Γράφει ο: Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής
Όλοι έχουμε μια πίκρα μέσα μας και η οποία θα εκφραστεί την Κυριακή πίσω από το παραβάν. Το να έρχεται σήμερα ο κάθε βουλευτής ο οποίος έχει ψηφίσει τα πάντα, Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου, νόμους, να γκρινιάζει και να στεναχωριέται, έτσι μας λέει, για όλα αυτά που ψήφισε χωρίς ο ίδιος να κάνει κάτι για τον τόπο του, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Νοσοκομεία, κάποιος μας είπε και για φυλακές στο νομό μας και δεν έκανε τίποτα, δεν βοηθά ούτε στη Δημοκρατία, ούτε στον κοινοβουλευτισμό που υπηρετεί. Έχουν ψηφίσει τα πάντα και δήθεν στεναχωριούνται. Αν αγαπάνε τον τόπο τους θα πρέπει να λένε και όχι, έτσι γράφεται η ιστορία.
Ο Βουλευτής ψηφίζεται για να ασκήσει το λειτούργημα του πολιτικού και να εξυπηρετεί το Δημόσιο συμφέρον και όχι τον εαυτό του και την ιδιοτέλειά του. Στο τέλος της θητείας του πρέπει να φέρει αποτέλεσμα, ειδάλλως δεν έχει καμία δουλειά στα έδρανα της Βουλής, και αν δεν έχει προτάσεις που να καρποφορούν πρέπει να αποχωρεί άλλως, συμβάλει με την ψήφο του στην απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος δηλαδή της Δημοκρατίας και γίνεται και βαρετός στους ψηφοφόρους του.....
Το να κλείνεσαι σε τέσσερεις τοίχους και εκεί να διαβαίνουν οι κουμανταδόροι, θεωρώ ότι η ιδιοτέλεια πρέπει να μείνει έξω από αυτές τις εκλογές, γιατί η εκλογική αυτή αναμέτρηση έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αφορούν το μέλλον του τόπου, το μέλλον της νέας γενιάς που μέχρι τώρα της έδιναν απλά πίστωση χρόνου, ελπίδα ζωής μέσα από την «εντατική», με αποτέλεσμα ο εικοσιπεντάρης να έχει γίνει τριανταπεντάρης και ο νέος επιστήμονας να βρίσκει διέξοδο στην ξενιτιά, αυτό φαίνεται από τη λίστα των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.
Άνθρωποι με νέες ιδέες, άνθρωποι που θα μπορέσουν να κάνουν πράξη το πρόγραμμά τους, μακριά από πολιτικές αγκυλώσεις, άνθρωποι που μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τους «ισχυρούς» της Ε.Ε. νέοι άνθρωποι με ειλικρινά αισθήματα, που έχουν «ζυμωθεί» μέσα στην ανεργία και την εξαθλίωση της κοινωνίας μας και όπως φαίνεται θα ανανεώσουν τη σημερινή Βουλή κατά 70%, αυτοί οι άνθρωποι θα συνεισφέρουν σε ένα δημιουργικό διάλογο, γιατί αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημά τους.
Το 2015 θα είναι δύσκολο για τη χώρα μας. Είδαμε τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες. Ως Έλληνες πρέπει να γίνουμε πιο σοβαροί στην αντιμετώπισή μας. Κάτι που φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας έγινε πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια. Η κόντρα του δικομματισμού, μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας κυβέρνησαν και έσβησαν. Ο δεξιός το έζησε πιο έντονα στο πετσί του. Αυτό και μόνο ανοίγει το δρόμο για κάθε είδους συνεργασία από τη Δευτέρα των εκλογών. Οι πολίτες είναι οργισμένοι, άλλοι δικαίως και άλλοι αδίκως.
Από την όμορφη Αιτωλοακαρνανία μας έχουν περάσει υπουργοί, μεγάλα πολιτικά στελέχη. Αναρωτιέμαι, τι άφησαν σε αυτό τον τόπο. Πιο έργο αναπτυξιακό έγινε, πια μεγάλη βιοτεχνία αναπτύχτηκε στην Αιτωλοακαρνανία για να απορροφήσει τους νέους μας για να μην πηγαίνουν στην Αττική και να δουλεύουν στα βενζινάδικα.
Τι ανταποδοτικά έδωσαν οι Κυβερνώντες στον τόπο μας από το νερό του Μόρνου που «ξεδιψάει» όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Δεν είμαστε προϊόντα παρθενογένεσης, εδώ ζούμε και εδώ καταθέτουμε τους προβληματισμούς μας έστω παραμονές των Εθνικών εκλογών και είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον τρόπο αντιμετώπισης στην κεντρική πολιτική με νέους ανθρώπους.
Έχει σημασία να νιώσουμε τη σιγουριά ότι η επόμενη μέρα της λαϊκής εντολής θα μας βρει με μια Κυβέρνηση έτοιμη να εφαρμόσει το πρόγραμμα της για το καλό της ωραίας μας Ελλάδας και της όμορφης Αιτωλοακαρνανίας μας.
Χρήστος Γερ. Σιάσος
Καθηγητής
«Η Ελλάδα παραπαίει από τις συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην πρόσφατη ιστορία της. Εδώ είναι μερικά στατιστικά στοιχεία που υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κρίσης που φθάνουν τώρα σε όλες τις πτυχές της ελληνικής ζωής».
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτή την εισαγωγή η Wall Street Journalκαταγράφει τα αποτελέσματα της κρίσης που θερίζει τους Έλληνες πολίτες και παραθέτει με 12 αριθμούς την δύσκολη πραγματικότητα.
Η κρίση έχει αφήσει πίσω της ανοιχτές πληγές: ανεργία, λουκέτα, φόρους και χιλιάδες οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της κρίσης.
Η αριθμητική αποτύπωση της κρίσης σύμφωνα με τη Wall Street Journal
25%
Τόσο έχει συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία από τα μέσα του 2008 μέχρι και σήμερα
25,8%
Αυτό είναι το ποσοστό των Ελλήνων που παραμένουν εκτός εργασίας, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει ότι 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οκτωβρίου
3η θέση
Σύμφωνα με τη Eurostat είναι η θέση που κατέχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, με τον περισσότερο πληθυσμό να βρίσκεται υπό τον κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού
23,1%
Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν στο όριο της φτώχειας το 2013 σύμφωνα με τη Eurostat
33,5% ή 77 δισεκατομμύρια ευρώ
Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν και έχουν καθυστερήσει την καταβολή μιας δόσης για περισσότερες από 90 ημέρες
70 δισεκατομμύρια ευρώ
Η αξία των εκροών από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια
83,9%
Το ποσοστό της πτώσης του χρηματιστηρίου από το 2008 έως σήμερα
1 στους 4
Η ΓΣΕΒΕΕ αναφέρει πως έβαλαν λουκέτο συνολικά 230.000 επιχειρήσεις, δηλαδή έκλεισαν 1 στις 4 επιχειρήσεις
9 φορές
Ούτε μια ούτε δύο αλλά εννέα φορές χρειάστηκε να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2014 σε φόρους, σύμφωνα με όσα ορίζει ο προϋπολογισμός του κράτους
7 φορές
Ο αντίστροφος αριθμός φόρων που πρέπει να πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σε σύγκριση με το 2009
23%
Ο φόρος που πληρώνουν οι Έλληνες για τα περισσότερα αγαθά όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 21,5% και της ΕΕ 20,5%.
100.000
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας 100.000 Έλληνες επιστήμονες έφυγαν για το εξωτερικό μόλις ξέσπασε η κρίση
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr