Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ρεύμα: Γρίφος η επιλογή “χρώματος” στα τιμολόγια! «Ειδικοί» λένε κίτρινο, η κυβέρνηση δείχνει «πράσινο»


Έως την 31η Δεκεμβρίου οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν αποφασίσει έναν από τους τέσσερις τρόπους τιμολόγησης ρεύματος που καθιερώνονται με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, καθώς αλλάζουν από την 1η Ιανουαρίου όσα ξέραμε για το κόστος του ρεύματος.....

Και εδώ υπάρχει ο μεγάλος γρίφος!


Το κίτρινο τιμολόγιο, προτάσσει ο Μηχανολόγος, Μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Newsroom της ΕΡΤ, εξήγησε:


Ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια, κι αν δούμε στην πορεία ότι συμβαίνουν παγκόσμια γεγονότα που επηρεάζουν τις διεθνείς τιμές αγοράς ενέργειας, τότε πάμε σε άλλο τύπο τιμολογίου, ίσως το πράσινο ή το μπλε.


«Αυτή τη στιγμή είναι ήπια και χωρίς εκπλήξεις η ενεργειακή αγορά, τουλάχιστον προς το παρόν με το πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια και τη μεγαβατώρα του φυσικού αερίου, κάτω από τα 50 ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελεγχόμενο. Αν έχουμε και έναν ήπιο σχετικά χειμώνα ξεκινάμε με το κυμαινόμενο που θα έχει σίγουρα τη χαμηλότερη χρέωση απ όλα τα τιμολόγια.»


Το τυπικό νοικοκυριό στην Ελλάδα έχει 400 έως 500 κιλοβατώρες το μήνα. Όταν είναι λίγες οι κιλοβατώρες θα πας στο μπλε τιμολόγιο και τελειώνει η ιστορία, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Μπορεί κάποιος με 300- 350 κιλοβατώρες το μήνα να επιλέξει το μπλε; (ερώτηση δημοσιογράφου)


«Tο ενεργειακό προφίλ του καταναλωτή δεν είναι μόνο οι καταναλώσεις. Είναι το κατά πόσο ο καταναλωτής θέλει να έχει ήσυχο το κεφάλι του για ένα χρόνο, δηλαδή να μην παρακολουθεί τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της αγοράς ενέργειας, να θέλει ένα σταθερό, οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο. Στο μπλε θα υπάρχει πέναλτι αποχώρησης. Θα έχει τιμή χρέωσης κιλοβατώρας που ξεκινάει από τα 26 λεπτά, ενώ το κινούμενο μέρος μπορεί να ξεκινάει από τα 12 λεπτά.», απάντησε ο κ.Χριστοδουλίδης.


Στο κίτρινο υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής και περιλαμβάνει, κυμαινόμενη χρέωση με τιμή την οποία θα μαθαίνεις κάθε τέλος του μήνα και μπορείς να αλλάζεις πάροχο χωρίς να υπάρχει πέναλτι αν έχεις εξοφλήσει. Στο κίτρινο τιμολόγιο η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς του ρεύματος και η έκθεση είναι 100% στη χρηματιστηριακή διακύμναση της αγοράς ενέργειας. Αυτό θα υπολογίζεται στο τέλος του μήνα κατανάλωσης.


Τι αλλάζει σε σχέση με το πράσινο, τι διευκολύνει να μαθαίνω από την αρχή ή στο τέλος του μήνα ποια είναι η τιμή της κιλοβατώρας από τη στιγμή που μπορώ και στο ένα και στο άλλο ανά μήνα να αλλάζω; ( ερώτηση δημοσιογράφου)

Το πράσινο είναι ημι -κυμαινόμενο και ημι σταθερό. Ένα κομμάτι είναι σταθερής χρέωσης και άλλο ένα κομμάτι είναι η κυμαινόμενη χρέωση.



Η απόφαση έχει ληφθεί από τις Βρυξέλλες. Είναι δυνατόν ο πολίτης σ’ όλη την Ευρώπη να παίζει τώρα τζόγο στο χρηματιστήριο; (ερώτηση δημοσιογράφου)


«Η Ισπανία και η Πορτογαλία αποχώρησαν από τη σύμβαση με τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας και ακολουθούν τη δική τους ενεργειακή πολιτική. Έχουμε κι εμείς αυτή τη δυνατότητα, να αποσυνδεθούν οι τιμές από τη χρηματιστηριακή σύνδεση του φυσικού αερίου με το ηλεκτρικό ρεύμα.


Το ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι παρόμοιο με το ενεργειακό μείγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Εμείς έχουμε περίπου ένα 40% από φυσικό αέριο, το οποίο δεν το παράγουμε εμείς, όπως και η Ισπανία, το εισάγουμε. Άλλο ένα 35, περίπου 40% είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά εδώ είναι η στρέβλωση του συστήματος των ΑΠΕ, διότι φτιάχνουμε αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, αλλά δεν φτιάχνουμε αποθήκες.


Τα υπόλοιπα, τα υδροηλεκτρικά και ο λιγνίτης είναι το άλλο 20%, το οποίο όμως αντίστοιχα έχουν και οι Ισπανοί. Το παράδειγμα είναι συγκρίσιμο. Άρα θα μπορούσε και η Ελλάδα να παράγει», τόνισε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης.


Μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτό που έχεις καταναλώσει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής;


Ο μηχανισμός διακύμανσης είναι ένας αλγόριθμος που θέλει να ξέρεις μαθηματικά για να τον επιλύσεις. Eχει κάποιους συντελεστές σταθερούς και κάποιους συντελεστές μεταβλητούς, είπε ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης, επισημαίνοντας:


«Από τη στιγμή που έχει σταματήσει η οριζόντια κρατική επιδότηση της τιμής χρέωσης της κιλοβατώρας, όλοι οι καταναλωτές, είμαστε εκτεθειμένοι στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτή είναι μία πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να την αλλάξουμε μόνοι μας. Θα πρέπει να παρθούν πολιτικές αποφάσεις. Αν έχουμε ένα βαρύ χειμώνα και συμβούν γεωπολιτικές και ενεργειακές μεταβολές στη Μέση Ανατολή και οπουδήποτε αλλού θα ζήσουμε τους εφιάλτες του 2021», τόνισε ο Μιχάλς Χριστοδουλίδης.


Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ:

«Τα πράγματα είναι πολύπλοκα καθώς η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ένα διοικητικά κυμαινόμενο εμπόρευμα. Τιμή, η οποία παίζει στην χοντρική αγορά συνεχώς, καθημερινά, κάθε ώρα, με βάση μερικές σταθερές που έρχονται από το εξωτερικό, όπως είναι οι διεθνείς τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις τιμές.»


Όπως διευκρίνισε με το «πράσινο τιμολόγιο», θα ξέρει ο καταναλωτής από την πρώτη μέρα του κάθε μήνα ποια θα είναι η χρέωση για τον επόμενο, ενώ ταυτόχρονα είναι εργαλείο διαφάνειας γιατί συγκρίνεις όλους τους κατόχους.

Πράσινο τιμολόγιο: Το μεγάλο… ναι μεν αλλά


Όπως εξήγησε ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, παλιότερα είχε μία τιμή που ήξερε ότι θα ισχύει τον επόμενο μήνα. Αυτή ήταν η τιμή που διαμορφωνόταν με τις επιδοτήσεις και με τη διακύμανση των τιμών. Αυτό το πράγμα κάνουμε στην πραγματικότητα. Θα ξέρει από την πρώτη μέρα του κάθε μήνα ποια θα είναι η χρέωση για τον επόμενο εάν επιλέξει το πράσινο. Το πράσινο επίσης, επειδή υπάρχουν και καταναλωτές οι οποίοι δεν επιλέγουν, θα είναι το τιμολόγιο το οποίο εάν δεν επιλέξει κάποιο άλλο χρώμα ο καταναλωτής, πάει στο πράσινο.


Το πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής έχει γνώση, την εκ των προτέρων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που θα σου χρεώσει ο πάροχος.


Ξέρεις εκ των προτέρων την τιμή μόνο του μήνα, όχι μίας μεγάλης περιόδου του επόμενου μήνα και αυτό αλλάζει κάθε μήνα. Την ξέρεις από την πρώτη μέρα του μήνα. Μπορείς στη σελίδα της ΡΑΕ κάθε 1η μέρα του μήνα να μπαίνεις μέχρι τις 5 του μήνα έχει υποχρέωση η ΡΑΕ να τα έχει ανεβάσει όλα τα τιμολόγια όλων των παρόχων. Έχεις λοιπόν ένα εργαλείο συγκρισιμότητας. Βλέπεις ποιος είναι ακριβός και ποιός φθηνός.


Σημειώνεται πως κάθε στιγμή ο καταναλωτής μπορεί να αλλάξει οποιοδήποτε τιμολόγια και οποιοδήποτε πάροχο.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όμως, από τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι εταιρείες προκύπτει ότι η πάγια μηνιαία χρέωση θα αυξηθεί στα 4 με 5 ευρώ το μήνα, ενώ η τελική τιμή της κιλοβατώρας μπορεί να κυμαίνεται από 15 έως και 20 λεπτά. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει έως το τέλος του χρόνου, καθώς καθοριστικός παράγοντας θα είναι η εξέλιξη της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Δεκέμβριο.


Μπλε τιμολόγιο: Σταθερή τιμή αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις… μεγαλύτερο πάγιο


«Το μπλε τιμολόγιο είναι αυτό που ξέρεις μία χρονική περίοδο που έχει προδιαγραφεί από τον πάροχό σου για 6 μήνες, για 8 μήνες, για ένα χρόνο, ότι θέλει ο καθένας πάροχος μπορεί να προτείνει, μία σταθερή τιμή. Είναι λογικό ότι όταν βγάζεις την αβεβαιότητα από την εξίσωση πληρώνεις ακριβότερα, αλλά τουλάχιστον εξασφαλίζεις ότι δεν θα έχεις κάποια έκπληξη».


Για το ενδεχόμενο να κλείσει ο καταναλωτής σε κάποια ακριβή τιμή, αλλά σταθερή, γ.γ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε «έχει να κάνει με τις επιλογές του κάθε καταναλωτή». Εάν προβλέπει ότι οι τιμές θα γίνει πόλεμος ξανά και θα ανέβουν. Παίρνεις μια ασφάλιση ας πούμε και πας στο μπλε».

Κίτρινο τιμολόγιο: Ρήτρα αναπροσαρμογής και διόρθωση τιμής από τον… πάροχο


Σε ό,τι αφορά το κίντρινο τιμολόγιο,  ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης διευκρνίζει πως αφού διαμορφωθούν οι τιμές του μήνα, διορθώνει την τιμή ο πάροχος είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.


Είναι μια αναπαραγωγή της παλιάς δομής των τιμολογίων που ξέραμε στην προηγούμενη περίοδο, τα λεγόμενα ρήτρα αναπροσαρμογής.


«Δεν μπορούν να υπάρχουν κρυφές χρεώσεις γιατί υπάρχει έλεγχος από τη ΡΑΕ» είπε αλλά υπογράμμισε πως «υπάρχει το κέρδος του παρόχου που αποφασίζει μόνος του ποιο είναι αυτό».


Η ΕΚΠΟΙΖΩ προειδοποιεί

Η Ένωση ΕΚΠΟΙΖΩ εφιστά την προσοχή στους καταναλωτές για τα νέα χρωματιστά τιμολόγια, διευκρινίζοντας κάποια «ψιλά γράμματα».


Μεταξύ άλλων, σημειώνει πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά πάροχο:


Για παράδειγμα υπάρχει πάροχος που μπορεί να χρεώσει με 16 λεπτά μία κιλοβατώρα αν ο λογαριασμός πληρωθεί εμπρόθεσμα και 24 λεπτά αν υπάρξει καθυστέρηση.


Άλλος πάροχος, πάλι, εμφανίζει χαμηλή αρχική τιμή στα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, αλλά με την επίδραση της χρηματιστηριακής τιμής το τελικό κόστος μπορεί να φτάσει τα 19 λεπτά.


Τέλος η ΕΚΠΟΙΖΩ χτυπά «καμπανάκι» για το νέο πράσινο ενιαίο τιμολόγιο – στο οποίο εντοπίζει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας – καθώς αφήνει παντελώς αόριστο το τίμημα και για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.

aftodioikisi.

2 σχόλια:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο