Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Φυσική καταστροφή ο ΕΛΓΑ στην Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές του ΕΛΓΑ που αποδεικνύουν αυτό που όλοι οι αγρότες γνωρίζουν: Ότι το τοπικό υποκατάστημα …κάποιο πρόβλημα έχει με την παραγωγή στην Αιτωλοακαρνανία!
Είναι γνωστό ότι ο αγρότης είναι εκτεθειμένος στα στοιχεία της φύσης. Ανά πάσα στιγμή η δουλειά και ο κόπος του, η εκμετάλλευση και η παραγωγή του, μπορεί να χαθούν. Αρκεί μια δυνατή χαλαζόπτωση, μια ανεμοθύελλα ή ακόμη η ξηρασία, ο καύσωνας, η επιδρομή άγριων ζώων, μια πυρκαγιά, πλημμύρα,…οτιδήποτε. Η καταστροφή συντελείται απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. .....

Ο ασφαλιστικός του φορέας, ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), παρά το υψηλότατο τίμημα των εισφορών που καταβάλει ο παραγωγός, με υποχρεωτικό μάλιστα χαρακτήρα, δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει το πραγματικό μέγεθος της όποιας ζημιάς παθαίνει κάθε φορά ο αγρότης. 
Ο νόμος για την καταβολή αποζημιώσεων εντός τριμήνου απ’ την εκδήλωση της καταστροφής δεν εφαρμόζεται, ο δε κανονισμός του ΕΛΓΑ, καίτοι επιβάλει υπερβολικές εισφορές από τους αγρότες, ώστε να απαλλαγεί το κράτος και να είναι οι ίδιοι οι παραγωγοί που πληρώνουν τις αποζημιώσεις τους κάθε φορά, στην περίπτωση της Αιτωλοακαρνανίας τουλάχιστον, δεν εφαρμόζεται ...αφού οι αγρότες πληρώνουν, αλλά αποζημιώσεις δεν βλέπουν...! 
Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε λάβει αμέτρητες αφορμές για να τονίσουμε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Στην Αιτωλοακαρνανία, όμως, έχουμε ένα πρόσθετο πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε: Το τοπικό υποκατάστημα και τον τρόπο λειτουργίας του. 
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας και τις σε όλους τους τόνους παρατηρήσεις, προς κάθε αρμόδιο, εξακολουθούμε να γινόμαστε αποδέκτες σειράς παραπόνων από αγρότες που δεν βρίσκουν το δίκαιο τους! Αμέτρητα παραδείγματα ζημίων άνω του 30 και του 40%, που το τοπικό υποκατάστημα εκτιμά ως πολύ κάτω του ορίου, ώστε να μην δοθούν αποζημιώσεις. Και φυσικά, η πρότασή μας να παρίσταται γεωπόνος της Ένωσης Αγρίνιου στις επιτόπιες εκτιμήσεις, η οποία έγινε επανειλημμένως και στην κεντρική διοίκηση, έπεσε στο κενό! 
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι παραγωγοί δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να κάνουν αναγγελία ζημιάς (και να πληρώσουν το σχετικό παράβολο), θεωρώντας το αποτέλεσμα προκαθορισμένο. 
Και ακόμη πιο ενδεικτικό το γεγονός της ύπαρξης ουκ ολίγων περιπτώσεων πληρωμών, όπου οι Αιτωλοακαρνάνες δικαιούχοι λαμβάνουν συνολικά  μερικές χιλιάδες ευρώ, όταν σε άλλους νομούς, κατά την ίδια πάντα πληρωμή, δίνονται εκατομμύρια! 
Ας δούμε αναλυτικά τις πληρωμές του ΕΛΓΑ για το 2016, απ’ την αρχή του έτους μέχρι σήμερα: 
► Η πρώτη πληρωμή έγινε στις 29 Ιανουαρίου. Το συνολικό ποσό που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ ήταν 7.298.116,04 ευρώ. Από αυτά οι πληγέντες παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν το «αστρονομικό» ποσό των 22.469,58 ευρώ! 
► Η επόμενη πληρωμή ήταν 2.387.002,77 ευρώ και έγινε στις 10 Φεβρουαρίου. Η Αιτωλοακαρνανία…δεν έλαβε ούτε μισό ευρώ! 
► Στις 26 του ίδιου μήνα, έγινε η μεγαλύτερη πληρωμή στην Αιτωλοακαρνανία: 1.134.149,49 από το σύνολο των 18.313.791,22 ευρώ που κατέβαλε ο Οργανισμός. 
► Στην επόμενη πληρωμή, όμως, στις 11 Μαρτίου, μπορεί το συνολικό ποσό να ήταν 1.425.767,96, ωστόσο, η Αιτωλοακαρνανία έμεινε εκτός πληρωμών ξανά. 
► Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου, ο ΕΛΓΑ κατέβαλε 27.974.455,60 ευρώ. Από αυτά, ο νομός μας κρίθηκε ότι δικαιούταν μόλις 182.424,57 ευρώ. 
► Ανάλογη η εικόνα και με την εξίσου μεγάλη πληρωμή του επόμενου μήνα και συγκεκριμένα της 15ης Απριλίου. Από το σύνολο των 25.787.319,03 ευρώ, στην Αιτωλοακαρνανία έκαναν τη χάρη και έδωσαν 54.227,67 ευρώ! 
► Το ίδιο μήνα, στις 27, έγινε πληρωμή 835.509,22 ευρώ, απ’ την οποία η Αιτωλοακαρνανία ήταν εκτός. 
► Την επομένη ημέρα, όμως, στις 28 Απριλίου, έδωσαν στους πληγέντες παράγωγους του νομού μας 84.263,36 ευρώ. Το συνολικό ποσό αυτής της πληρωμής ήταν 20.346.717,71. 
► Αποζημιώσεις ύψους 8.535.863,57 ευρώ κατέβαλε ο ΕΛΓΑ στις 27 Μαΐου. Από αυτά, στην Αιτωλοακαρνανία ήρθαν 14.892,52 ευρώ. 
► Στις 15 Ιουλίου ο ΕΛΓΑ κατέβαλε 359.829,94 ευρώ, εκ των οποίων η Αιτωλοακαρνανία έλαβε τις 2.281 ευρώ. 
► Στις 10 Αυγούστου έγινε πληρωμή 15.951.713,44 ευρώ, με την Αιτωλοακαρνανία να παίρνει 46.360,11 ευρώ. 
► Τέλος, στις 23 Σεπτεμβρίου οπότε και έγινε η τελευταία πληρωμή, από το σύνολο του 1.178.343,77 ευρώ που δόθηκαν ως αποζημιώσεις, η Αιτωλοακαρνανία έλαβε 11.658,72 ευρώ. 
Με άλλα λόγια, ενώ καταβλήθηκαν περισσότερα από 130 εκατομμύρια ευρώ, στην Αιτωλοακαρνανία έφτασε μόλις το 1,5 και αυτό χάρη στην πληρωμή του Φεβρουαρίου των 1,3 εκατ. ευρώ. Παρόμοια η κατάσταση και τα προηγούμενα χρόνια. 
Πιο συγκεκριμένα, το 2015 ο ΕΛΓΑ κατέβαλε συνολικά για αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής και κεφαλαίου ποσό μεγαλύτερο των 174 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι δικαιούχοι της Αιτωλοακαρνανίας έλαβαν περί τα 2,7 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, το 2014 ο Οργανισμός έδωσε συνολικά ποσό της τάξης των 115 εκατ. ευρώ, με τους Αιτωλοακαρνάνες δικαιούχους παραγωγούς να μοιράζονται ποσό πολύ κάτω του εκατομμυρίου. 
Και ανάλογη είναι η εικόνα όσο γυρίζουμε πίσω! Πρόκειται άραγε για κάποια διαβολική σύμπτωση; Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει κι αυτό, αν συνέβαινε μια, δυο, δέκα φορές. Όταν, όμως είναι ο κανόνας, …κάτι δεν πάει καλά! Εκτός πια κι αν δεχθούμε την άποψη ότι σε όλη την Ελλάδα γίνονται καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εκτός απ’ την Αιτωλοακαρνανία. Την απάντηση, βέβαια, τη γνωρίζουν καλά οι αγρότες. Και η αλήθεια, είναι, ότι τη γνωρίζει και το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ και ιδιαίτερα ο προϊστάμενός του. Τα στοιχεία που παραθέσαμε παραπάνω, τα οποία και αντλήσαμε απ’ την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΛΓΑ, μαρτυρούν αυτή την αλήθεια: Για κάποιον λόγο, που θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε, στην Αιτωλοακαρνανία δεν πρέπει να δίνονται αποζημιώσεις ή, όταν δίνονται, να είναι με το σταγονόμετρο. 
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς, σημειώνει με έμφαση: 
«Δεν ζητάμε ελεημοσύνη και χάρες. Δικαιοσύνη ζητάμε. Αντικειμενικότητα στις εκτιμήσεις, ρεαλισμό και ίση μεταχείριση. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Έχει καταστεί πλέον επικίνδυνη για την ίδια την παραγωγή. Ως Συνεταιρισμός που εκπροσωπούμε μεγάλο μέρος των αγροτών της περιοχής, τα παράπονα και οι καταγγελίες των οποίων δεν έχουν τελειωμό, ξεκαθαρίζουμε πως πρακτικές που κατάφορα αδικούν τους παραγωγούς δεν πρόκειται να γίνουν πλέον ανεκτές. Και επιφυλασσόμαστε για περεταίρω ενέργειες. Προσωπικά, έχω εγγράφως και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με την ηγεσία του ΕΛΓΑ διαχρονικά επισημάνει ότι δεν νοείται η Αιτωλοακαρνανία να εισπράττει το 1,5% των αποζημιώσεων που δίδονται στη χώρα, τη στιγμή που αναλογικά θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω απ’ το 10%. Έχω τονίσει ότι δεν μπορεί το τοπικό υποκατάστημα να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Δυστυχώς, φωνή βοώντος εν τη ερήμω»
e-ea  



1 σχόλιο:

  1. Να το κλεισουν το παραμαγαζο. Το μονο που τους ενδιαφερει ειναι ο μισθος τους με αυξησεις απ' τα φακελακια. Καθολου ενδιαφερον για ΠΣΕΑ απο εκτακτες περιπτωσεις (περονοσπορος στ'αμπελια, πυρκαγιες, κ.α. πολλα )! Ουτε για αγροφυλακες δεν κανουν, σπουδαγμενοι επιστημονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο