Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

ΑΣΤΑΚΟΣ: Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής (ΦΩΤΟ)






Του Χρήστου Μπόνη 

          Στο ιδιαίτερου κάλους εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που το συναντάς λίγα χιλιόμετρα έξω από τον Αστακό  τελέστηκε και χθες ο εσπερινός για την εορτή της Αγίας Παρασκευής. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα οι εκατοντάδες προσκυνητές παρακολούθησαν την ακολουθία του Εσπερινού μέσα σε κλίμα κατάνυξης αλλά και θλίψης και πόνου για τα θύματα της μεγάλης πυρκαγιάς προ λίγων ημερών στην Αθήνα.......

  
         Οι προσευχές όλων συναντήθηκαν με τις προσευχές  των υπολοίπων Ελλήνων  για αίσιο τέλος των αγνοουμένων. Να επισημάνουμε οτι το πανέμορφο αυτό Εκκλησάκι είναι το ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ. Κάθε χρόνο παρ ότι η απόσταση είναι σχετικά μεγάλη, (διότι βρίσκεται έξω από το φυσικό όριο του Αστακού) οι ροές των προσκυνητών που προσέρχονται  για να συμμετάσχουν στην ακολουθία του Εσπερινού είναι πολύ μεγάλες . . . 
       Από πολλά χρόνια η Αγία Παρασκευή ήταν στις καρδιές των Αστακιωτών, μάλιστα με τέτοια αγάπη, αφοσίωση και προσήλωση που έτεινε να χαρακτηριστεί απο κάποιους και σαν πολιούχος της πόλης . 
      Από πολύ νωρίς, άλλοι με τα πόδια μέσα από διάφορα μονοπάτια, άλλοι με Ι.Χ.  ξεκινούν την πομπή η την πεζοπορία για να συγκεντρωθούν στο πλακόστρωτο χώρο του ναού όπου τα κοφίνια με τον άρτο και το σιτάρι καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που είναι χωροθετημένο για να τελεστεί ο Εσπερινός. 
          Οι ιερείς και οι ιεροψάλτες προσπαθούν να μεταφέρουν μέσα από τους ψαλμούς την ιερή στιγμή της ακολουθίας στις καρδιές των παρευρισκομένων υπό το άγρυπνο βλέμμα της ΙΕΡΗΣ Εικόνας της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ η οποία είναι στολισμένη με πανέμορφα λουλούδια καταλαμβάνει την πιο εξέχουσα θέση μπροστά από την είσοδο του Ναού. 
        Στο τέλος μετά την ομιλία του Ιερέα για την ζωή της Αγίας, οι επίτροποι αλλά και κάποιοι εθελοντές, αφού μαζέψουν τον άρτο και τον τοποθετήσουν σε κοφίνια, ομοιόμορφα (κομμένα) κόμματα, ο ιερέας στην έξοδο του Ναού, τον μοιράζει στους εκκλησιασθέντες που αποχωρούν για την επιστροφή στον Αστακό με την ευχή και του χρόνου να βρεθούμε όλοι μαζί πάλι εκεί.
        Να επισημάνουμε επίσης την σημαντική παρουσία ενος μεγάλου αριθμού αθλητών  απο ομάδες του TAEKWODO που αυτό τον καιρό βρίσκονταν στον Αστακό  και  συμμετέχουν  σε διεθνείς άγονες υπο την σκέπη της τοπικής ομάδας ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ, και οι οποίοι με τις όμορφες ξεχωριστές εμφανίσεις τους, έδεσαν έναν άλλο τόνο, μια άλλη αίσθηση στον εορτασμό της Αγίας.






































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο