Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Βραδιά ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ Βόνιτσας -Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ- ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

         Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Χρήστος Μηλιώνης" στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, Δευτέρα 30 Ιουλίου 9μμ. Ενα διήγημα που ταυτίζεται σε όλα του τα σημεία με την αρχαία τραγωδία. Το μοναδικό διήγημα του Παπαδιαμάντη με κεντρικό ήρωα και τόπους δράσης στο Ξηρόμερο. Ο βασικός ήρωας ως μια άλλη Αντιγόνη να ακολουθεί τους τοπικούς ηθικούς κανόνες χωρίς να υπολογίζει την ζωή του....

               Την Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 στο Δημοτικό Σχολείο στο Μοναστηράκι Βόνιτσας στις 9.00 μμ θα παρουσιαστεί το μοναδικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ“ που εξελίσσεται στο Ξηρόμερο, κάπου ανάμεσα στην Παλήμπει, την Ντερσοβά και το Παραδείσι..........



     Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων Σύλλογος Έρευνα και Ιστορίας και του Κέντρου Μέριμνας και Ανάπτυξης του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Λίγα λόγια για το έργο:
      Ενας Αγάς της Άρτας απαγάγει με δόλιο τρόπο μια Ξηρομερίτισα. Ο πατέρας της κοπέλας και ο αρραβωνιαστικός της προσφεύγουν στον Καδή (Οθωμανό δικαστή) της Άρτας και ζητούν πίσω την κόρη. Ο Καδής χρησιμοποιώντας εδάφια από το Κοράνι δίνει δίκαιο στον Αγά.
      Οταν ο κλέφτης Χρήστος Μηλιώνης μαθαίνει για την απαγωγή της βαφτισιμιάς του, τότε εισβάλλει στο άβατο κατοικίας του Ιμάμη και του Καδή στην Αρτα.
      Ο Μηλιώνης και οι «Μονόματοι» (έτσι λέγονταν γιατί κοιμούνταν με το ένα μάτι ανοικτό) του Χρήστου Μηλιώνη απαγάγουν τον Καδή και τον μεταφέρουν σαν όμηρο στο Ξηρόμερο, ζητώντας ανταλλαγή με την βαφτισιμιά του.....
      Από αυτό το σημείο και μετά τα γεγονότα τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, αγωνία, απρόοπτες καταστάσεις και ένα τέλος που δεν το περιμένει κανείς.
      Μόνο η περηφάνια, η μεγαλοψυχία, η αυταπάρνηση και η σταυραδελφοσύνη μπορούσαν να τιμηθούν με αυτό το διήγημα του Εθνικού μας λογοτέχνη, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Αφηγητής: Δημήτρης Βερύκιος
Συνοδεύουν την διήγηση οι μουσικοί: Αρετή Κοκκίνου (Κιθάρα), Αλέξανδρος Καστανιώτης (Καβάλι) 
Τραγούδι: Ντομένικα Ρέγκου.

      Ο Δημήτρης Βερύκιος διαβάζει με τον δικό του τρόπο αποσπάσματα από το κορυφαίο διήγημα «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ» του «Αγίου» των Γραμμάτων μας Αλ. Παπαδιαμάντη, συνοδεία μουσικής και τραγουδιών που δένουν αρμονικά με την ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου!

Τοποθεσία Εκδήλωσης: Προαύλιο Δημοτικού Σχολείου Μοναστηρακίου Δήμου Ακτίου Βόνιτσας
Η Διάρκεια της αφήγησης είναι: 75’ 

Είσοδος Ελεύθερη

ΕΚ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Πρόκειται για το μοναδικό διήγημα του Παπαδιαμάντη όχι μόνο με την αναφορά και την διαδραμάτιση γεγονότων στο ΞΗΡΟΜΕΡΟ, αλλά και το μοναδικό με τα στοιχεία της ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ. Ο Αλ. Παπαδιαμάντης σε όλα τα έργα του μεταφέρει επί σκηνής αυτούσιες περιγραφές του φόνου που εκείνη την στιγμή πραγματοποιείται.
    Στο έργο του "ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΛΙΩΝΗΣ" οι περιγραφές των θανάτων τις δίνει ενας αγγελιοφόρος μέσω ανακοίνωσης ή μέσα από εξιστόρηση άλλων γεγονότων, αποφεύγοντας (όπως οι αρχαίες τραγωδίες) να πληγώσουν με σκηνές ανεπανόρθωτης και αιματηρής βίας τον θεατή. Στο τέλος του έργου έρχεται η ΚΑΘΑΡΣΗ για όσους έχουν υποπέσει σε "αμάρτημα" ανεξάρτητα αν μέσα σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο πρωταγωνιστής.
    Αξίζει να δούμε και αυτή την πλευρά του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του νέου ΤΡΑΓΩΔΟΎ, με θέμα από την προεπαναστατική Ελλάδα.
    ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο