Αγρίνιο: Σκι και wakeboard αναβαθμίζουν τη λίμνη Στράτου, αγνοείται η Τριχωνίδα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"
Αναλυτικά το δημοσίευμα:.....
Την ώρα που η Ομοσπονδία Σκι ανακοινώνει με διθυραμβικό τρόπο τις νέες αγωνιστικές και τεχνικές προδιαγραφές που θα αποκτήσει η τεχνητή λίμνη του Στράτου με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η διεξαγωγή του αγωνίσματος σλάλομ ταυτόχρονα σε δύο στίβους και παράλληλα να μπορεί να γίνεται απρόσκοπτα το αγώνισμα των φιγουρών, για τον ναυταθλητισμό στην Τριχωνίδα έχουμε σιγή ιχθύος παρά τις τοπικές πολύ σημαντικές προσπάθειες.
«Μετά από τις συντονισμένες και τις πρέπουσες ενέργειες της διοίκησης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσίου Σκι, το εθνικό προπονητικό κέντρο στο φράγμα του Στράτου, στο Αγρίνιο αναβαθμίζεται περαιτέρω», ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΕΟΘ Σκι κ. Λευτέρης Κουσαθανάς επρόκειτο να μεταβεί άμεσα στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας για να λάβει μέρος στην συνδιάσκεψη της Διεθνούς Ομοσπονδίας διεκδικώντας (μεταξύ άλλων) σημαντικές διοργανώσεις για την χώρα μας στο εγγύς μέλλον.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φέρεται να έδωσε το “πράσινο φως” ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά έργα που θα προσδώσουν στο εν λόγω προπονητικό κέντρο -ευρισκόμενο στην Αιτωλοακαρνανία – την δυνατότητα της φιλοξενίας και της άρτιας διεξαγωγής κορυφαίων διεθνών αγώνων θαλασσίου σκι, με την συμμετοχή ομάδων και την παρουσία φιλάθλων – επισκεπτών από όλες τις χώρες του κόσμου.
Την ίδια ώρα, στην φυσική και προστατευόμενη από την συνθήκη Natura Τριχωνίδα, το «πέλαγος της Αιτωλίας», επικρατεί σύγχυση για το τι μέλλον επιφυλάσσεται με βάση τους κρατικούς σχεδιασμούς.
Κι όμως, πριν 11 χρόνια η Ομοσπονδία θαλασσίου Σκι, για πρώτη φορά, επιβραβεύοντας τις άριστες διοργανώσεις που είχαν γίνει μέχρι τότε στην λίμνη Τριχωνίδα είχε δώσει την δυνατότητα στον «Τρίτωνα», το μη κερδοσκοπικό σωματείο του Αγρινίου με στόχο και όραμα να προωθήσει τον ναυταθλητισμό μαζί με την ανάπτυξη της Τριχωνίδας, να διοργανώσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Wakeboard.
Είχαν συμμετάσχει τουλάχιστον 40 άτομα μαζί με τα επιτελεία τους, την στιγμή που στην Ελλάδα οι αθλητές που ασχολούνται με το εν λόγω άθλημα τότε δεν ξεπερνούσαν τους 60.
Πέρα από τις υψηλές προδιαγραφές της διοργάνωσης το ακόμη εντυπωσιακότερο είναι ότι όλοι εκείνοι οι αθλητές για πρώτη φορά είχαν πληροφορηθεί την ύπαρξη της Τριχωνίδας από άλλους αθλητές που έχουν συμμετάσχει στις προηγούμενες διοργανώσεις στην λίμνη.
Με αθλητές από την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, ο σύλλογος του «Τρίτωνα» επικοινωνούσε ότι ο στόχος άμεσος και έμμεσος ήταν η ανάδειξη της λίμνης Τριχωνίδας και του φυσικού πλούτου της σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, κάτι με το οποίο συμφωνούσαν όλες οι τοπικές αρχές που τότε είχαν δώσει το «παρών».
Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Πιστιόλας ευχαρίστησε το Δήμο Αγρινίου για τη βοήθεια που προσφέρει και ανέφερε πως κάθε χρόνο βάζουν το στόχο όλο και πιο ψηλά.
“Ο Τρίτωνας διακατέχεται από το σύνδρομο της ανάπτυξης της Τριχωνίδας και η περιοχή στηρίζει ένα άθλημα που έχει πάνω από 40 χρόνια ιστορίας και η πόλη του Αγρινίου μπορεί να αναγάγει τη διοργάνωση σε διεθνές επίπεδο. Αθλητές από άλλες περιοχές έρχονται στον Τρίτωνα για να αθληθούν και είναι πολλοί αυτοί που βοηθούν όπως μπορούν, ηθικά και υλικά τις προσπάθειες», αναφερόταν τότε.
Τώρα, υπάρχει η εκπεφρασμένη θέση της Περιφέρειας για δύο έργα στα όρια της Τριχωνίδας στην νέα πρόταση της Ολοκληρωμένη Χωρικής Επένδυσης,, εκ των οποίων το ένα είναι αμιγώς ναυταθλητικό, όμως όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τις ενεργειακές επενδύσεις που ήδη είναι σε δημόσια διαβούλευση από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», προκαλούν τουλάχιστον σκεπτικισμό, την ώρα που τα υδάτινα σπορ φαίνεται να καθιερώνονται πια στην λίμνη Στράτου.
Πρέπει να θυμίσουμε δύο σημαντικές παραμέτρους που από τις τοπικές αρχές «δείχνουν» την κατεύθυνση που επιθυμούν για την μεγάλη φυσική λίμνη της Αιτωλοακαρνανίας.
Πρώτη, η μελέτη για την ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης και τον σχεδιασμό της παραλίμνιας διαδρομής της Τριχωνίδας, με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, η οποία χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που αναλαμβάνει παράλληλα πρωτοβουλίες για την προστασία της ίδιας και των παραλίμνιων περιοχών από την κλιματική αλλαγή.
Και δεύτερη παράμετρος είναι οι αποφάσεις της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 23/10/23 στο κτήριο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου, του Δημάρχου Θέρμου Σπύρου Κωνσταντάρα, του Προέδρου ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνου Μπλέτσα, του Προέδρου του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και Αναδόχου της Μελέτης Γ. Τσακούμη και πολλών υπηρεσιακών παραγόντων με θέμα τις ακριβώς τις δύο μεγάλες μελέτες που αφορούν την Τριχωνίδα, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της λίμνης και την ειδική περιβαλλοντολογική μελέτη για τις περιοχές Natura που γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα και περιλαμβάνει και την λίμνη Τριχωνίδα.
Εννοείται ότι έτσι δίνεται η δυνατότητα να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται να γίνει στη λίμνη Τριχωνίδα με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, ώστε έπειτα να αναζητηθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, σε ότι αφορά πάντως την ναυταθλητική χρήση ήδη φαίνεται να έχει μεταφερθεί το βάρος μακριά από την Τριχωνίδα.
Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο