Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Τι έχεις Γιάννη τι είχα πάντα με τις πληρωμές βιολογικών, από Παρασκευή λένε τώρα στον ΟΠΕΚΕΠΕ


Ελένη Δούσκα

Η αγάπη άργησε μια μέρα… με τις πληρωμές βιολογικών και λοιπών αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, χωρίς φυσικά να εξηγείται ο λόγος για τον οποίο επήλθε και πάλι αυτή η καθυστέρηση......

 

Μέχρι την Τετάρτη το βράδυ οι εμπλεκόμενοι στο θέμα των πληρωμών διαβεβαίωναν ότι όλα είναι έτοιμα και από την επομένη θα ξεκινούσε η διαδικασία των πιστώσεων, αρχής γενομένης μάλιστα από τα βιολογικά. Η Πέμπτη πέρασε χωρίς να γίνει κάτι, ενώ τις τελευταίες ώρες το σενάριο λέει, πρώτα θα πληρωθούν τα μικρά προγράμματα (απονιτροποίηση, κομφούζιο, σπάνιες φυλές κ.α) και από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει χρήμα στα βιολογικά.


Αυτοί έχουν το μαχαίρι, αυτοί και το πεπόνι. Το Agronews είναι εδώ να καταγράφει πληροφορίες από αρμόδιες πηγές και γεγονότα, όπως αυτά εξελίσσονται. Σε κάθε περίπτωση είναι εδώ για να εκφράζει δια του γραπτού λόγου τις αγωνίες και τις προσδοκίες του αγροτικού κόσμου. 


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου (δηλαδή σήμερα) ξεκινά, όπως είχε προγραμματιστεί, η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των παραγωγών με την προκαταβολή (75%) των προγραμμάτων, ύψους 180 εκατ. ευρώ για Βιολογική Γεωργία και Βιολογική Κτηνοτροφία, Απονιτροποίηση, Κομφούζιο, Αυτόχθονες Φυλές, Αμπελώνα Θήρας και Ελαιώνα Άμφισσας.


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν και οι τελευταίοι διασταυρωτικοί έλεγχοι µε τις δοκιµαστικές πληρωµές από την πλατφόρµα του gov.gr, µέσω της οποίας τρέχει από πέρυσι η πληρωµή των προγραµµάτων, προκειμένου να σταλούν οι λίστες και να βγουν οι παρτίδες πληρωμής. 


Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες σταδιακά, πρώτα από την τράπεζα Πειραιώς και εν συνεχεία στις υπόλοιπες τράπεζες και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας να έχει κλείσει. Να σημειωθεί ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που στους δεν εφαρμόζεται το σύστημα παρακολούθησης εκτάσεων (AMS – Monitoring), όπως στη βασική ενίσχυση, κάτι το οποίο θα αρχίσει από τη νέα χρονιά. 


Υπενθυμίζεται ότι ο δρόµος έχει ανοίξει µε τη δηµοσίευση των σχετικών αποφάσεων µε τις εγκρίσεις των ποσών ανά δράση, όπου στα εγκεκριµένα ποσά συµπεριλαµβάνονται και κάποια χρήµατα που αφορούν αδιάθετα υπόλοιπα παλαιότερων ετών.


Η προκαταβολή και φέτος θα είναι για όλα τα µέτρα στο 75% και θα αφορά συνολικό ποσό της τάξης των 180 εκατ. ευρώ περίπου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τόσο από τον Οργανισµό Πληρωµών όσο και από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Να σηµειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι µικρότερο από άλλες χρονιές, καθώς έχουν λήξει οι δεσµεύσεις για κάποιες από τις παλαιότερες προκηρύξεις.


Κατά τα γνωστά, µόλις η διαδικασία της πληρωµής ολοκληρωθεί, θα δοθεί στους παραγωγούς το περιθώριο να προχωρήσουν σε εντάσεις κατά των αποτελεσµάτων, προκειµένου να γίνουν οι όποιες διορθώσεις και να ακολουθήσει νέα πίστωση -με το νέο έτος- που θα συµπεριλαµβάνει και όσους από αυτούς δικαιωθούν.


agronews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο