Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Σακχαρώδης Διαβήτης: Ενημέρωση και Διαχείριση


 
    Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η Εσπερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Ενημέρωση και Διαχείριση».

 

Η Εσπερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου και την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη και τελούσε υπό την αιγίδα του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.


Επιστήμονες του ΕΛΟΔΙ μίλησαν για τον σακχαρώδη διαβήτη σε ανηλίκους και ενήλικες και κατέθεσαν τα νεότερα ιατρικά και θεραπευτικά δεδομένα για την διαχείριση αυτής της ασθένειας.
 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, κατά τον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής:

«Με πολλή χαρά συμμετέχω σήμερα στην Εσπερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Ενημέρωση και Διαχείριση». Και πραγματικά αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου και την Ελληνική Ομοσπονδία για τον Διαβήτη για την ευγενική πρόσκληση να βρίσκομαι τούτη την ώρα ανάμεσα σε όλους εσάς, τους εκλεκτούς επιστήμονες και συνέδρους, που διακονείτε την κορωνίδα των επιστημών. Με την παρουσία μου εδώ, σήμερα, έχω τη δυνατότητα, αφ’ ενός να σάς εκφράσω τα αισθήματα τιμής, αγάπης και αναγνώρισης με τα οποία σάς περιβάλλει η Εκκλησία μας, και αφ’ ετέρου να σάς επισημάνω μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: ότι σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία για την προαγωγή της υγείας των ανθρώπων, είναι πάντα παρούσα η Εκκλησία, αρωγός και συμπαραστάτης. Και τούτο διότι η Ιατρική και η Εκκλησία, η Επιστήμη και η Ποιμαντική Διακονία, δεν αποτελούν ασύμβατες οντότητες, αλλά συμπορεύονται, συγκλίνουν και συναντώνται σε δύο κομβικά σημεία:
Το πρώτο σημείο είναι το έργο της διακονίας των ασθενών. Αναλίσκεται η Ιατρική στη φροντίδα των αρρώστων, αλλά και η Εκκλησία τούς ανάγει σε υψηλή περιωπή, βλέποντας στη φυσική τους ευτέλεια να αντικατοπτρίζεται ο Θεός, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό τους «τους αδελφούς του Κυρίου τους ελαχίστους», θεωρώντας τη διακονία προς αυτούς ως την αληθέστερη και αυθεντικότερη έκφραση της αγάπης προς τον Θεό. Κι εφαρμόζει έμπρακτα, εδώ και είκοσι αιώνες, την αγάπη αυτή με ποικίλους τρόπους. Από τη στιγμή δε, κατά την οποία η ιατρική επιστήμη προσεγγίζει τον άνθρωπο στην ολότητά του, ως ενιαία ψυχοσωματική οντότητα, στην αντιμετώπιση των ποικίλων ασθενειών συμπορεύονται Ιατρική και Εκκλησία, συνεισφέροντας η μεν Ιατρική τον πλούτο της εξειδικευμένης γνώσης και την αμεσότητα της εμπειρίας, η δε Εκκλησία τη δική της αλήθεια, τα σπέρματα του αυθεντικού της λόγου, την εξαγιαστική και σωτήρια πνευματικότητά της.
Το δεύτερο κομβικό σημείο είναι η περιφρούρηση της υγείας του ανθρώπου. Τιμά η Εκκλησία το σώμα ως βασικό στοιχείο της ανθρώπινης υπόστασης. Το εντάσσει στο επίκεντρο της πνευματικότητας ως «ναόν του εν ημίν Αγίου Πνεύματος», αφού ο ίδιος ο Κύριος το περιεβλήθη, το θεράπευσε από ασθένειες, το ανέστησε από τον θάνατο, το θέωσε με την Ανάστασή Του. Μεριμνά η Εκκλησία για το σώμα, προσεύχεται για την υγεία του, φροντίζει για τη διατήρησή της. Δεν μεταβάλλεται, βέβαια, σε συστηματικό και πρωτεύοντα παράγοντα υγείας και προστασίας του ανθρώπινου σώματος από τις νόσους που το απειλούν, αλλά πολλές από τις πρακτικές στις οποίες καταφεύγει, και τις οποίες χρησιμοποιεί στα πλαίσια του αναγεννητικού της έργου, όπως η νηστεία, η άσκηση, η εγκράτεια, η εγρήγορση, λειτουργούν και ως μέσα αγωγής της υγείας, σε άμεση σχέση με την αποτροπή διαφόρων νοσημάτων. Ασκεί, δηλαδή, η Εκκλησία κατά κάποιον τρόπο μια μορφή προληπτικής ιατρικής.
Γι’ αυτό και στηρίζει και επαινεί και επευλογεί την παρούσα πρωτοβουλία την οποία για τους ανωτέρω λόγους ευχαρίστως θέσαμε υπό την αιγίδα μας. Δεν πρόκειται για μια απλή προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ανθρώπων στη σύγχρονη, καλπάζουσα επιδημία του διαβήτη. Με την προσέγγιση ενός ευρύτατου φάσματος τούτη η Εσπερίδα κατευθύνει από την θεωρητική γνώση στην κλινική εφαρμογή των νεότερων επιστημονικών δεδομένων και οδηγιών για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου. Περνάει από την θεωρία στην πράξη, παραπέμποντας και σε μια προσφιλή πρακτική και της εκκλησιαστικής μας παράδοσης, που διατυπώνεται χαρακτηριστικά από τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο: «πράξις γαρ θεωρίας επίβασις», λέγει, τονίζοντας ότι η πρακτική εφαρμογή του λόγου και θελήματος του Θεού υπερέχει των θεωρητικών αναζητήσεων και ακαδημαϊκών αναλύσεων. Η διοργάνωση της παρούσης Εσπερίδος, για την οποία συγχαίρω και επαινώ όλους σας, θεμελιώνει χρηστές ελπίδες για την εφαρμογή τρόπων πρόληψης, αλλά και για την προσφορά της καλύτερης δυνατής φροντίδας στους διαβητικούς. Ο διαβήτης είναι υπόθεση όλων μας, και η αδράνεια δεν πρέπει να είναι επιλογή κανενός. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε από την έπαλξή του ο καθένας.
Με τις απλές αυτές σκέψεις χαιρετίζω την έναρξη των εργασιών. Με ιδιαίτερη εκτίμηση σφίγγω το χέρι όλων σας. Και με πατρική αγάπη σάς απευθύνω εγκάρδιες ευχές για άριστη επιτυχία στις εργασίες σας, πρώτιστα όμως για υγεία και ευόδωση των αγαθών επιδιώξεών σας και των καλών σας έργων. Είθε οι εισηγήσεις που θα ακουστούν, οι εμπειρίες που θα κατατεθούν, και ο γόνιμος διάλογος που θα ακολουθήσει, να προσφέρουν πολύτιμο υλικό, το οποίο πρακτικά αξιοποιούμενο να αποτελέσει εφαλτήριο για ένα θαύμα: την αναχαίτιση της σύγχρονης επιδημίας του διαβήτη, που ταλανίζει τον πλανήτη μας. Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας αγιάζει πάντα!»


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο