και στα δημοτικά συμβούλια. Το Νομικό Πρόσωπο και η Κοινωφελής Επιχείρηση δημιουργήθηκαν από τη συνένωση δημοτικών επιχειρήσεων μετά τη μεταρρύθμιση Καλλικράτης. Οι αρμοδιότητες και τα αντικείμενα των δύο νομικών προσώπων πιο πολύ υπηρέτησαν τον τρόπο διοίκησης της προηγούμενης δημοτικής αρχής (το Νομικό Πρόσωπο συγκέντρωσε αναλυτικά το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου) και λιγότερο υπηρέτησαν τον εξορθολογισμό των δύο οργανισμών μετά τη συνένωση των Δήμων. Διαβάζοντας το ΦΕΚ της συγχώνευσης των νομικών προσώπων του Δήμου Ξηρομέρου, είναι αδύνατον να καταλάβεις που τελειώνει το ένα και που αρχίζει το άλλο. Απλώς στο Νομικό Πρόσωπο υπάρχει εξειδίκευση των δραστηριοτήτων κατά τομέα για ευνόητους λόγους όπως αναφέραμε πιο πάνω. Το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι η επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
       Το δεύτερο θέμα είναι ο απόλυτος έλεγχος των νομικών προσώπων από τη πλειοψηφία με αποτέλεσμα ο σκοπός των νομικών προσώπων να μην εξυπηρετείται και όλα να τίθενται στην υπηρεσία της μικροπολιτικής,της εξυπηρέτησης ημετέρων και της απλής διαχείρισης. Ρίχνοντας μια ματιά στις αποφάσεις των νομικών προσώπων, με εξαίρεση τη δημιουργία των ΚΔΑΠ που προωθήθηκαν με επιτυχία από την Κοινωφελή Επιχείρηση, δεν υπάρχει ούτε μία απόφαση που να στηρίζει και να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν τα νομικά πρόσωπα.
      Το τρίτο πρόβλημα είναι η έλλειψη ιδίων πόρων, καθώς και η αποτυχία εξεύρεσης πόρων με άλλους τρόπους. Έτσι στην πράξη μένουν με την επιχορήγηση του Δήμου η οποία και λίγη είναι και τη διαχειρίζονται κάκιστα.
      Η πρότασή μας συνοπτικά είναι πως ο Δήμος έχει ανάγκη από ένα νομικό, πρόσωπο - επίχειρηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες, με αντικείμενο οικονομία, πολιτισμό και αθλητισμό και ένα δεύτερο νομικό πρόσωπο με αντικείμενο την πρόνοια.
     Η απρόσκοπτη λειτουργία και των δύο απαιτεί ανεξαρτησία από τη δημοτική πλειοψηφία και στελέχωση με πρόσωπα ικανά και κοινής αποδοχής. Και τα δύο νομικά πρόσωπα μέσα από την εκπόνηση σοβαρών πλάνων θα διεκδικούν κονδύλια από συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα καθώς και την αυτοχρηματοδότησή τους μέσα από δραστηριότητες συναφείς με το αντικείμενό τους.

Συμπολιτεία Ξηρομεριτών

10 σχόλια:

  1. Κρατικοδιαιτος πασοκος ο κύριος ο οποίος δεν λέε Να καταλάβει ότι η εποχή των παχιων αγελάδων έλαβε τελος και τα λεφτά του κοσμάκη πρέπει να πιάνουν τόπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δημοσιότητα και έλεγχο νομιμότητας των πράξεων τους . Μόνο έτσι θα καταλάβουν ότι τα χρήματα είναι των δημοτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΝΕΙ,Η ΚΟΙΝΟΦΕΛΗς ΕΧΕΙ ΟΥΣΙΑ ΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΩΣΤΑ,Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΦΑΤΕ ΓΑΛΟΥΝΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να το φτάσετε μέχρι τέλος να παρέμβει και ή δικαιοσύνη δεν μπορεί ο κ.Γεωργουλας να παίζει με τα χρήματα και τους φόρους των δημοτών....Αντε βρε κωστα σε θυμάμαι που ήρθες και με πήρες και τηλ.και ζητούσες την ψήφο μας για να φτιάξουμε ένα δήμο χωρίς λαμογια και σπατάλες.... κρίμα!!! Μπράβο στην Συμπολιτεια Ξηρομεριτων για την ανακοίνωση και την ενημέρωση που μας κάνει.ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΑΤΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΚΕΤΑ ΝΤΕΛΟΡ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΗΡΟΝΟΥΜΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕΒΑΣΤΗΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΠΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΣΗΜΑΔΙ, ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΠΡΟΦΙΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο τζαχρηστας τι γνωνη εχει για τον κολλητο του το γεωργουλα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ρε Κωστας κανε καλη διαχειριση.Οχι ολα μασα μπουκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι τραβαει ο ερμος αυτος τοπος κ οι απλοι ανθρωποι απο τα λαμογια τους τεμπεληδες και τους Πασοκους του παρελθοντος που ταλανιζουν ολους μας.Εμεις φταιμε που τον ψηφησαμε αυτον κ ολους του συναφιου.Εμεις κ μονο εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Τζαχρήστας της Συμπολιτείας συμφωνεί με την ανακοίνωση της παράταξής του, διότι είναι μέλος της κοινωφελής και υπογράφει για τις αποφάσεις? Τόσο καιρό και δε διαμαρτυρήθηκε. Είναι ένα θέμα μεταξύ σας στο κομα γιατί τώρα με αυτό που κάνετε καταγγέλετε και το Τζαχρήστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημος ξηρομερου ωρα μηδεν....ντροπη αρπαχτικα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο