Στη μνήμη του τσέλιγκα πατέρα μου: Νίκου
Αγγέλη
Γράφει η Μαρία Ν. Αγγέλη,
δρ. Κοινωνικής Λαογραφίας
«τ’ αρμέξανε τα πρόβατα, τ’ αρμέξανε τα γίδια,
βλάχα
μ’ με τα στολίδια…
Το
πήξανε και το τυρί, σε μια παλιοκαρδάρα,
παλιά
μου φιλενάδα…»
Δημοτικό
τραγούδι
Η ιστορία του τυριού ξεκινάει από τα οροπέδια του
Ιράν. Εκεί το 8.000 π.Χ.
εξημερώθηκε η κατσίκα και η προβατίνα.
Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει λεπτομερώς
το βοσκό και τυροκόμο Πολύφημο. Περιγράφει επίσης τα τυράκια που ωρίμαζαν μέσα
στη σπηλιά.
Ο Φαίδων Κουκουλές αναφέρει ότι οι Βυζαντινοί
κατανάλωναν τυρί:
«Προς
τω άρτω, οι Βυζαντινοί έτρωγον ως προσφάγιον[…], και τον τυρόν, τυρίν ή
τυρίτσιν, χλωρόν ή ξηρόν, ως εκλεκτά είδη του οποίου χαρακτηρίζονται το
Βλάχικον και το Κρητικόν…»..................