Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της Ένωσης Αστακηνών

Η Λέσχη Αστακηνών, που πρόσφατα δημιουργήθηκε, πραγματοποίησε τη πρώτη της εκδήλωση τη Κυριακή 27 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στη Πλατεία Συντάγματος.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης κ. Σταμούλης Μακρής αφού καλωσόρισε τους 170 περίπου καλεσμένους, εξήγησε τη λέξη «Αστακηνός» και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε στιγμές της ιστορίας του Αστακού από τα Ομηρικά χρόνια έως και το 19ο αιώνα...

 Στη συνέχεια ανέφερε τους σκοπούς και στόχους της Λέσχης. Η Λέσχη αποτελεί μια δημιουργό πράξη-δέσμευση της ψυχής μας, μια συσπείρωση για να δείξουμε τη τοπική ιστορία, τον πολιτισμό, τη συλλογική μνήμη, την άξια πράξη, στιγμές από την ανθρώπινη παρουσία στον Αστακό.

Στη συνέχεια προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Στιγμές από μια Πατρίδα» με θέμα τον Αστακό, παραγωγής και σκηνοθεσίας του κ. Δημ. Μπαμπούρη.

Από την ιστορικό κα. Ανθή Παπαθανασίου δόθηκαν τα κυριότερα προσδιοριστικά χαρακτηριστικά της πόλης του Αστακού για τον 19ο αιώνα. Συγκεκριμένα έγινε λόγος για την ανάπτυξη της πόλης μέσα από τη διακίνηση του βαλανιδοκάρπου και την οικονομική της σχέση με τη Πάτρα που ήταν για τον Αστακό η πρωτεύουσα αγορά. Έγινε αναφορά στη σύνθεση του πληθυσμού, την πολεοδομική εξέλιξη σε συνάρτηση με τις διαχειριστικές πρακτικές του δημοσίου που ήταν ο κύριος κάτοχος γαιών στη πόλη, τη συγκρότηση των αστικών λειτουργιών της (ταχυδρομείο, δικαστήριο κλπ), τα χαρακτηριστικά της τάξης των εμπόρων και της συλλογικής τους δράσης στην ανάπτυξη της πόλης.

Ο κ. Λάμπρος Πιτσούλιας, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας και Διευθυντής του Γυμνασίου, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα και το πώς αυτές επηρέασαν την ανάπτυξή της. Ειδικά μετά τον πόλεμο μειώθηκε η ζήτηση του βελανιδιού και των κτηνοτροφικών προϊόντων και άρχισε ο οικονομικός μαρασμός της πόλης. Στη συνέχεια ο ομιλητής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του Αστακού παραθέτοντας και σχετικές σκέψεις και ιδέες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γρ. Νικήτας ο οποίος ερμήνευσε τη παρουσία τόσων πολλών συμπατριωτών, από όλες τις ηλικίες και τις συνοικίες του Αστακού, ως έντονη επιθυμία τους και για άλλες συναντήσεις. Επίσης σημείωσε ότι πρόθεση της Λέσχης δεν είναι να πάμε στο παρελθόν και να μείνουμε εκεί, θέλουμε να μάθουμε το παρελθόν και να πάρουμε από αυτό τα χρήσιμα στοιχεία που μπορούμε χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.


                                                                   Γρηγόρης Νικήτας

                                                                 Σταμούλης Μακρής

                                                                     Ανθή Παπαθανασίου

                                                                   Λάμπρος Πιτσούλιας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο