ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Το επιμελητηριο Αιτωλοακαρνανίας συμμετείχε ενεργά στην εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου ECOBASE: Eco-Friendly Nature-based Solutions to Mitigate Soil Degradation (Οικολογικές λύσεις βασισμένες στη φύση για τον μετριασμό της υποβάθμισης του εδάφους, στηρίζοντας μια πιο πράσινη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου), στις 30-31 Ιανουαρίου 2025,...... που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπό τον συντονισμό του κ. Μπαρούχα αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Γεωπονίας και επικεφαλή εταίρο του έργου.
Ο Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Παντελής Μπαρούχας, συντονιστής του έργου, καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τόσο τους εταίρους όσο και την Γενική Γραμματεία και την Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος ΙΝΤΕRREG IPA-ADRION για την υποστήριξή τους σε αυτό το σημαντικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης των εδαφών.
Οι εταίροι του έργου παρουσίασαν τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητές τους και ανέλυσαν τα παραδοτέα και τον προϋπολογισμό του έργου ECOBASE, αποσαφηνίζοντας τον ρόλο και τις ευθύνες τους για την επιτυχή υλοποίηση και την διάχυση των δράσεων στους παραγωγούς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής με σκοπό την αντιμετώπιση της υποβάθμισης των εδαφών στην περιοχή της Αδριατικής - Ιονίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι στρατηγικές επικοινωνίας και διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου, καθώς και οι κανόνες υποβολής των προβλεπόμενων αναφορών προς την Γενική Γραμματεία και την Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος ΙΝΤΕRREG IPA-ADRION. Επιπλέον, σχεδιάστηκαν τα επόμενα βήματα και οι μελλοντικές συναντήσεις, με την επόμενη να προγραμματίζεται για τα μέσα Ιουνίου 2025 στην Πάδοβα της Ιταλίας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους 10 εταίρους του έργου, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από τον επικεφαλή εταίρο Πανεπιστήμιό Πατρών-Τμήμα Γεωπονίας (Ελλάδα) και από τους κάτωθι εννέα εταίρους (9), Επιμελητηριο Αιτωλοακαρνανίας (Ελλάδα), Επιμελητηριο της Πάδοβας (Ιταλία), Δήμος Αργυρόκαστρου (Αλβανία), Κέντρο για την Κλιματική Αλλαγή, Φυσικών Πόρων και Ενέργειας του Πανεπιστημίου της Donja Γκόριτσα (Μαυροβούνιο), Πανεπιστήμιό του Βελιγραδιού - Τμήμα Γεωπονίας (Σερβία), Πανεπιστήμιό Κύριλλος & Μεθόδιος των Σκοπίων - Τμήμα Γεωπονίας (Βόρεια Μακεδονία), Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Υδάτων Διαχείριση (Μαυροβούνιο), Εμπορικό/Βιομηχανικό/Αγροτικό & Επιχειρήσεων Τροφίμων Επιμελητήριο της Σλοβενίας καθώς και Γεωπονικό/Δασικό Επιμελητήριο της Σλοβενίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δικτύωση και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εταίρων, με τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κύριο Ανδρέα Φίλια, να εκπροσωπεί την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, φορείς που συμμετέχουν ως εταίροι παρατηρητές και υποστηρικτές των δράσεων, προσφέροντας στους συμμετέχοντες ένα βιβλίο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και τοπικά εδέσματα, ως ενθύμιο φιλοξενίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το έργο ECOBASE υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Interreg IPA ADRION στο πλαίσιο των Ταμείων Interreg (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και IPA III) και από εθνικούς πόρους. Οι κύριοι στόχοι του έργου είναι, η κοινή ανάπτυξη μεθόδων και στρατηγικών λύσεων εναρμονισμένων με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση και τη βελτίωση της υγείας του εδάφους, τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και τη βελτίωση της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας της περιοχής Αδριατικής-Ιονίου (ADRION), καθώς και η παροχή καινοτόμων εργαλείων που θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τους αγρότες να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν καλύτερα τους οικονομικούς κινδύνους και τις κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις της υποβάθμισης του εδάφους και να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν διαφορετικές στρατηγικές/μεθοδολογίες μετριασμού.
Το έργο ECOBASE του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG IPA-ADRION φιλοδοξεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της υποβάθμισης των εδαφών μέσω καινοτόμων λύσεων, αναδεικνύοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της ανταλλαγής καλών πρακτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου – https://ecobase.interreg-ipa-adrion.eu/
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο