Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ-ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ: Σχεδόν έτοιμη να δοθεί στην κυκλοφορία η πρώτη εργολαβία (ΑΚΤΙΟ-ΒΟΝΙΤΣΑ) του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο– Αμβρακία -ΦΩΤΟ






ΦΩΤΟ: Σταύρος Πάτσης

Γράφει ο: ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
Λυκειάρχης - Βόνιτσα
               Φθάσαμε λοιπόν στα τέλη Ιουλίου 2018 και με καθυστέρηση σχεδόν 5 χρόνια (το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2013), να μιλάμε για παράδοση στην κυκλοφορία στο μεγαλύτερο τμήμα της πρώτης εργολαβίας ΑΚΤΙΟ-ΒΟΝΙΤΣΑ, του αυτοκινητοδρόμου Άκτιο – Αμβρακία. 
         Αυτό το τμήμα από Ακτιο μέχρι την θέση Πλατανιάς Βόνιτσας, πλησίον των διασταυρώσεων για Μοναστηράκι, Λευκάδα και Πάλαιρο αναμένεται να δοθεί σε κυκλοφορία μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου.

        Στο πλαίσιο ενημερωτικής έρευνας πραγματοποιήσαμε οδοιπορικό μαζί με το φίλο Σταύρο Πάτση, χθές Σάββατο 21.7.2018 και οι εκτιμήσεις μας θέλουν το τμήμα σχεδόν 15χλμ, να είναι έτοιμο προς παράδοση και ο δρόμος αυτός που θα συνδέει Αεροδρόμιο Ακτίου -Βόνιτσα θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση του τουρισμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.......................



          Είναι γνωστό ότι πριν ένα μήνα για όσους δεν γνωρίζουν έγινε η δημοπρασία στην εργολαβία-σκούπα του Άκτιο-Αμβρακία και μειοδότησε η Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ που θα ολοκληρώσει τον αυτοκινητόδρομο.
        Ο άξονας μήκους 48,5χλμ έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από τον Μάρτιο του 2010 και κυριολεκτικά έχει χαρακτηριστεί «πολύπαθο έργο». Η εργολαβία σκούπα περιλαμβάνει έργα σε μήκος 32,2χλμ και με κόστος 150 εκατ.ευρώ. 
          Αν όλα πάνε καλά εντός του 2019 θα δοθεί στην κυκλοφορία και το πλέον προχωρημένο τμήμα του έργου από τον Κόμβο Λουτρακίου μέχρι την Λίμνη Αμβρακίας, μήκους 13 χλμ, η λεγόμενη παράκαμψη της Αμφιλοχίας και η κυκλοφορία θα διεξάγεται ταχύτερα και ασφαλέστερα.
        Ενα αρνητικό σημείο της διαδρομής ΑΚΤΙΟ-ΒΟΝΙΤΣΑ είναι οτι δεν σχεδιάστηκε στο σημείο του υδραγωγείου Βόνιτσας parking, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να κατέβουν και να απολαύσουν απο εκεί την πανοραμική θέα και την όμορφη αυτή πόλη.

        Επί τη ευκαιρία διάβασα ότι έρχονται τα ηλεκτρονικά διόδια και θα τοποθετηθούν και στο δρόμο Άκτιο– Αμβρακία. Είναι αδιανόητο να χωροθετηθούν σταθμοί διοδίων γύρω απο τη Βόνιτσα (προς Λευκάδα, Πρέβεζα, Αγρίνιο) που θα καθιστούν την μετακίνηση ανθρώπων και προϊόντων απαγορευτική. 
         Εξάλλου η ύπαρξη νοσοκομείων στη Λευκάδα -Πρέβεζα επιβάλλουν μετακινήσεις ασθενών, υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, ΙΚΑ και είναι παραλογισμός ο κάτοικος Βόνιτσας να επιβαρυνθεί με επιπλέον οικονομική επιβάρυνση
       Ναι είναι γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ασφαλείς και η χρονική διάρκεια του ταξιδιού έχει μειωθεί στο μισό, ωστόσο δεν πρέπει να χωροθετηθούν πολλοί σταθμοί διοδίων γύρω απο την πόλη, καθώς κάτι τέτοιο θα φέρει απομόνωση στη Βόνιτσα και θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.















7 σχόλια:

  1. Νωντα εσυ πάντως δε πίνεις καφε να δούμε εαν θα ξαναπας Πρέβεζα τωρα με τα διόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα λογια ειναι περιττα . Ενα μεγαλο μπραβο Δασκαλε για ολα οσα εχεις καταφερει ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 7.05 Φιλε εσυ θελεις ποιητητα και τζιαμπα αυτο που το βρηκες γραμμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ευτύχημα ειναι οτι αφυπνήστηκε ο κοσμος και εβγαλε τον Συριζα και ξεκολλησαν ολα τα μεγαλα εργα
    Μπράβο στον κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα με τα διόδια είναι τεράστιο και είχε αναδειχθεί απο πολλούς και κυρίως απο τους κατοίκους της ΒΑ Αττικής που πρώτοι αντιμετωπίσανε το θέμα. Οι γνωστοί "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ". Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τα έργα γίνονται με δημόσιο χρήμα (ΕΣΠΑ) ή με εγγυηση δημοσίου, υπερκοστολογημένα και έχουμε και διόδια.

    Εμείς πάντως οι κάτοικοι της περιοχης πρέπει να απαιτούμε συγχρονο τοπικό δικτυο. Εκεί είναι το μεγάλο προβλημα. Να μπορούμε να πάμε στην Βόνιτσα, στην Λευκάδα, στην Πρέβεζα με σχετική ασφάλεια. Την πολύ κινηση θα την έχει η Αμβρακία Οδός και στο τοπικό δικτυο θα κινούμαστε πιο εύκολά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 12:17 Τζάμπα τι να θέλει ο άνθρωπος;;το δρόμο που έπρεπε να είχε δοθει το 2013; Δεν ξέρω εάν έχεις κάποιο ΙΧ όχημα, δεν μπορείς να ξεχνάς ότι τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουμε και εισπράττει το κράτος περίπου 2 δις, είναι ανταποδοτικός!! φόρος. Πόσα λεφτά δίνουν οι κάτοικοι τις Αιτωλοακαρνανίας στα τέλη και τι δρόμους έχουν;; Αντίστοιχα και για τους κατοίκους της υπόλοιπης Ελλάδας αλλα κυρίως Ηπείρου-Αιτωλοακαρνανίας-Αχαίας, καθαρά λόγω των επικεφαλής των περιφερειών που είναι ότι ποιο άχρηστο διαθέτει όλη η Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 23 Ιουλίου 2018 - 12:17 π.μ
    Στους εξωφρενικούς, μη ανταποδοτικούς (όπως τους κατάντησαν), φόρους που χρυσοπληρώνει, Γραικοραγιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο