Διαβάστε την απάντηση της Υπουργού προς τον Διευθυντή του 5oυ Γυμνασίου Αγρινίου και Πρόεδρο του Εκπαιδευτικού ομίλου "Μελέαγρος" κ. Ευθύμιο Αδάμη:
Αγαπητοί μου κ, Πρόεδρε και μέλη του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Μελέαγρος»,
Έστω και με αρκετή καθυστέρηση εξαιτίας της χρονοβόρου διαδικασίας των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και του σχηματισμού της νέας Κυβέρνησης, δράττομαι της ολιγοήμερης Θερινής ανάπαυλας προκειμένου να απαντήσω στην επιστολή που μου απευθύνατε την Άνοιξη σχετικά με τον ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόλογο βυζαντινό ναό της Αγίας Τριάδας στη Θέση Μαύρικα τον Δήμου Αγρινίου.
Πρωτίστως Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη συγκρότηση του Ομίλου «Μελέαγρος», που δραστηριοποιείται ενεργά με στόχο τη γνωριμία των μαθητών με την πολιτιστική μας κληρονομιά, καθώς και την ευαισθητοποίηση και τη δυναμική κινητοποίησή τους για την προστασία και ανάδειξη της. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται αντιληπτό από όλα τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, ότι η μέριμνα για τα μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς συνιστά συλλογική ευθύνη όλων.
Από τη δική σας εκτενή προκαταρκτική έρευνα, και εν συνεχεία από την αναλυτική και ενδελεχή παρουσίαση που άμεσα και πρόθυμα πραγματοποίησε το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, αναδείχθηκαν τόσο το μακραίωνο παρελθόν και η σπουδαιότητα του μνημείου της Αγίας Τριάδας Μαύρικα, όσα και οι σύνθετοι γεωλογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που οδήγησαν στην καταβύθιση μεγάλου τμήματος του στα νερά του χειμάρρου Ερμίτσα, που εκβάλλει στη λίμνη της Λυσιμαχίας.
Όπως πλέον γνωρίζετε, η ανασκαφική διερεύνηση τον χώρου στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από τον αείμνηστο καθηγητή Αθανάσιο Παλιούρα πραγματοποιήθηκε υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, υπό πίεση χρόνον και με προσωρινή τότε άντληση των υδάτων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή ακολουθήθηκε από τις αναγκαίες άμεσες σωστικές εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών και στερέωσης τοιχοποιιών και κονιαμάτων, που εγκρίθηκαν από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου ενόψει της εκ νέου αναπόφευκτης κατάκλυσης του μνημείου από τα νερά, αλλά και της επανόδου των προσχώσεων που λειτουργούν ευεργετικά και προστατευτικά για τη διατήρηση της σταθερότητας των θεμελίων του. Οι καίριες αυτές παρεμβάσεις διασφάλισαν ότι παρά την παρουσία των υδάτων, ο ναός παραμένει δομικά ασφαλής και δεν κινδυνεύει από κατάρρευση.
Δεν χωρά, βεβαίως, αμφιβολία ότι η διασφάλιση της στατικότητας του μνημείου δεν είναι από μόνη της αρκετή. 'Εχει πλέον σαφώς επέλθει ο χρόνος της οριστικής αποκατάστασης και ανάδειξής του, είτε μέσω αποστάγγισης, αποχωμάτωσης και ανύψωσης στην ίδια θέση, είτε μέσω της συνολικής απόσπασης και μεταφοράς σε παρακείμενο κατάλληλα διαμορφωμένο και ασφαλή χώρα. Οι προκαταρκτικές μελέτες για τις γεωλογικές συνθήκες της περιοχής που εκπόνησε το Τμήμα Γεωλογίας ταυ Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Παν/μίου Αθηνών, καθώς και εκείνες για την τεκμηρίωση και αποκατάσταση που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη δεκαετία του 2000, δεν έφτασαν δυστυχώς στον απαιτούμενο για τη συνολική αποκατάσταση τον μνημείου βαθμό ωριμότητας.
Την έλλειψη αυτή έχει ήδη δραστηριοποιηθεί για να θεραπεύσει η αρμόδια τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία ως πρώτα προσωρινό βήμα προχωρεί στον καθαρισμό, την περίφραξη και τη διαμόρφωση τον περιβάλλοντος χώρου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου, ενώ παράλληλα μεριμνά για τις συνέργειες σε διατομεακό επιστημονικό επίπεδο, που απαιτούνται για την κατάρτιση και έγκριση των σύνθετων και ολοκληρωμένων τεχνικών μελετών. Από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού μπορώ ανεπιφύλακτα να εγγυηθώ, ότι μόλις οι μελέτες αυτές είναι έτοιμες, Θα διασφαλιστούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για την ταχεία και απρόσκοπτη υλοποίηση τον έργου.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Η Υπουργός,
Λίνα Μενδώνη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο