Τάσος Σαραντής
efsyn.
Επειτα από την κινητοποίηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, επιτεύχθηκε παύση των εργασιών για την κατασκευή ανεμογεννητριών, καθώς τσαλαπατήθηκε η νομοθεσία και διαπράχθηκε σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων.....
Επρεπε να επιστρατευτούν επιμονή και πίεση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προκειμένου να συμβεί το αυτονόητο, δηλαδή η παύση των εργασιών στα Ακαρνανικά Ορη για αιολικό σταθμό, για την κατασκευή του οποίου τσαλαπατήθηκε η νομοθεσία και διαπράχθηκε σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων.
Οπως είχε αναφέρει η «Εφ.Συν.» («Σωρεία περιβαλλοντικών παραβάσεων στα Ακαρνανικά», 28/12/2024), σε επίσκεψή της στο εργοτάξιο για τον αιολικό σταθμό «ΑΜΑΛΙΑΡΗ» η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε διαπιστώσει και τεκμηριώσει ότι τα αδρανή υλικά των εκσκαφών για τη διάνοιξη δρόμων, αφού δεν απομακρύνθηκαν έγκαιρα, παρασύρθηκαν από τις βροχές και έφτασαν σε ρεματιά, ότι οι δρόμοι που διανοίχτηκαν είχαν υπερδιπλάσιο πλάτος από το αδειοδοτημένο και ότι οι εργασίες προκαλούσαν τεράστιες οχλήσεις σε προστατευόμενα πτηνά εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου από τα θηριώδη μηχανήματα.
Επειτα από την κινητοποίηση της Ορνιθολογικής, η υπεύθυνη για την τήρηση των όρων αδειοδότησης Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ζήτησε να διακοπούν οι εργασίες κατασκευής του αιολικού σταθμού «ΑΜΑΛΙΑΡΗ» με ισχύ για όλα τα ομοειδή έργα στην περιοχή, δηλαδή και τους υπόλοιπους αιολικούς σταθμούς από το «σαλαμοποιημένο» έργο («Με ύπουλες μεθοδεύσεις ισοπεδώνουν τα Ακαρνανικά Ορη», «Εφ.Συν.», 25/11/2024). Κι αυτό, λόγω του γεγονότος ότι το σημαντικότερο είδος της περιοχής, το όρνιο, βρίσκεται εν μέσω αναπαραγωγικής περιόδου. Επιπλέον, η Περιφέρεια ζήτησε να πιστοποιηθούν και επίσημα οι εξόφθαλμες παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων από την εταιρεία «Ενεργειακή Κοινότητα ΒΟΡΕΑΣ».
Στο έγγραφο της Περιφέρειας προς την εταιρεία σημειώνεται ρητώς ότι απαγορεύεται η υλοποίηση εργασιών εν μέσω της αναπαραγωγικής περιόδου του όρνιου, όπως αυτή ορίζεται στο θεσμοθετημένο με Υπουργική Απόφαση Σχέδιο Δράσης για τους γύπες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες μέχρι και τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου, τότε που τα νεαρά όρνια μπορούν να πετάξουν και να αυτονομηθούν τροφικά. Αυτή άλλωστε είναι και η ουσία του σχετικού περιβαλλοντικού όρου, να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιτυχία της αναπαραγωγικής διαδικασίας των πουλιών, από το ζευγάρωμα μέχρι την πτέρωση του νεοσσού, από τις οχλούσες εργασίες κατασκευής των ανεμογεννητριών.
Εξάλλου, καλείται το οικείο Αστυνομικό Τμήμα να αστυνομεύει την τήρηση της παύσης εργασιών και οι Δασικές Υπηρεσίες της περιοχής να επανεξετάσουν - τροποποιήσουν ή και να ανακαλέσουν τις αποφάσεις έγκρισης επέμβασης και έγκρισης μελέτης οδοποιίας, ώστε αυτές να συμμορφώνονται με τους περιβαλλοντικούς όρους. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλαδή, στις αποφάσεις των Δασικών Υπηρεσιών έχουν εγκριθεί επεμβάσεις που δεν είναι σύμφωνες με τους δεσμευτικούς περιβαλλοντικούς όρους των έργων!
Επιπλέον, πιστοποιείται ότι παραβιάστηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι που τίθενται οριζόντια για τους αιολικούς σταθμούς «κατηγορίας Β», σχετικά με το πλάτος του οδοστρώματος (μέγιστο 4 μέτρα) και το ύψος των πρανών (μέγιστο 2 μέτρα). Βέβαια, το ζήτημα είναι να εξηγήσει κάποιος πώς θα ανέβουν οι ανεμογεννήτριες των 4,8 MW, με ύψος πύργου 83 μέτρα και πτερύγια μήκους 65 μέτρων, στις απότομες και βραχώδεις πλαγιές των Ακαρνανικών χωρίς να παραβιάζονται διαρκώς οι περιβαλλοντικοί όροι των έργων. Τέλος, καλείται η ίδια η εταιρεία σε απολογία για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και για να τεκμηριώσει ότι η περιβαλλοντική βλάβη που έχει διαμορφωθεί είναι αναστρέψιμη. Και εδώ θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα τεκμηριωθεί ότι είναι «αναστρέψιμη» η απόθεση αδρανών υλικών πολλές δεκάδες μέτρα στην απότομη πλαγιά.
Η πιθανώς προσωρινή διακοπή των εργασιών εγκατάστασης των ανεμογεννητριών δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας, καθώς στόχος παραμένει ασφαλώς η πλήρης ανάκληση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων, αναφέρει η Ορνιθολογική, κάτι που επιδιώκει μέσω της νομικής και θεσμικής οδού. Ωστόσο, παραμένει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μπαίνει ένα φρένο στην πλήρη αυθαιρεσία και στην κατάφωρη αγνόηση του νομικού πλαισίου. Και, εν τέλει, γίνεται και σαφές ότι τέτοιες θηριώδεις κατασκευές, σε τόσο σημαντικές οικολογικά και δυσπρόσιτες περιοχές είναι αστείο να εγκρίνονται ως «μικρά» έργα κατηγορίας Β, καθώς δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς να καταστρατηγείται η νομοθεσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο