«…Νάχετε τον σταυρό στο μέτωπο για να σας γνωρίζουν ότι είσθε Χριστιανοί…»
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Γράφει ο Καθηγητής Χρήστος Γερ. Σιάσος
Αυτές τις ημέρες γιορτάζουμε τη μνήμη του Μεγάλου Δασκάλου, του Θεόπνευστου Προφήτη, του Διαφωτιστή του Γένους, τον προστάτη μας Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, 1714 - 1779. Με τη δέουσα λαμπρότητα, επισημότητα και ευλάβεια τελούνται στην Ιερά Μονή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη γενέτειρά του, το Μέγα Δένδρο Θέρμου, Ιερές Ακολουθίες Εορτασμού του Αγίου, τις οποίες παρακολουθούν Αρχιερείς, Ιερείς, Στρατιωτικοί, Πολιτικοί, Δήμαρχοι και πλήθος πιστών από όλα τα μέρη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.
Ο Προφήτης του Γένους, ο απλός αυτός Παπαδάκος, είναι για μας σήμερα η Φωτεινή μορφή του Ορθόδοξου Ελληνισμού. Μια μορφή δυναμική, μαρτυρική, Ιερή, με μεγάλο και μοναδικό ιεραποστολικό έργο, διδάσκοντας ανά την Ελλάδα και όχι μόνο, το λόγο του Θεού, κτίζοντας εκκλησίες και σχολεία..........
Με τις μεγάλες Ιεραποστολικές περιοδείες του οικοδομούσε Σωτήριο και καρποφόρο έργο προς όφελος του Χριστιανισμού, του Ελληνισμού. Καθημερινά έσωζε ψυχές ανθρώπων και γινόταν αγαπητός από το ακροατήριό του, γιατί, ο λόγος του ήταν ειλικρινής και πάντα διδακτικός και ελπιδοφόρος, γιατί, τα θέματά του, οι ομιλίες του ήταν μέσα από το Ευαγγέλιο και έτσι κέρδιζε την αγάπη όλου του κόσμου.
Στην κάθε του περιοδεία είχε πάντα μαζί του ένα σκαμνί, ήταν ο δικός του θρόνος, όπου ανέβαινε και δίδασκε Χριστό, δίδασκε Πατρίδα Ελλάδα, λέγοντας: «…Εγώ με τη χάρη του Θεού, μήτε σακκούλα έχω, μήτε κασέλα, μήτε σπίτι, μήτε άλλο ράσο από αυτό που φορώ, και το σκαμνί, όπου έχω, δεν είναι εδικό μου, δια λόγον σας το έχω. Άλλοι το λένε σκαμνί και άλλοι θρόνον…».
Όπου μιλούσε ο Άγιος άφηνε ως ανάμνηση το σταυρό και αυτό έχει για μας μεγάλη σημασία, καθ’ ότι υπάρχουν σήμερα τοποθεσίες όπου μίλησε ο Πατροκοσμάς και βρίσκουμε εκεί το σταυρό της ευλογίας του. Εργάστηκε σκληρά κατά του εξισλαμισμού, αυτό θεωρείται ένα από τα σπουδαία έργα του Αγίου.
Ο Άγιος Κοσμάς, για την εποχή του αλλά και για μας σήμερα, αποτελεί τη σημαντικότερη προσωπικότητα του Ελληνικού Γένους κατά τη διάρκεια της Τουρκικής σκλαβιάς. Έβλεπε Τουρκαλβανούς να τυραννούν και να θανατώνουν Χριστιανούς, π.χ. Ουρλωφικά, μιλούσε για το ποθούμενο, για το Ρωμαϊκο, για τη Μεγάλη Ιδέα, προετοιμάζοντας, ζωντανεύοντας και καλλιεργώντας αυτοπεποίθηση στον Έλληνα, για την Επανάσταση του 1821, έτσι στερέωσε την Ορθόδοξη πίστη στην Πατρίδα μας. «…Νάχετε τον σταυρό στο μέτωπο για να σας γνωρίζουν ότι είσθε Χριστιανοί…» τους έλεγε.
Στα Ορλωφικά, 1768-1770, η Εκκλησία μετείχε ενεργά και πολύ Επίσκοποι, Αγιορείτες πατέρες βρήκαν τραγικό θάνατο και ο κατακτητής σχεδίαζε τον γενικό εξισλαμισμό και τη μεγάλη σφαγή των Ελλήνων. Κορυφαία μορφή της εποχής, ο δικός μας προστάτης Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αγωνίζονταν για την στήριξη των Χριστιανών,«Προς διαφύλαξιν της Πίστεως και ελευθερίαν της Πατρίδος, φροντίσατε να συστήσετε ΣχολείονΕλληνικόν…» τους έλεγε.
Σε μια διδαχή του μας λέει: «Δεν έχω μήτε σακκούλα, μήτε σπίτι, μήτε κασέλλα, μήτε άλλο ράσο, αλλά παρακαλώ τον Θεό να μη μου δώσει μέχρι το τέλος της ζωής μου, διότι ωσάν κάμνω αρχήν να παίρνω άσπρα έχασα τον αδελφόν μου».
Για να μην χαθεί, μέσα από τη σκλαβιά το Ελληνικό Γένος, ο Άγιός μας θυσιάστηκε με μαρτυρικό θάνατο, δι’ απαγχονισμού, μετά από εντολή του Κούρτ Πασά στο Κολικόντασι της Βορείου Ηπείρου, στις 24 Αυγούστου 1779, και αυτό έγινε γιατί έθιγε τα οικονομικά μεγάλα συμφέροντα των πλουσίων Εβραίων της περιοχής.
Ο Άγιος των Ελληνικών Γραμμάτων και ευεργέτης του δουλωμένου Έθνους μας στις περιοδείες έφτασε μέχρι τα απάτητα μέρη των κλεφτών. Οι τέσσερες περιοδείες του ξεκινούν από το 1760 και τελειώνουν το 1779. Αεικίνητος, ακούραστος, γύρισε πολλά μέρη της Ελλάδας κηρύττοντας, διδάσκοντας, κτίζοντας εκκλησίες και σχολεία.
Περπάτησε σε όλα τα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, της Άρτας, των Ιωαννίνων, της Βορείου Ηπείρου μέχρι το Κολικόντασι.
Το έργο του υπήρξε πολυσχιδές και Εθνοσωτήριο. Ο λαός μας κατά καιρούς τίμησε με πολλούς τρόπους τον Άγιό του όπως, ανέγερση Ιερών Ναών, ανδριάντων, προτομών, φορητών εικόνων, ονοματοθεσία Σχολείων, Πλαταιών και οδών. Πριν τρία χρόνια γιορτάσαμε με λαμπρότητα όχι μόνο στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά σε όλη την Ελλάδα τα τριακόσια χρόνια από τη γέννησή του. Φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα Θρησκευτικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιείται στη γενέτειρά του, στο Θέρμο Τριχωνίδας.
Θαρρώ ότι ήρθε η ώρα μέσα από το «βήμα» των εορταστικών αυτών εκδηλώσεων παρόντων των Ηγεσιών της Εκκλησίας και της Πολιτείας, δηλαδή, Κλήρος και Λαός, ότι, μπορούμε να μεγαλώσουμε την αγάπη μας προς τον Άγιό μας και με μια «ΔΥΝΑΤΗ» φωνή να ενισχύσουμε την πρόταση του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ «ΟΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ» που ζητά από την Πολιτεία η Ιόνια Οδός, που σε λίγο ολοκληρώνεται, να λάβει παράλληλη ονομασία «ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ». Σχετική ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση έχει πάρει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κος Προκόπης Παυλόπουλος είναι θετικός με την πρόταση του παραπάνω Συνδέσμου.
Τελειώνοντας τη μικρή μας αφιέρωση στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό μπορούμε να πούμε ότι, όπως για την Παναγία μας, στο πέρασμα των αιώνων, συναντάμε πάρα πολλά τιμητικά προσωνύμιά της, έτσι και για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, οι πιστοί Χριστιανοί έδωσαν πάρα πολλά προσωνύμια στο πέρασμα του χρόνου όπως: Ο Καλόγηρος Κοσμάς, ο Άγιος Κοσμάς, ο Μάρτυς ή Μεγαλομάρτυς Κοσμάς, ο Γέρο Κοσμάς, ο Άη Κοσμάς, Κοσμάς ο Αιτωλός, ο Μέγας Διδάχος του Γένους, ο Θεόπνευστος Προφήτης, ο Ιερομάρτυς, ο Εθνομάρτυς, ο Εθνοϊερομάρτυς, ο Πρόδρομος της Ελευθερίας, ο Διάδοχος των Αποστόλων, ο Ισαπόστολος, ο Ιεραπόστολος, ο Πατροκοσμάς, των Θερμίων το καύχημα, Κοσμάς ο μαργαρίτης, ο Παπαδάκος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ την ημέρα της γιορτής του Αγίου μας έχει τα σεπτά του ονομαστήρια να του ευχηθούμε όλοι μαζί ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, Ευλογημένα και Δημιουργικά, ώστε να ποιμαίνει με υγεία τον Ευλογημένο Λαό της Μητροπόλεώς του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο