Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Νίκος Θ. Νταής: Ο Μύτικας Αιτ/νίας. Τα χρονίζοντα ανεπίλυτα προβλήματα του.

 


Ο ΜΥΤΙΚΑΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΤΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ ΑΝΕΠΙΛΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

Του Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.

Σαν ενεργός πολίτης, 54 χρόνια που ζω στη δεύτερη πατρίδα μου, καταγόμενος από υην Θεσπρωτία, στον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας και έχοντας ακόμη σώες και αβλαβής τις πνευματικές μου δυνάμεις, αφού ούτε ο χρόνος τις ανάλωσε, ούτε η νόσος τις εμάρανε, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΥΣΩ να ασχολούμαι προβάλλοντας με τα συνεχή δημοσιεύματα μου, τα διάφορα προβλήματα, όχι μόνο του Μύτικα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του.
Με τις προσωπικές μου επαφές και γνωριμίες, βοήθησα στην επίλυση τους, όπως έπραξα μέχρι σήμερα και είναι γνωστά στον κόσμο της περιοχής μας.
Κίνητρα για τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου μου αποτελούν:

Α) Η πρωτοφανής ανάπτυξη του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ που παρουσίασε εφέτος ο Μύτικας και τα απέναντι μας δύο πανέμορφα νησιά μας ο Κάλαμος και ο Κάστος! Ο Μύτικας με το σύμπλεγμα των δύο αυτών νησιών, είναι προικισμένα από τη φύση με άπειρο φυσικό κάλλος και αποτελούν ένα τοπίο που σαγηνεύει ντόπιους και ξένους τουρίστες, οι οποίοι κάθε χρόνο αυξάνονται και πληθύνονται και δίνουν ανάσα και πνοή στην τοπική μας οικονομία και κρατούν ζωντανά τα τοπικά επαγγέλματα.
Αποκορύφωμα για την πανελλήνια και διεθνή προβολή και διαφήμιση, αποτέλεσε η εκδήλωση στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου Μύτικα, ενώπιον πλήθους κόσμου, ντόπιων και ξένων τουριστών, στην οποία απένειμε τα βραβεία στους πρωταθλητές παγκόσμιους καταδύτες.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων ο γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου και της βασιλομήτορος Άννας-Μαρίας, Νικόλαος, ο οποίος θαύμασε την ευγένεια, την αγάπη και τη θερμή αγκαλιά με την οποία τους αγκάλιασε ο κόσμος και δεν εγνώρισε πουθενά στον κόσμο, όπου έχει επισκεφθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος στην ομιλία του.
Δεν παραλείπω να αναφέρω την πικρία και την απογοήτευση που μας εξέφραζαν οι τουρίστες, για την στασιμότητα σε έργα και ανάπτυξη του τόπου, ενώ εκφράζονταν με ικανοποίηση για το νέο Κέντρο Υγείας Μύτικα, το οποίο επισκέπτονταν πολλοί τουρίστες και ρωτούσαν τον κόσμο που βρίσκεται, αφού δεν υπάρχουν στους δρόμους πινακίδες, όχι μόνο στις ξένες γλώσσες, αλλά ούτε και στην Ελληνική, που να κατευθύνουν τον κόσμο. Έχω δημοσιεύσει πολλές φορές για το πρόβλημα αυτό, ότι δεν υπάρχει σήμανση, που η έλλειψη της εγκυμονεί κινδύνους και για δυστυχήματα ακόμη.
Επίσης πολλές διαμαρτυρίες και παράπονα εξέφρασαν οι τουρίστες για τον θόρυβο που προξενούσαν τα δίκυκλα μηχανάκια και τροχοφόρα, καθ’ όλη τη νύχτα, διαταράσσοντας την κοινή ησυχία του κόσμου που κοιμόνταν σε ξενοδοχεία και στα σπίτια.
Αλγεινή εντύπωση προξένησε και το γεγονός της στάθμευσης του λεωφορείου του ΚΤΕΛ, στον περίβολο του Ιερού Ναού, που με τα κορναρίσματα του και με τις φωνές των επιβατών, διαταράσσουν το πρωί τη Θεία Λειτουργία, αλλά και την κοινή ησυχία των κατοίκων και των τουριστών που διαμένουν στα πολύ πλησίον του χώρου στάθμευσης ξενοδοχεία, μετατρέποντας μάλιστα το χώρο, σε ουρητήρια των επιβατών. Ο τοίχος της εκκλησίας αψευδής μάρτυρας. Επαίσχυντο φαινόμενο. Αιδώς Αργείοι!
Επαινετικά λόγια ακούστηκαν για τη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας του Μύτικα, καθώς και για τα περίκαλαίσθητα κτίρια του Κέντρου Υγείας Μύτικα και των σχολείων Λυκείου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου, ενώ και ο χλοοτάπητας του γηπέδου, που έδωσε την ευκαιρία στους ντόπιους και ξένους νέους να προπονούνται.

Β) Κέντρο Υγείας Μύτικα.
Δεν λησμονώ ποτέ τον φρουρό της υγείας μας:
Κύριοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, 6η ΥΠΕ, Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Δήμαρχε Ξηρομέρου και Λευκάδας, ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ! Το Κέντρο Υγείας Μύτικα πρέπει επιτέλους να εξοπλιστεί με βιοϊατρικό εξοπλισμό!
Προβλέπονται στην ιδρυτική απόφαση που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, 24 νομοθετημένες θέσεις, μεταξύ των οποίων έξι θέσεις οδηγών ασθενοφόρου. Ασθενοφόρο έχουμε, όχι από κρατική παροχή, αλλά από δωρεά του αείμνηστου φίλου μου Νικόλαου Χιόνη, δωρίζοντας για δεύτερη φορά ασθενοφόρο, όταν πάλιωσε το πρώτο. Και έσωσαν ζωές!
Οδηγούς ασθενοφόρου δεν έχουμε!
Ο Μύτικας με τα απέναντί του νησιά, έχουν εξελιχθεί σε διεθνείς τουριστικούς τόπους! Το Κέντρο Υγείας έχει ανάγκη από βιοϊατρικό εξοπλισμό, γιατρούς και ιατρικά μηχανήματα, ακτινολογικό, μικροβιολογικό, υπέρηχο κ.λπ. Είναι κρίμα γέροντες και ανήμποροι άνθρωποι, να αδυνατούν να κάνουν μία ακτινογραφία, μικροβιολογικές κ.λπ εξετάσεις στο Κέντρο Υγείας Μύτικα. Λυπηθείτε τον Καστιώτη, τον Καλαμισάνο, τον Αρχοντοχωρίτη και όλους τους κατοίκους της περιοχής μας, πόσο δύσκολο είναι για αυτούς να μεταβούν στη Λευκάδα, στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι κ.λπ, όταν χρειάζονται τις εξετάσεις αυτές!
Εγώ προσωπικά καταβάλλω προσπάθειες και έρχομαι σε επικοινωνία με ευκατάστατους πατριώτες του Εξωτερικού, να έρθουν αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή και ήρθα σε προσωπική επαφή το Καλοκαίρι, που είχαν έρθει στα χωριά τους, για να συναντήσουν τους εναπομείναντες δικούς τους ανθρώπους και πατριώτες, που όσο ζουν και υπάρχουν ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΟΥΝ! Ούτε και εμείς τους ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ! ΜΑ ΠΟΤΕ!
Μας ερωτούν και ρωτάμε και εμείς στην τοπική αυτοδιοίκηση και την 6η ΥΠΕ:
Τι σκοπεύετε να κάνετε με το παλαιό προκατασκεύασμα του Κέντρου Υγείας Μύτικα, που η εξωτερική του σαπισμένη εμφάνιση δεν κοσμεί καθόλου τον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Μύτικα και έρχεται σε αντίθεση με την ανακαινισθείσα σύγχρονη κεντρική πλατεία του Μύτικα και αποτελεί ντροπή για τον Μύτικα στα μάτια των ντόπιων και ξένων τουριστών!
Δεν είμαι ο επαΐων (ειδικός) να προτείνω λύσεις, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, εφόσον κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο από την Πολεοδομία, να απομακρυνθεί μαζί με το παλαιό Κοινοτικό Γραφείο, που ίσως έχει ανεγερθεί επί του αιγιαλού και καθίσταται παράνομο, θα διαμορφωνόταν ένας θαυμάσιος και πανέμορφος παραλιακός χώρος και θα έδινε πνοή και ορατότητα παραλίας και θάλασσας στην πλατεία μας και θα ανάσαινε, όλη αυτή η κεντρική περιοχή του Μύτικα!
Εάν όμως κατά την κρίση της Πολεοδομίας, προκύψει ότι δεν διατρέχει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, τότε ο εσωτερικός χώρος να διαμορφωθεί και να ανακαινισθεί σε διαμερίσματα, που να στεγάζονται οι γιατροί δωρεάν, όπως συμβαίνει σε διάφορα νησιά, για να προκαλέσουν το ενδιαφέρον να υπηρετήσουν εκεί οι γιατροί! Το ίδιο να γίνει και για το κτίριο της πλατείας, που στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο. Αποτελεί ένα σοβαρό κίνητρο για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας, σήμερα μάλιστα που τα ενοίκια έχουν ακριβύνει.

Γ) Νεκροταφείο Μύτικα.
Τελειώνω με το σοβαρότατο πρόβλημα του ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΜΥΤΙΚΑ. Έχω αναφερθεί για πολλοστή φορά με δημοσιεύματα μου, για το πρόβλημα ότι ο χώρος στο Νεκροταφείο έχει υπέρ πληρωθεί και αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εισχώρησει υπογείως της θάλασσας στους τάφους των δικών μας νεκρών και γεννάται το μεγάλο και δυσάρεστο πρόβλημα: που θα θάψουμε τους νεκρούς μας!
Σεβαστέ και δραστήριε παπα-Γιώργη Παναγιώπουλε του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μύτικα: ΧΤΥΠΑ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΠΕΝΘΙΜΑ! Επειδή προσδοκούμε και Ανάσταση Νεκρών να εγερθώσι και οι εν τοις μνήμασι νεκροί μας, για να διαμαρτυρηθούμε ζώντες και τεθνώντες ενώπιον της αρμόδιας τοπικής αυτοδιοίκησης, που επί σειρά ετών κωφεύει και αδιαφορεί για την επίλυση ενός φλέγοντος ιερού προβλήματος, που σύντομα διατρέχουμε τον κίνδυνο της μη ύπαρξης χώρου να θάψουμε τους «εαυτών νεκρούς» μας!
ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ λοιπόν!
«Οι καιροί ου μενετοί», όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι!

Μύτικας 22 Σεπτεμβρίου 2023

Νίκος Θωμά Νταής, σ. Συμβολαιογράφος
Επίτιμο Μέλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου
FEDERAZIONE NAZIONALE STAMPA ITALIANA (FNSI)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο