FaceBook

Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016

Επέστρεψαν με τιμές απο την Κύπρο, τα οστά του Ήρωα Αιμιλίου Μονιά στην Παραβόλα (φωτο)-42χρόνια μετά τη συντριβή του Νοράτλας 4 από φίλια πυρά

        Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η εξόδιος ακολουθία και η ταφή των οστών του ήρωα του ’74, 20χρονου καταδρομέα από την Παραβόλα Αιμίλιου Μονιά (ή Μανιά). Ο Μονιάς ήταν μέλος του πληρώματος του Νοράτλας 4 , συμμετέχοντας στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» που εστάλη ως βοήθεια στην Κύπρο κατά την Τουρκική εισβολή και επέβαινε στο «ΝΙΚΗ 4», με πιλότο τον Αγρινιώτη Παναγόπουλο. Το αεροσκάφος χτυπήθηκε ατυχώς και λόγω λαθών στην εκτέλεση της επιχείρησης, από φίλια πυρά Κυπρίων, με αποτέλεσμα τον θάνατο όλων, πλην ενός, από το πλήρωμα.
     Η εκταφή των οστών από τον τύμβο  της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία έγινε μόλις πέρυσι, 41ολόκληρα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν και η ταυτοποίηση των οστών ολοκληρώθηκε πρόσφατα.....        Τα οστά του Αιμίλιου Μονιά έφτασαν σήμερα στο χωριό του, την Παραβόλα Αγρινίου, σε κλίμα πένθους και βαθιάς συγκίνησης, με τιμές, σε μια τελετή που οργάνωσαν η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Αιτωλοακαρνανίας, παράρτημα Αγρινίου και ο πρόεδρός της κ. Ηλίας Τσακίρης  με την οικογένεια του Αντιστράτηγου ε.α. Βασιλείου Μανιά, αδερφού του Αιμίλιου.
       Αρχικά τελέσθηκε Τρισάγιο στην προτομή του Ήρωα στην είσοδο του χωριού, ενώ ακολούθησε πομπή μέχρι τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Παραβόλας, όπου τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία, την οποία έψαλε  ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης π. Επιφανιος Καραγεώργος. Παρόντες ήταν φυσικά ο αδερφός του Αιμιλίου Μανιά αλλά και η αδερφή του, συγγενείς και συγχωριανοί.
      Στην τελετή παρέστησαν και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής αλλά και ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπ. Λιβανός ενώ προς απότιση τιμής του ηρωικώς πεσόντα  περέστη άγημα του 2/39 Συντάγματος από το Μεσολόγγι και διμοιρία έφεδρων ενόπλων δυνάμεων.
    Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Κατσαντώνης» της Δ.Ε. Λεπενούς, ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, προπορεύονταν της πομπής, φωνάζοντας «Αθάνατος» και ρίχνοντας βολές στον αέρα.
    Στο χωριό επικρατούσε σιγή και σε πολλά  σπίτια και καταστήματα κυμάτιζε η Ελληνική σημαία, ενώ κάποιοι, παρακολουθούσαν συγκινημένοι από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους την πομπή, ραίνοντας με λουλούδια τη νεκροφόρα που μετέφερε τα οστά του Ηρωικώς πεσόντα Αιμιλίου Μονιά.
     Στεφάνι εστάλη από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο, τον αν. Υπουργό Δημ. Βίτσα και τον Αρχηγό του ΓΕΣ  Βασίλειο Τελλίδη.
     Με το πέρας της κηδείας, σύντομο λόγο έβγαλε ο διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Νικολόπουλος, δίνοντας στοιχεία για το τι έγινε εκείνη τη νύχτα της  21ης Ιουλίου 1974 .
      Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που μίλησε ο αδερφός του Αιμιλίου Μονιά, που έκανε λόγο για αναλγησία του κράτους, αφού τόσα χρόνια δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες, τόσο από την Ελληνική όσο και από την Κυπριακή Κυβέρνηση, για την εκταφή των οστών, «ώστε να μπορέσουν και οι τραγικοί γονείς να αποτίσουν φόρο τιμής και να κάνουν μια κανονική τελετή ταφής για τους Ήρωες τους».
     Μίλησε αναλυτικά για την «επιχείρηση αυτοκτονίας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον Ελληνικό και ξένο Τύπο, για τα λάθη που έγιναν, αλλά και για τον αδερφό του, που φεύγοντας για την Κρήτη τον χαιρέτησε σαν να μην επρόκειτο να τον ξαναδεί…
    «Αθάνατος» φώναξαν όλοι όσοι παρακολούθησαν την εξόδιο ακολουθία, αποχαιρετώντας με χειροκροτήματα και δάκρυα στα μάτια τον Ήρωα του 1974. 
http://www.agriniopress.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγιο το χωμα που σε σκεπαζει ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΜΟΥ Παλιο κομαντος απο Φυτειες

Ανώνυμος είπε...

Που ήταν ή πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια; Τι έκανε;