Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Μουσική Βαρκαρόλα στη ΒΟΝΙΤΣΑ, το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

             Στις 6 Αυγούστου 2016  ημέρα Σάββατο και ώρα 21:30 στη Βόνιτσα θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια χρονιά  η επιτυχημένη  αναβίωση του εθίμου της μουσικής Βαρκαρόλας σε συνδυασμό με την 2η  γιορτή ψαριού.
     Τα ψαροκάικα  του Αλιευτικού Συλλόγου Αλιέων Δήμου Ακτίου Βόνιτσας μαζί με τις βάρκες ιδιωτών θα ξεκινήσουν υπό τους ήχους καντάδων (από τα παιδιά της Περατιάς της κομπανίας του Χασακή) από το λιμανάκι του Αγίου Δημητρίου Βόνιτσας στις 21.00 με κατεύθυνση το φάρο και την παραλία της Βόνιτσας.
     Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Ακτίου Βόνιτσας στην Βόνιτσα θα στηθεί γλέντι με την ορχήστρα του Βασίλη Κονίδα και την ορχήστρα των παιδιών της Περατιάς  μέχρι το πρωί.
     Εκεί θα προσφερθούν δωρεάν ψητές τσιπούρες Αμβρακικού και παραδοσιακές πίτες από τις γυναίκες του συλλόγου γυναικών Βόνιτσας και τις γυναίκες του ΚΑΠΗ Βόνιτσας........



Λίγα λόγια για το έθιμο της Βαρκαρόλας :

   Είναι το  έθιμο που ξεκίνησε από μια ομάδα γυναικών της Βόνιτσας που τότε μαθήτριες του εξατάξιου Γυμνασίου συμμετείχαν στην Βαρκαρόλα που διοργάνωσε ο καθηγητής Βόρος και ο μουσικός δάσκαλος Θάνος.             Ήταν τότε αρχές της δεκαετίας του 60, όπου η Βόνιτσα με την καθοδήγηση του καθηγητή Βόρου είχε δραστηριότητες θεάτρου, μουσική παιδεία με πάνω από 70 μουσικά όργανα, μια άνοιξη που άφησε στις ψυχές όλων την νοσταλγία.
     Οι μαθητές του Λυκείου Βόνιτσας Ζαχαράκης Βαγγέλης, Πιστιόλας Βαγγέλης, Σταματέλος Βασίλης και Παπαβασίλης Δημήτρης συντόνισαν τις νότες τους με την  βοήθεια του Θεόδωρου Παυλάκου (συνθέτης και τραγουδιστής) και τα μουσικά τους όργανα άπλωσαν την μουσική για δύο ώρες στην παραλία της Βόνιτσας.
        Βράδυ στην παραλία της Βόνιτσας, επτά μεγάλες βάρκες, δεμένες η μια πίσω από την άλλη, με αναμμένα φαναράκια κρεμασμένα στα κατάρτια και οι νότες από τα μουσικά όργανα με τις φωνές πολλών μαθητών ταξίδευαν από την βλύχα του Κάστρου, έφταναν στον φάρο και περνούσαν μέχρι και τον μόλο. Τα φώτα είχαν σβήσει και σε όλη τη παραλία είχε γεμίσει από κόσμο, που δε πίστευε αυτό που έβλεπε. Από την τελευταία βάρκα αφήνονταν μικρές σχεδίες με αναμμένα κεράκια, ώστε στο τέλος της Βαρκαρόλας, τα νερά του Αμβρακικού ήταν μια μικρή πανδαισία.
     Ο φάρος ήταν στολισμένος και περίμενε τους μουσικούς και τον κόσμο για να συνεχιστεί εκεί η γιορτή. Κατά μήκος της παραλίας ο σύλλογος γυναικών Βόνιτσας είχε ετοιμάσει και πρόσφερε τοπικά εδέσματα.
      «Σας περιμένουμε όλους να ταξιδέψουμε στην μουσική πανδαισία σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στο φάρο Βόνιτσας.», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.


ΠΗΓΗ: http://www.agriniopress.gr/

3 σχόλια:

  1. Από πότε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε κάποια άνοιξη του 60 και ξανά-αναβίωσε 2 φορές ακόμα 55 χρόνια μετά από καμια 20 νοματαίους που αντιγραφουν με αισχρό τρόπο τις ανάλογες εκδηλώσεις που κάνει η Λευκάδα αποτελεί έθιμο δεν μπορώ να το καταλάβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η Λευκάδα 8.58 αντιγράφει την Κέρκυρα και η Κέρκυρα την Ιταλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φροντίστε φέτος να έχετε καλα ηχεία γιατί πέρυσι ακουγόταν λες και άκουγες από το γραμμόφωνο την Βεμπω να τωραία δεκδήλωση ι ο Ντούτσε τη στολή του. Απαραδεκτα τα ηχητικα. Η εκδήλωση, ναι, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί έθιμο, με λιγη δουλεια όμως και βελτιωσεις, μπορει να ειναι μια ωραια εκδηλωση που να ευχαριστει οσους την παρακολουθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο