Δρόμος Πλαγιά – Πογωνιά: Επαναδημοπράτηση ή συνέχεια με άλλο εργολάβο όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση". Τα επόμενα βήματα μετά την έκπτωση του αναδόχου για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών.....
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Για το τι μέλλει γενέσθαι με το δρόμο Πογωνιά - Πλαγιά μετά την έκπτωση του αναδόχου πέρυσι, απηύθυνε ερώτηση ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Μασούρας στην ειδική συνεδρίαση της λογοδοσίας της περιφερειακής αρχής.
Η απάντηση του αρμοδίου αντιπεριφερειάρχη υποδομών Βασίλη Γιαννόπουλου ήταν πώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η οικονομική εκκαθάριση για τη διάλυση της εργολαβίας και να εξεταστεί αν θα πρέπει να γίνει αύξηση στον προϋπολογισμό του έργου, προκειμένου είτε να υπάρξει επαναδημοπράτηση για τις υπολειπόμενες εργασίες, είτε να υπάρξει συνέχεια του διαγωνισμού με τους επόμενους συμμετέχοντες σε αυτό.
Στις συζήτηση που έγινε παρενέβη και ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θανάσης Μαυρομμάτης θυμίζοντας ότι το έργο αυτό πριν την ανάληψη των καθηκόντων της παρούσας περιφερειακής αρχής το 2019, είχε μηδέν χρήματα στον κωδικό του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ επανέλαβε την εκτίμησή του πως η μεγάλη έκπτωση και σε αυτό το έργο ήταν ένα από τα προβλήματα για την ολοκλήρωσή του, πέρα από τα χρηματοδοτικά προβλήματα που υπήρξαν στο μεσοδιάστημα. «Κάποια στιγμή το παραξεφτίλισε και ο εργολάβος οπότε έπρεπε να τον κηρύξουμε έκπτωτο» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο, έχει προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και εκτελείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, συμβασιοποιήθηκε την άνοιξη του 2020 και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2021.
Ωστόσο υπήρχαν στην πορεία αρκετά προβλήματα με τη χρηματοδότηση του έργου και μεσολάβησαν τα προηγούμενα χρόνια τέσσερις παρατάσεις, λόγω των καθυστερήσεων στην πληρωμή λογαριασμών του έργου από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα ο ανάδοχος να προβεί σε διακοπή εργασιών.
Ωστόσο το προηγούμενο διάστημα δεν υπήρχαν χρηματοδοτικά προβλήματα και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δύο φορές (τον Οκτώβριο του 2023 και τον Απρίλιο του 2024) έδωσε εντολή στον ανάδοχο για άμεση συνέχιση των εργασιών, ενώ ακολούθως όπως προβλέπεται από το νόμο η Περιφέρεια απευθύνθηκε στο ανάδοχο του έργου με Ειδική Πρόσκληση καλώντας τον να εκτελέσει συγκεκριμένες εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου.
Οι εργασίες όμως δεν εκτελέστηκαν ποτέ από τον ανάδοχο όπως επιβεβαιώθηκε και σε σχετική αυτοψία που έγινε το Μάιο του 2024, ενώ παράλληλα διαπιστώθηκε ότι στην περιοχή δεν υπήρχε καν εργοτάξιο… Έτσι από τη στιγμή που παρήλθε και η προθεσμία ολοκλήρωση του έργου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία «ΑΡΧΙΤΕΧ A.T.E.», που είχε αναλάβει το έργο.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως όταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα τέλη του 2023 έδινε την τελευταία παράταση στην εργολαβία, διαπίστωνε εκείνη την περίοδο πρόοδο περίπου 70% σε σχέση με το σύνολο του φυσικού αντικειμένου.
Υπενθυμίζεται ότι ο οδικός άξονας Πογωνιάς – Πλαγιάς, χωροθετείται από τη θέση «Βαθυαβάλι» έως και τα όρια του οικισμού Πλαγιάς και ενώ αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα κατασκευής του δρόμου, αφού ουσιαστικά επρόκειτο να γίνουν οι εργασίες που δεν έγιναν σε παλαιότερη εργολαβία από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η αναγκαιότητα κατασκευής του έργου είναι αυτονόητη, καθώς αφορά μια περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και αρκετές επενδύσεις στο τομέα της παραθεριστικής κατοικίας και των ξενοδοχείων.
Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο