Κυριακή 17 Μαΐου 2026

Παραγραφή Οφειλών στον Δήμο Ξηρομέρου: Ποιοι και γιατί προστατεύτηκαν;

 


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξηρομέρου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2026, ως δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε η παραγραφή οφειλών ύψους 21.744,75 ευρώ λόγω παρέλευσης εικοσαετίας, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα και αγανάκτηση στους δημότες που όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προς τον Δήμο.....

Σύμφωνα με το ίδιο το πρακτικό της Δημοτικής Επιτροπής, οι συγκεκριμένες οφειλές παρέμεναν ανείσπρακτες επί 20 χρόνια, ενώ η σημερινή Δημοτική Αρχή διοικεί τον Δήμο τα τελευταία επτά χρόνια και είχε όλο το χρονικό περιθώριο να κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες είσπραξης, ακόμη και μέσω διαβίβασης των χρεών στην εφορία, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Αντί αυτού, οι οφειλές οδηγήθηκαν σε παραγραφή, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τον Δήμο και δημιουργώντας αίσθημα αδικίας απέναντι στους συνεπείς πολίτες. 

Οι δημότες δικαιολογημένα αναρωτιούνται: πρόκειται απλώς για αδιαφορία και ανικανότητα ή υπήρξε σκοπίμως ανοχή ώστε συγκεκριμένες οφειλές να χαθούν οριστικά;

Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 14 ψήφους, ενώ μειοψήφησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Γεωργούλας και Χρήστος Κολοβός, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μια εξέλιξη που εκθέτει τη δημοτική διοίκηση και γεννά σοβαρά πολιτικά και ηθικά ζητήματα.

xiromero.gr

6 σχόλια:

  1. Έτσι δημιουργεί πελάτες ο δημοτική αρχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΠΑΡΊΖΟΣ ΛΕΩΝΊΔΑΣ.ΔΗΜΌΤΗΣ ΞΗΡΟΜΈΡΟΥ
    παρακολουθώντας από κοντά το ως άνω συμβούλιο εχω να παρατηρήσω το εξής σχετικά με την διαγραφή 21.000€ από 120 περίπου οφειλέτες.
    1/τα ως άνω οφειλόμενα ποσά από ποιες κατηγορίες οφειλών δημιουργήθηκαν;από νερό;από κλήσεις;από άλλες παραβάσεις;
    2/γιατί έπρεπε να αφεθεί το χρονικό διάστημα των 20 ετών για να παραγραφούν και δεν βεβαιώθηκαν -απαιτήθηκαν νωρίτερα μέσω της νόμιμης οδού;
    3/γιατί ο δήμος παρενέβη μόνο σε 3 περιπτώσεις με κατασχέσεις;
    4/μήπως ο δήμος περιμένει και για άλλα χρέη στα πλαίσια του νόμου των 20 ετών να τα διαγράψει;
    5/αυτά τα διαγραφέντα χρέη ασυνεπών πολιτών τα επιβαρύνονται οι συνεπείς;
    6/σε όλα τα ως άνω ερωτήματα εκ μέρους δημοτικών συμβούλων οι απαντήσεις ΑΟΡΙΣΤΑ(αυτά τα γνωρίζει η αρμόδια υπηρεσία)
    Για τα ως άνω επικαλούμαι τα βιντεοσκοπημένα πρακτικά και για να προλάβω τους σχολιασμούς από τα ανώνυμα παπαγαλάκια που θέλουν να λέγονται ενήμεροι δημότες.
    Πάντως εγώ ως δημότης Ξηρομέρου για το ως άνω θέμα δεν καλύφθηκα.
    ΠΑΠΑΡΊΖΟΣ ΛΕΩΝΊΔΑΣ ΔΗΜΌΤΗΣ ΞΗΡΟΜΈΡΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΦΙΛΕ ΣΥΝΔΗΜΟΤΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ,ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΣΦΡΑΓΙΖΑΝ ΠΑΡΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΘΗΝΑΙ ΔΗΘΕΝ ΟΤΙ ΝΟΙΚΥΡΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ,ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΒΓΑΖΑΝ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ .[ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.]

      Διαγραφή
    2. ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ.......

      Διαγραφή
  3. Λεωνίδα στου κουφού τη πόρτα όσα θέλεις βρόντα. Ακολουθούν και αυτοί την παλιάς κοπής τακτική της διαγραφής των χρεών. Αυτοί που μας έλεγαν ότι θα τα αλλάξουν όλα. Ας μη μιλήσουμε για απλήρωτα τέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έπρεπε να γίνει παραγραφή του συνολικού ποσού εκτός και εάν το είχατε στείλει στην εφορία και είναι εκτός αρμοδιότητά σας.Ο νόμος λέει παραγράφονται τα ποσά τα οποία έχει επέλθει η 20 ετία με το σκεπτικό ότι εάν τον πρώτο χρόνο υπήρχαν χρέη 1000 ευρώ τοκοίζονται κανονικά φτάνοντας με έναν τόκο π.χ 3%.Τον 2ο χρόνο εάν δεν πληρωθηκαν μαζί με τον τόκο θα φτάσει π.χ 1075 ευρώ.Στον 15ο χρόνο όμως το χρέος π.χ μπορεί να φτάσει τις 3000 ευρώ με τις αυξήσεις και εδώ είναι η εξυπηρέτηση που κάνετε.Η διαγραφή που έχει παρέλθει της εικοσαετίας είναι τα πρώτα 1030 ευρώ,μετά τα υπόλοιπα χρέη έχουν 19 έτη και δεν διαγράφονται το σύνολο του υπόλοιπου ποσού που έχει δημιουργηθεί αλλά ο τόκος του έτους γιατί δεν έχουν φτάσει 20 εστία.Το ίδιο θα πρέπει να γίνει κα ι για το 3ο,το 4ο έτος και ούτω καθεξής.Αρα παρανόμος διαγράφεται όλο το ποσό με τη μία.Ενημερωστε με εάν έχω λάθος, ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο