Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

ΠΑΛΑΙΡΟΣ: Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Πολιούχος Αγία Παρασκευή! -ΦΩΤΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ -ΛΙΤΑΝΕΙΑ



********************************




ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 

      Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Αγ. Παρασκευής στον περικαλλή Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Παλαίρου Αιτωλοκαρνανίας.
      Πλήθος κόσμου από νωρίς συνέρρευσε στον Ιερό Ναό, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί το αδιαχώρητο τόσο εντός, όσο και στον αύλειο χώρο.
     Τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό συντόνισε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτοπρεσβύτερος π. Κωνσταντίνος Γατσούλης πλαισιούμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Κωνσταντίνο Καλαιτζή........



  Τον Θείο λόγο κήρυξε ο  Προϊστάμενος π. Κωνσταντίνος Γατσούλης,  μιλώντας για τον Βίο της Αγίας Παρασκευής και συγκεκριμμένα  αναφέρθηκε ότι ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας, οι οποίοι φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της, όπως είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.
      Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς και ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού.
     Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο, ο οποίος την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα.
     Βλέποντας όμως πως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της, την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα.
      Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Επειδή όμως είδε την Αγία άθικτη, πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα - καθώς δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη - για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.
      Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα να πιστέψει στο Χριστό ή κατ' άλλους να σταματήσει τους διωγμούς εναντίον τους.
      Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα. 
    Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.
        Παρευρέθησαν ’Αρχοντες της τοπικής κοινωνίας όπως ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Δημήτριος Στάχτιαρης και ο π. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Μπαλατσούρας.
         Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος από την Αθήνα έψαλλε, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Δημητρίου Κάρμα πλαισιούμενος από τον Εμμανουήλ Λιλιόπουλο, Δημήτρη Λιλιόπουλο, Νικόλαο Λιλιόπουλο. Αριστερά έψαλλε ο Λαμπαδάριος του Ναού κ. Θεόδωρος Στραβέλος.

ΛΙΤΑΝΕΙΑ 
   Οι λατρευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης 26 Ιουλίου, όπου στον ενοριακό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Παλαίρου, τελέσθηκε Μεθεόρτιος Εσπερινός. Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε με ψιλόβροχο η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Αγίας Παρασκευής σε κεντρικούς δρόμους της Παλαίρου και στην συνέχεια στο λιμάνι της Παλαίρου σε ειδική εξέδρα τελέσθηκε Αρτοκλασία παρουσία πλήθους πιστών. 
   Το παρόν έδωσαν οι τοπικές αρχές του χωριού, ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, ο π. Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος, Αντιδήμαρχοι, κ.α. 
         Να αναφερθεί ότι συνόδευσαν την ιερά εικόνα στους κεντρικούς δρόμους της Παλαίρου υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Βόνιτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαίρου "Αγιος Δημήτριος" και ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών.

Χρόνια πολλά...












 














.............................................................................



















Ο Εσπερινός προέρχεται απο: http://www.romfea.gr


5 σχόλια:

  1. Αστέρι παππαφλεσα. Σέργιος ο καλύτερος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΡΟ ΤΗΣ ΝΑΥΤΟΣΥΝΗΣ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΡΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ;ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ ΟΙ ΑΚΤΕΣ ΤΑ ΚΑΙΚΙΑ.....ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ.ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ; ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εεε ριξτε τα αρματα δεν ειναι δω το σουλι...ζητω η επανάσταση συγνώμη λαθος ...Χρόνια Πολλά για τις αγια Παρασκευής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιωργάκη καμαρωσε οσο θες τους τελευταιους μηνες σου...στην καρέκλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο