Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΝΙΚΑ ΝΕΑ" την οποία εκδίδει ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων "τα Κόροντα", το οποίο τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης κεραίας Κινητής τηλεφωνίας στη Χρυσοβίτσα με την επισήμανση ότι πρέπει να ζητηθεί από την Cosmote να τοποθετήσει στο χώρο μετρητικό μηχάνημα για την καταμέτρηση σε 24ωρη βάση της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, η ΤΖΕΝΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ανέβασε μια ξεκάθαρη απάντηση στο Facebook, τονίζοντας ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας απειλούν σοβαρά την υγεία.
Ας δούμε πρώτα το δημοσίευμα της εφημερίδας:
Η κεραία κι η αλήθεια
Τελευταία το χωριό μας απασχολεί έντονα η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας. Ας δούμε, όμως, μετά από μεγάλη έρευνα που κάναμε και πλήθος στοιχείων, που συγκεντρώσαμε, πως έχει το πρόβλημα και στο τέλος θα εκθέσουμε, υπεύθυνα, για το πρόβλημα τη θέση του Συλλόγου μας.....
Στο χωριό μας στις 13/9/2016 στη θέση “Πίλοκκο” άρχισαν οι εργασίες για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας από την εταιρεία Cosmote. Οι εργασίες κάποια στιγμή διακόπηκαν για να διαπιστωθεί αν η πιο πάνω θέση ήταν προβλεπόμενη στην μελέτη και μετά επαναλήφθηκαν για να ολοκληρωθούν πρόσφατα.
Εμείς ως Σύλλογος δεν μας ειδοποίησε κανένας, ούτε μας κάλεσε κανείς (ο Πρόεδρος της Κοινότητας ή απλός φορέας) για να μας ενημερώσει για το πρόβλημα ή για να ζητήσει τη συμμετοχή ή την βοηθειά μας. Ο Σύλλογός μας εξάλλου, λόγω των αποστάσεων, δεν είχε την δυνατότητα να εξετάσει, ούτε αν είχε καταρτισθεί συμφωνητικό μίσθωσης του χώρου από την Cosmote και τον Δήμο Ξηρομέρου, ούτε αν έγινε νόμιμα χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤ σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 1650/1986, ούτε κι αν εξασφαλίστηκε περιβαλλοντική αδειοδότηση (Ν. 343/2006) της οποίας η χορήγηση σε κάθε περίπτωση, προηγείται της άδειας κατασκευής.
Εμείς παρ’ όλα αυτά, όταν μάθαμε το γεγονός, ζητήσανε ενημέρωση από τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη, ο οποίος προσφέρθηκε να μας ενημερώσει και μας διαβεβαίωσε για την νομιμότητα των αδειών.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, τα Δικαστήρια όπως κι εμείς, θεωρούμε ότι και η νόμιμη έκδοση άδειων λειτουργίας κινητής τηλεφωνίας δεν εμποδίζει την προσβολή της προσωπικότητας, λόγω εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας όταν με αυτή βλάπτεται η υγεία των ανθρώπων. Για την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και τις βλάβες που προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό έχουν διατυπωθεί από τους επιστήμονες διαφορετικές απόψεις.
Πολλοί ειναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι προκαλούν βλάβες στον άνθρωπο, όταν αυτός εκτίθεται συνεχώς στην ακτινοβολία και βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση (μέχρι και 80 μ. Απόσταση δέχεται η νομολογία) από την πηγή της, καθώς και όταν υφίσταται υπέρβαση των θεσπιζομένων ορίων ασφαλείας, που είναι το 70% των ορίων ασφαλείας (4,5 w/m2) σύμφωνα με την ΚΥΑ 53571/3839/20000 και το άρθρο 3189 κ. 10 του Ν. 3431/2006. Η επιστημονική αβεβαιότητα δημιουργεί τεκμήριο υπερ της υγείας και του περιβάλλοντος, με βάση την αρχή της προφύλαξης, η οποία έχει θεσπισθεί στο Διεθνές Δίκαιο.
Δηλαδή, μπορεί να με βάση τα παραπάνω το αρμόδιο δικαστήριο (Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου) να κάνει δεκτές, ως ουσιαστικά βάσιμες, τις αιτήσεις περιλήψεως ασφαλιστικών μέτρων των θιγομένων από την τοποθέτηση της κεραίας κατοίκων και ν’ απαγορεύσει προσωρινά τη λειτουργία της επίδικης κεραίας κινητής τηλεφωνίας (βλ. Μ. Πρ. Χαν. 34/2009, Νο Β 2009 6513 και Π. Πρ. Σαμ. 58.2008, ΤΝΠ Νόμος). Όμως, για μεν την πρώτη περίπτωση, μετά από προσεκτική μέτρηση των αποστάσεων, διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν στο χωριό μας σπίτια που να κατοικούνται σε απόσταση μέχρι 80 μ. Από την κεραία και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των συγχωριανών μας, αφού κατοικημένα σπίτι βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 150 μ.
Εξ’ άλλου για την δεύτερη περίπτωση, που αφορά την υπέρβαση των ορίων ασφαλείας, που έχουν τεθεί από την ΚΥΑ, πιστεύουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την τοποθέτηση μετρητικών μηχανημάτων, τα οποία καταμετρούν σε εικοσιτετράωρη βάση και για όλο το χρόνο την εκπεμπόμενη ακτινοβολία και τα οποία δημιουργούν τη βεβαιότητα σε οποιονδήποτε διαμένει πλησίον ότι δεν υπάρχει υπέρβαση ορίων.
Πέραν αυτών πρέπει να τονίσουμε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως είναι ευρύτατα διαδεδομένη η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα αν παρατηρήσει κανείς από ψηλά την Αθήνα ή και τις άλλες πόλεις ή κωμοπόλεις (Φυτείες κλπ) θα δει ένα δάσος κεραιών μέσα σ’ αυτές, που επιβλήθηκαν σιγά-σιγά από την ανάγκη της επικοινωνίας.
Επίσης, είναι γνωστό σ’ όλους μας, ότι το χωριό μας δεν έχει καλό σήμα και επιπλέον στο μεγαλύτερο μέρος της Κοινοτικής μας περιφέρειας (από τη Λούτσα μέχρι το Βαλόστρατο) δεν υπάρχει καθόλου σήμα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό κι οι γειτονικές κοινότητες του Προδρόμου και των Αγράμπελων. Συνεπώς για τον παραπάνω λόγο (δηλ. Τη λήψη σήματος) είναι αναγκαία η τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χωριό μας και αφού, όπως τονίστηκε, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υγεία των χωριανών μας.
Για τους ίδιους λόγους ο Σύλλογός μας δεν είναι αντίθετος με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας με την επισήμανση όμως ότι πρέπει να ζητηθεί από την κατασκευαστική εταιρεία Cosmote να τοποθετήσει στο χώρο το προαναφερόμενο μετρητικό μηχάνημα για την καταμέτρηση σε 24ωρη βάση της εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
Δεν συμφωνούμε βεβαίως με την αρνητική θέση που πήραν για το παραπάνω θέμα οι φορείς του χωριού, χωρίς την προσεκτική και επισταμένη μελέτη όλων των στοιχείων, ούτε συμμεριζόμαστε τους αβάσιμους φόβους και τον πανικό που καλλιέργησαν στους συγχωριανούς για το θέμα.
(απο τη σελίδα ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑ)
Σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου, έπεσε στα χέρια μου τυχαία η εφημερίδα "Χρυσοβιτσανικα Νέα".
Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας γράφεται για την εγκατάσταση - τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην Χρυσοβιτσα: Η ΚΕΡΑΙΑ ΚΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Γράφετε:
1)-Η απόσταση εγκατάστασης τhς κεραίας από σπίτια πού να κατοικουνται σε απόσταση μέχρι 80 μ δεν υπάρχουν και συνεπώς δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των συγχωριανων μας, αφού τα σπίτια βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση των 150 μ. Εγώ από ότι έχω διαβάσει και είχα γράψει στην σελίδα μου, έλεγε ότι η απόσταση είναι από 80 μ μέχρι 250 μ. Διάβασα επίσης στον Συνηγορο του πολίτη πού καθορισε τις ασφαλείς αποστάσεις πού πρέπει να έχουν οι κεραίες από κατοικημενες περιοχές, σχολεία κ. λ. π ορίζοντας ότι οι κεραίες θα πρέπει να απέχουν 300 μ. από κατοικημενες περιοχές και 500 μ. από σχολεία και ότι θα πρέπει να θεσπιστουν αυστηροτερα όρια για την επικινδυνοτητα των ακτινοβολιων.
2)-Ότι δεν είχαμε καλό σήμα και καθορίζεις την περιοχή από Λουτσα μέχρι Βαλοστρατο. Άρα μέσα στο χωριό είχαμε σήμα. Σε αυτό συμφωνώ ότι ΕΙΧΑΜΕ ΣΗΜΑ, ενώ τώρα με την τοποθέτηση της κεραίας δεν ΕΧΟΥΜΕ. Μπορεί τα απέναντι χωριά να είχαν πρόβλημα και με την κεραία να λύθηκαν, εμείς τώρα έχουμε το πρόβλημα. Αυτοί έχουν σήμα "ΚΑΜΠΑΝΑ" και εμείς σήμα..... "ΚΟΥΔΟΥΝΑ".
Το έγραψα και το ξαναγράφω ότι δεν είμαστε αντίθετοι με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στο χωριό μας. Είμαστε αντίθετοι στην τοποθεσία εγκατάστασης για λόγους υγείας και επίσης αν ήταν πιο ψηλά θα είχαμε και εμείς καλύτερο σήμα.
Τελειώνοντας λέτε ότι συμφωνείτε με την τοποθέτηση της κεραίας και σχολιάζετε την αρνητική θέση πού πήραν για το παραπάνω θέμα οι φορείς του χωριού, δηλ. εννοείται τον πρόεδρο του Τοπικού Διαμερισματος Χρυσοβιτσας και τον Περιβαλλοντικο και Πολιτιστικό Σύλλογο Χρυσοβιτσας ότι χωρίς επισταμενη μελέτη των στοιχείων όπως κάνατε εσείς πήραν αρνητική θέση και καλλιεργησαν αβασιμους φόβους στους συγχωριανους μας.
Ο πρόεδρος του Τοπικής Κοινότητας Χρυσοβιτσας κος Γιάννης Χρονης δεν ήταν ποτέ αρνητικός στην τοποθέτηση κεραίας στο χωριό μας. Η διαφορά είναι στην περιοχή το είπε, το ξανά είπε και το λέει συνέχεια για να το έμπεδωσεται. Επίσης την ίδια θέση είχε και έχει και ο Περιβαλλοντικος και Πολιτιστικός Σύλλογος Χρυσοβιτσας και εγώ επίσης σαν μέλος του ΔΣ και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του συλλόγου.
Τελειώνοντας έχω μερικές απορίες:
1)-Αν ο πρόεδρος της κοινότητας Χρυσοβιτσας ήταν θετικός στην εγκατάστασης κεραίας στην θέση "Πιλακο" εσείς θα είχατε την ίδια θέση; ή επειδή ο πρόεδρος δεν είναι τις αρεσκείας σας και της παραταξεως σας θα είσαστε αντίθετοι; "
Στην δεύτερη σελίδα έχετε θέμα: Προτάσεις Συνδέσμου Χρυσοβιτσανων για την ανάπτυξη της τοπικής κοινότητας Χρυσοβιτσας τού Δήμου Ξηρομερου και απευθυνεστε στον Δήμαρχο ενώ το λογικό και κανονικό θα ήταν σαν σύλλογος που είστε να απευθυνθείτε στον Πρόεδρο της κοινότητας γι αυτό εξάλλου υπάρχουν τα εκλεγμενα Τοπικά Συμβούλια να ακούνε να δέχονται προτάσεις για θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία και να τα μεταφέρουν στον Δήμαρχο για την υλοποίηση των.
Υ.Γ 1: Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσανων τα "ΚΟΡΟΝΤΑ" και η εφημερίδα σας μέχρι τον Αύγουστο του 2014 τα έβλεπαν όλα ωραία και δεν έκαναν αντιπολιτευση, αλλά μόλις άλλαξε ο πρόεδρος της κοινότητας και δεν ήταν δικός τουςθυμήθηκαν το χωριό τους και τα προβλήματα που έχει και με την εφημερίδα σας ασχολείστε και γράφετε συνεχώς χωρίς ουσιαστικά να βοηθάτε για την λύση τους.
Υ.Γ 2: Για οτιδήποτε θέματα, προτάσεις πού αφορούν πολίτες, συλλόγους, συνδέσμους κ. λ. π το λογικό και κανονικό είναι να απευθυνεστε στα εκλεγμενα Τοπικά Συμβούλια τού Δήμου με κοινοποίηση στον Δήμαρχο και όχι το Αντίθετο.
Καλησπέρα Ξηρόμερο
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω με την σειρά μου να προσθέσω κάτι από τις γνώσεις μου.. λίγα τεχνολογικά όπου και εγώ μέσα από την δουλειά μου έμαθα.
Η λειτουργία του κινητού τηλεφώνου έχει ως εξής:
Η ισχύς της κεραίας μένει πάντα σταθερή. Ο δέκτης (κινητό) είναι αυτός που αυξομειώνει την ισχύ του, ανάλογα με το σήμα που δέχεται. Δηλαδή με απλά λόγια: όταν το σήμα στο κινητό είναι καλό, το κινητό δουλεύει στο “ρελαντί” και πάντα με την χαμηλότερη ακτινοβολία. Όταν από την άλλη το σήμα δεν είναι καλό, το κινητό αυξάνει την ισχύ του ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να ζεσταίνεται (σίγουρα όλοι το έχουμε παρατηρήσει). Το θέμα είναι ότι το κινητό το έχουμε στο αυτί μας, την κεραία όχι. Μήπως τελικά πρέπει να έχουμε περισσότερες κεραίες ώστε τα κινητά μας τηλέφωνα να δουλεύουν σε χαμηλή ισχύ και όχι στο full?
Καραούλης Κωνσταντίνος
Τεχνικός Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων