Δημήτρης Κασιμάτης
Σε επόμενη φάση περνάει η αποτυχημένη προσπάθεια του προσωπικού γιατρού!
Σε αυτή την περίπτωση όμως δεν θα υπάρχουν ποινές για μη εγγραφή στον Προσωπικό Γιατρό. Η μεταρρύθμιση περνά στη δεύτερη φάση της, με μεγαλύτερο αριθμό γιατρών και δωρεάν επισκέψεις σε παιδίατρους για παιδιά.....
Το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό, η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και άλλες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας είναι θέμα χρόνου να βγουν σε δημόσια διαβούλευση.
Με το νέο σχέδιο, επιχειρείται η προσθήκη στο σύστημα επιπλέον 2.500 Προσωπικών Γιατρών, αφού διευρύνονται οι «δεξαμενές» των γιατρών στους οποίους θα μπορούν να εγγράφονται οι πολίτες. Πλέον, εκτός από τους γιατρούς κλάδου ιατρών ΕΣΥ, των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους ιδιώτες που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, προστίθενται όλοι οι αγροτικοί, που γίνονται Προσωπικοί Γιατροί υποχρεωτικής θητείας, καθώς και οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα της γενικής/οικογενειακής ιατρικής, κατά το πέμπτο έτος της εκπαίδευσής τους.
Ανάμεσα στις αλλαγές λοιπόν που προωθούνται στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, είναι η κατάργηση του συστήματος κινήτρων – αντικινήτρων. Πρόκειται για ποινές που είχαν νομοθετηθεί στην περίπτωση που οι πολίτες δεν εγγράφονταν υποχρεωτικά στον Προσωπικό Γιατρό και προέβλεπαν αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Έως τώρα το σύστημα αντικινήτρων πήρε συνεχόμενες παρατάσεις εξαιτίας της μη καθολικής κάλυψης του ελληνικού πληθυσμού, δεν έχει εφαρμοστεί και ούτε θα εφαρμοστεί, αφού καταργείται, όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν σε Προσωπικό Γιατρό της επιλογής τους έως και την 1η Ιουνίου του 2025. Σε διαφορετική περίπτωση, το σύστημα θα τους εγγράψει αυτομάτως. Η εγγραφή θα γίνεται σε επίπεδο Δήμου ή όμορων δήμων, ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε γιατρό κοντά στον τόπο διαμονής του.
Στο μεταξύ, όπως προαναφέραμε για πρώτη φορά εισάγονται στο σύστημα του Προσωπικού Γιατρού και παιδίατροι για δωρεάν επισκέψεις παιδιών. Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν 530.000 παιδιά 0-16 ετών, τα οποία θα έχουν τον Προσωπικό τους Παιδίατρο. Το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων παιδιάτρων κατά 100, ώστε να καλύψει πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά σε πρώτη φάση και σε επόμενο στάδιο να αυξήσει το ποσοστό κάλυψης του παιδικού πληθυσμού. Αυτή η πολιτική εστιάζει στη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης στην υγεία και μάλιστα για έναν πληθυσμό ευάλωτο όπως είναι τα παιδιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.214 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.331 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά λίγο περισσότεροι από 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι φορείς των παιδιάτρων δεν έχουν ενημερωθεί για καμία ρύθμιση, αλλά ούτε και για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας που θα περιλαμβάνει ο νέος προσωπικός γιατρός.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων στο ethnos.gr, Κώστας Νταλούκας: «Η ομοσπονδία δεν έχει λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο υγείας και ο κλάδος παραμένει επιφυλακτικός, αναμένοντας να δει τις αμοιβές αλλά και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και τις συνθήκες εργασίας».
Να υπενθυμιστεί πάντως ότι στο προηγούμενο εγχείρημα πριν από περίπου 2,5 χρόνια δεν είχαν ενταχθεί καν Παιδίατροι στον Προσωπικό γιατρό αφού το ιατρικό σώμα είχε αρνηθεί να συμμετάσχει λόγω των περιορισμένων αμοιβών.
aftodioikisi.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο