Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Πού αναμένεται να κυμανθούν οι τιμές του ελαιόλαδου τον χειμώνα


Ευχάριστα είναι τα νέα για εκατομμύρια νοικοκυριά και καταναλωτές στην Ελλάδα,  καθώς οι τιμές του ελαιόλαδου στην χονδρική έχουν υποχωρήσει από το προηγούμενο υψηλό του περσινού χειμώνα και της άνοιξης του 2024....

Σημαντική μείωση έχουν σημειώσει οι τιμές του ελαιοάδου συγκριτικά με τον περσινό χειμώνα, από την έναρξη της συγκομιδής τον Νοέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο και πλέον επόμενο στάδιο είναι να αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών και στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μεγαλύτερη η παραγωγή φέτος

Βασική αιτία για τις αναμενόμενες χαμηλότερες τιμές τον φετινό χειμώνα αποτελεί η μεγαλύτερη προσφορά και χαμηλότερη ζήτηση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως.

Σύμφωνα με ελαιοπαραγωγούς, η παραγωγή ελαιολάδου του φετινό χειμώνα αναμένεται να είναι αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι, αλλά όχι στα επίπεδα που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως και έκαναν λόγο για περίπου 250.000 τόνους. Σημαντικό ρόλο στην παραγωγή θα παίξει και η κρίσιμη περίοδος του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου κατά την οποία οι ελαιοπαραγωγοί εύχονται να υπάρχουν βροχοπτώσεις ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και καλύτερη συγκομιδή.

Η χώρα μας πέρσι είδε μία από τις χαμηλότερες παραγωγές όλων των εποχών, η οποία μετά βίας πλησίασε τους 150.000 τόνους.

O κανόνας της προσφοράς και τη ζήτησης δεν είναι φαινόμενο τοπικό αλλά παγκόσμιο, καθώς σε όλες τις μεγάλες αγορές όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η βόρεια Αφρική διαπιστώνεται μία αύξηση της φετινής παραγωγής παράλληλα με μια ατονία στην ζήτηση.

Η φετινή παραγωγή στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένεται να ξεπεράσει κατά 50% έως και 100% την περσινή.

Ηδη τους τελευταίους μήνες, έχει σημειωθεί μία σημαντική μείωση των τιμών παραγωγού-από τα 9,5 και σε μερικές περιπτώσεις τα 10 ευρώ το λίτρο η τιμή του ελαιολάδου έχει υποχωρήσει στα 7,5 με 8 ευρώ.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί η μεγαλύτερη φετινή παραγωγή, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι οι τιμές του ελαιολάδου ενδέχεται να μειωθούν περαιτέρω, φτάνοντας πιθανότατα και στα 6,5 με 7 ευρώ το λίτρο την τιμή παραγωγού.

Εν τω μεταξύ, οι ελαιοπαραγωγοί συνεχίζουν ανησυχούν για τα φαινόμενα κλοπών τα οποία πήραν τεράστιες διαστάσεις πέρσι και ευελπιστούν ότι τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο έντονα τον φετινό χειμώνα.

economistas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο