Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Η ΒΟΝΙΤΣΑ στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι (Γκραβούρα 1846)

 ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μουσείο του Λούβρου (musée du Louvre)
Vonizza (Μέρος 1ο)

         Την δεκαετία του 1840-1850 ο  Tony Querrec επισκέπτεται την Ελλάδα και αποτυπώνει με το μολύβι του, τοπία και  παραστάσεις, δημιουργώντας μια  μοναδική συλλογή. 
      Το 1846 βρέθηκε στη Βόνιτσα και το εντυπωσιακό τοπίο του μεσαιωνικού κάστρου, τον προκαλεί να χρησιμοποιήσει το μολύβι του και να το αποτυπώσει σε χαρτί
      Μπορεί η σημερινή κατάσταση της αποτύπωσης να είναι χαμηλής ευκρίνειας, λόγω της μαλακής χρήσης του μολυβιού ή της τυχόν κακής φύλαξης μέχρι να συμπεριληφθεί στα εκθέματα του μουσείου, αλλά μια καλή προσπάθεια μελέτης μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες.........


Παραθέτουμε την γκραβούρα, όπως αυτή σήμερα υπάρχει στο μουσείο του Λούβρου:

       Όπως και εσείς διαπιστώνεται, με μια απλή παρατήρηση, δεν υπάρχει σαφής πληροφορία. Με την χρήση των εργαλείων της πληροφορικής, υποβάλλαμε την αρχική εικόνα σε φίλτρα, με πρώτο από αυτά το φίλτρο charcoal, το οποίο αναζητά τα ανάγλυφα μέρη ενός έργου.


        Το αποτέλεσμα ήταν θετικό και πράγματι διακρίνουμε ότι η θέση από την οποία ο Tony Querrec έστησε τα σύνεργα της ζωγραφικής του, ήταν περίπου η αρχή της προβλήτας του σημερινού Φάρου.
       Στο άνω και αριστερό μέρος της γκραβούρας διακρίνουμε την σχεδίαση του προμαχώνα «Μονόματος», ακολουθεί προς τα δεξιά η απεικόνιση των δύο ημικυκλικών προμαχώνων και εν συνεχεία το τρίτο τείχος με την κατάληξη στην Καζάρμα.
       Σε αυτό το σημείο δηλ. της Καζάρμας υπάρχει μια απλή διάκριση για την ύπαρξη σκεπής σε αυτήν , δηλ. ότι το 1846 η Καζάρμα είχε σκεπή και συνεπώς ένα ασφαλές συμπέρασμα, ότι αυτή χρησιμοποιούνταν.

      Από το βιβλίο της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ  με τίτλο «Το κάστρο των 18 Εθνοτήτων», λαμβάνουμε την πληροφορία ότι από το 1830 στην Βόνιτσα εδρεύει το Ταξιαρχικό σώμα, αποτελούμενο από πέντε χιλιαρχίες (στο βιβλίο ακολουθούν τα ονόματα των χιλίαρχων και η ανά έτη η εναλλαγή στην εξουσία του φρούραρχου του κάστρου).

       Υποβάλλαμε την φωτογραφία σε νέα επεξεργασία με δύο φίλτρα μαζί. Το φίλτρο Negative μας έδωσε περισσότερες πληροφορίες:

     Πράγματι, η Καζάρμα, το 1846 ήταν με σκεπή και συνεπώς χρησιμοποιούνταν. Η επεξεργασία της εικόνας με negative  μας παρέχει ακόμα περισσότερες πληροφορίες.
     Μας παρουσιάζει ευκρινώς τον πρώτο προμαχώνα φύλαξης της Borgo Serato. Πρόκειται για ένα ισχυρό προμαχώνα που άρχιζε από το κάστρο (θέση βόρεια μετά την είσοδό μας στο τρίτο τείχος) και κατέληγε στην σημερινή θέση «Βλύχα». Μάλιστα στην θέση Βλύχα, ο προμαχώνας δημιουργούσε ένα κτίριο ως  πύργο. Σήμερα αν επισκεφτούμε την Βλύχα και παρατηρήσουμε  στη κορυφής αυτής, θα δούμε τα θεμέλια αυτού του πύργου.

    Από  το zoom-in παρατηρούμε ότι η υπέροχη γκραβούρα του 1846, μας πληροφορεί για την σειρά των σπιτιών στην δυτική παραλία της Βόνιτσας.

      Τώρα η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην εκ νέου αποτύπωση της γκραβούρας, από ζωγράφους συνεργάτες της ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑΣ, ώστε να υπάρξει σε καθαρή και αναγνώσιμη μορφή η συνολική πληροφορία για το τοπίο αυτό την περίοδο της δεκαετίας 1840-1850 μχ.

Για την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ντόβας Φίλιππος    Ντίνος Στυλιανός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο