Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Μαζική εκδήλωση παρουσίασης των θέσεων της Λαϊκής Συσπείρωσης

 


Μαζική εκδήλωση όπου παρουσίασε τις θέσεις τις για τις επερχόμενες εκλογές πραγματοποίησε η Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από την Περσεφόνη (Φόνη) Τσιμάκη, υποψήφια δημοτική σύμβουλο, η οποία ανέφερε ότι η συνεργασία της με το ψηφοδέλτιο της Λαίκής Συσπείρωσης ήρθε ως επιστέγασμα της συνεργασίας στα κινήματα για την υπεράσπιση του ευρυτανικού περιβάλλοντος, κορύφωση της οποίας ήταν το μεγάλο πανευρυτανικό συλλλαλητήριο στο Καρπενήσι την 1η Αυγούστου 2021.


Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας αφού τα απαραίτητα έργα υποδομής θεωρούνται κόστος. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περιφερειακή αρχή της Στ. Ελλάδας η οποία όταν βάζει στη ζυγαριά από τη μια τις λαϊκές ανάγκες και από την άλλη το επιχειρηματικό κέρδος, επιλέγει πάντα το επιχειρηματικό κέρδος.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Γιώργο Μπακογιώργο, υποψήφιο Δήμαρχο, ο οποίος με συγκεκριμένα παραδείγματα έδειξε πως εξειδικεύεται η αντιλαίκή πολιτική στο Δήμο Καρπενησίου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την ανακούφιση της ζωής των δημοτών.


Ανέφερε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμμετέχει στις εκλογές για μια απλή καταγραφή δυνάμεων αλλά διεκδικεί το Δήμο. Διεκδικεί να διοικήσει γιατί είναι ο μόνος συνδυασμός που εκφράζει τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Παρατίθεται ολόκληρη η ομιλία:

Ομιλία του Γιώργου Μπακογιώργου, υπ.Δημάρχου Καρπενησίου 17-9-2023

«Φίλες και φίλοι,

Από το βήμα αυτό εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια μας στη Θεσσαλία και σε κάθε άλλη περιοχή της χώρας που βιώνουν μια πρωτοφανή καταστροφή ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θεωρεί τις ανάγκες του λαού κόστος και τους λέμε:

Είμαστε μαζί σας! Θα σταθούμε με όλους τους τρόπους στο πλευρό σας για να ξαναφτιάξετε τα νοικοκυριά σας, τα κοπάδια σας, για να καλλιεργήσετε ξανά τη γη σας.


Είμαστε ένα μαζί σας! Όσο κι αν οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει τον λαό απροστάτευτο απέναντι στην οργή της φύσης, όσο κι αν τον έχουν να καίγεται το καλοκαίρι κι αμέσως μετά να πνίγεται, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας. Η Λαϊκή αλληλεγγύη θα σας βοηθήσει να σταθείτε ξανά στα πόδια σας γιατί το ξέρουμε καλά πια ότι μόνο Ο ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ!

Το πρωτοφανές δράμα που βιώνουν οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία και στον Δομοκό, αλλά και το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι πετάνε ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλο αποδεικνύουν αυτό που έχουμε μάθει πια καλά, ότι ο λαός στέκεται απέναντι σε ένα εχθρικό κράτος που τον θεωρεί αναλώσιμο και ως εκ τούτου τον αφήνει απολύτως απροστάτευτο. 

Ένα κράτος που είναι εξαιρετικά γεναιόδωρο όταν μοιράζει εκατομμύρια και δισεκατομμύρια σε εργολάβους, ένα κράτος που κάνει μπίζνες ακόμα και στην Ουκρανία, αλλά και ένα κράτος που όταν αναφέρεται στον λαό, όλο «δεν υπάρχουν χρήματα» λέει, κι όλο το ρίχνει στην ατομική ευθύνη. Καθαρίζει με ένα μήνυμα του 112 και μετά αν πνιγείς θα φταις εσύ. 

Ένα κράτος που πχ έδωσε φαστ τρακ 120 εκ στην AEGEAN μέσα στην πανδημία αλλά δεν έχει πληρώσει ακόμα τις αποζημιώσεις του ΙΑΝΟΥ.

Κομμάτι αυτού του κράτους, βασικός πυλώνας της κυβερνητικής πολιτικής είναι κι αυτό που κάποτε ονομάζαμε Τοπική Αυτοδιοίκηση και που σήμερα δεν είναι παρά μια στυγνή τοπική διοίκηση, ένα κρατικό παράρτημα που στίβει τους δημότες για να κερδίζουν οι λίγοι. Δήμοι και Περιφέρειες στην υπηρεσία του κέρδους των λίγων έναντι των αναγκών των πολλών.

Έτσι και στην Ευρυτανία, έτσι και στο Καρπενήσι, όπου έχει εγκατασταθεί ένα τοπικό ενιαίο σύστημα εξουσίας που το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει κονδύλια με τον λαό της περιοχής στη γωνία. Ένα σύστημα που απαρτίζεται από τους Δήμους, την Περιφέρεια και τον τοπικό μηχανισμό της ΝΔ και που μέσα από ένα πολύπλοκο μηχανισμό εξυπηρετήσεων, εκδουλεύσεων, εκμαυλισμού διαιωνίζει την κυριαρχία της. Θεωρούν ότι έχουν το λαό στο χέρι, ότι μπορούν να τον ξεγελάνε με ταξίματα. Θεωρούν ότι τα φτηνά προεκλογικά σόου, όπως η δήθεν προκήρυξη του δρόμου Μακρακώμη – Καρπενήσι, ή το δήθεν άνοιγμα του Σφαγείου μετά από έξι χρόνια εγκατάλειψης, μπορούν να πείσουν. 

Όμως τώρα και οι τυφλοί έχουν δει. Τα επιτεύγματά τους είναι τόσο μεγάλα που η Ευρυτανία και το Καρπενήσι έχουν μπει σε τροχιά ερήμωσης: 1700 λιγότεροι κάτοικοι στον Δήμο Καρπενησίου σε σχέση με το 2011 όσο αξιόπιστα μπορεί να είναι τα στοιχεία της απογραφής.

Αυτό το σύστημα και πιο συγκεκριμένα η Διοίκηση Σουλιώτη στον Δήμο Καρπενησίου δεν θα μπορούσε να κυριαρχεί αυτά τα χρόνια αν δεν είχε απέναντί της μια μείζονα αντιπολίτευση με την οποία ταυτίζεται στο σύνολο των στρατηγικών επιλογών και η οποία στην προηγούμενη θητεία ψήφισε από κοινού με τον Δήμαρχο πάνω από το 90% των αποφάσεων. Η μείζων αυτή αντιπολίτευση έρχεται τώρα να διεκδικήσει τη διοίκηση, με ένα συνδυασμό συνοθύλευμα όπου χωράνε μέχρι και υποψήφιοι βουλευτές της Νίκης και του Τζήμερου, ενώ ταυτόχρονα ένα μεγάλο κομμάτι της στηρίζει στην Περιφέρεια την παράταξη της ΝΔ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν αυτά τα χρόνια η μόνη συνεπής μαχητική Λαϊκη Αντιπολίτευση μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Καταψήφισε μέσα στο συμβούλιο όλες τις αντιλαϊκές επιλογές, έφερε θέματα, ανέδειξε ζητήματα ενώ οι αγωνιστές που την απαρτίζουν έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των αγώνων για την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον, τα λαϊκά δικαιώματα, την ακρίβεια.

Περάσαμε τον πρώτο κάβο, πετύχαμε ήδη μια μεγάλη νίκη. Καταφέραμε να συγκροτήσουμε ψηφοδέλτιο στο Δήμο Καρπενησίου παρά τον αντιδραστικό εκλογικό νόμο της ΝΔ που προσπαθεί να καταπνίξει κάθε αγωνιστική φωνή, να απαγορεύσει ακόμα και σε ανθρώπους αξιοπρεπείς, τίμιους να κατέβουν υποψήφιοι στο χωριό τους αν δεν μπουν σε ένα δημοτικό ψηφοδέλτιο.

Συγκροτήσαμε ένα ψηφοδέλτιο που συνενώνει αγωνιστές και πέρα από τις δυνάμεις του ΚΚΕ, αγωνιστές που έχουν διακριθεί και καταξιωθεί για την παρουσία τους στο κίνημα πρωτ’ απ’ όλα για την διάσωση του πανέμορφου τόπου μας από την επέλαση της δήθεν πράσινης μετάβασης και των Βιομηχανικών ΑΠΕ.

Σε αυτές τις εκλογές δεν κατεβαίνουμε για να καταγράψουμε μια απλή παρουσία, όπως λένε διάφοροι. Διεκδικούμε ρόλο πρωταγωνιστικό, διεκδικούμε να φέρουμε στο επίκεντρο τα πραγματικά προβλήματα του λαού και μέχρι στιγμής είμαστε οι μόνοι που το κάνουμε, γιατί οι άλλοι θέλουν να πάμε σε εκλογές σε συνθήκες πολιτικού νεκροταφείου, όπου θα βασιλεύει το παρασκήνιο και η συναλλαγή.

Εμείς είμαστε έξω από όλα αυτά. Προβάλλουμε τις θέσεις μας με καθαρή ματιά και καθαρά χέρια. Πιστεύουμε στις καταπιεσμένες ζωντανές δυνάμεις του τόπου. Εκφράζουμε τα λαίκά συμφέροντα, και γι΄αυτό επιδιώκουμε να διοικήσουμε. Κατεβαίνουμε και διεκδικούμε το Δήμο Καρπενησίου, όσο κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο. 

Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο λαός να πιστέψει ότι έχει δύναμη και να αφήσει στην άκρη τη λογική «του λιγότερο κακού», του «ψηφίζω τον συγγενή μου», «ψηφίζω γιατί μου τάξανε».

Αυτά μας έφεραν ως εδώ. Αυτά πρέπει να τα αφήσουμε πίσω.

Ακόμα όμως κι αν δεν πάρουμε το Δήμο λέμε σε όλους καθαρά: όσο πιο δυνατή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, όσο μεγαλύτερο ποσοστό πάρει, όσο πιο πολλούς συμβούλους βγάζει στο Δήμο και στην Περιφέρεια, τόσο πιο πολύ θα φοβηθούν αυτοί που μας δυναστεύουν τη ζωή.

Ακόμα κι αν δεν πάρουμε το Δήμο μπορούμε να είμαστε μια πανίσχυρη μαχητική αντιπολίτευση που θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, που θα είναι γειωμένη στους τόπους δουλειάς και στα χωριά και που θα βάλει τις βάσεις για την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΉ ΑΝΑΤΡΟΠΗ, για την πραγματική αλλαγή, κι όχι μόνο να «αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα τους αλλιώς» και να γεμίσει το Καρπενήσι κοψοχέρηδες από την επομενη μέρα των εκλογών.

Φτάνει πια με το «ΠΑΜΕ ΚΙ ΟΠΟΥ ΒΓΕΙ».

Ήρθε η ώρα να πάμε αλλιώς.

Για ένα Δήμο που θα οργανώσει τον αγώνα για να αρθεί όντως η απομόνωση του τόπου μας, με λαϊκή κινητοποίηση με όλες τις μορφές για σύγχρονη και ασφαλή πρόσβαση στο Καρπενήσι και συνολικά στο νομό. Για ένα Δήμο που δεν θα είναι γλάστρα σε φιέστες κοροίδίας του λαού, όπως με τη δήθεν προκύρηξη του δρόμου Μακρακώμη-Καρπενήσι

Για ένα Δήμο που θα υπερασπίζεται τον λαό. Που θα βάζει σε απόλυτη προτεραιότητα έργα για να βελτιώνεται η ζωή του λαού, που δεν θα αξιοποιεί την ανεργία και τη φτώχεια για να κρατάει όμηρους με δίμηνα, τετράμηνα, οχτάμηνα, με διάφορά προγράμματα του ΟΑΕΔ και να ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις. Ένα Δήμο που θα διεκδικήσει μόνιμες θέσεις προσωπικού σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της λειτουργίας του για να μπορεί να κάνει έργα και με το δικό του δυναμικό, έργα πιο φτηνά για την κοινή ωφέλεια, όπως κάνει ο αγωνιστής δήμαρχος της Πάτρας. Δόθηκαν τόσα εκατομμύρια για να γκρεμιστεί το γιαπί κι ακόμα στέκει όρθιο, ενώ κανονικά  ο λογαριασμός θα έπρεπε να πάει στον κατασκευαστή του. Στο κέντρο του Καρπενησίου χάσκουν ερείπια χωρίς καμιά ιστορική ή πολιτιστική αξία που θα μπορούσαν ή να αξιοποιηθούν ή να γκρεμιστούν για να αποκτήσει η πόλη ζωτικό χώρο.

Ζητάμε ένα Δήμο που δεν θα ανέχεται ο λαός να κρυώνει, λόγω της τιμής του πετρελαίου και του ρεύματος, την ώρα που οι εφοπλιστές στα καράβια τους βάζουν αφορολόγητο πετρέλαιο. Που δεν θα συμβιβάζεται με την αιθαλομίχλη του χειμώνα, ούτε θα δέχεται οι δημότες του να ξεπλατίζονται στα ξύλα εφτά μήνες το χρόνο για να μην ξεπαγιάσουν.

Για ένα Δήμο που θα υπερασπίζεται το περιβάλλον μας και δεν θα σπέρνει φωτοβολταϊκά όπως στο Νεραϊδοβούνι, ούτε θα ανέχεται να πέφτουν οι αποχετεύσεις στα ποτάμια μας (Μικρό-Μεγάλο-Δομνίστα-Μουζίλο κ.α), που θα μπαίνει μπροστά στον αγώνα για τη διάσωση των ευρυτανικών βουνών κόντρα στην επέλαση των καρχαριών της ενέργειας. 

Σε ένα τέτοιο Δήμο δεν θα υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα για χρόνια, όπως η Καρίτσα, ούτε οι αναπλάσεις θα γίνονται θηλιά στον λαιμό για τους επαγγελματίες, όπως συμβαίνει με την οδό Ζηνοπούλου στο Καρπενήσι. Θα πρωτοστατήσουμε σε νέο σύγχρονο σχεδιασμό της συγκοινωνίας και της κυκλοφορίας στο Καρπενήσι και ειδικά στο Κέντρο. Θα αντιταχθούμε σε φαραωνικά έργα όπως τον τερματικό σταθμό του τελεφερίκ στην πλατεία που βάλουν ταφόπλακα ειδικά στο κέντρο.

Θέλουμε ένα Δήμο, όπου θα είμαστε σίγουροι ότι τα σχολεία μας είναι ασφαλή, θωρακισμένα για σεισμούς και φυσικές καταστροφές, ένα Δήμο που θα διεκδικεί να μην υπάρχουν οργανικά κενά και που θα συμβάλλει στη στήριξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έρχονται στον τόπο μας.

Θέλουμε ένα Δήμο που θα διεκδικεί έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και έχουμε προτάσεις γι΄αυτά, μέτρα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, στελέχωση της πυροσβεστικής και των δασαρχείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να αποφευχθούν καταστροφές από τις οποίες νομοτελειακά κάποια στιγμή θα κινδυνεύσει και η Ευρυτανία.

Θέλουμε ένα Δήμο, όπου το νερό που πίνουμε θα ξέρουμε ότι είναι ασφαλές, όπου τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα ανακοινώνονται τακτικά. Διεκδικούμε με κρατική δαπάνη να απομακρυνθεί ο αμίαντος απ’ όπου υπάρχει με ασφαλείς επιστημονικές μεθόδους.

Ζητάμε ένα Δήμο, όπου τα μουσεία μας θα λειτουργούν σταθερά και με μόνιμο προσωπικό, με σύγχρονες υποδομές που δεν θα κλείνουν για χρόνια, όπου δεν θα έρχονται οι επισκέπτες για να φεύγουν αγανακτισμένοι. Για την πραγματική ανάδειξη της ιστορίας αυτού του τόπου που δεν σταματάει στη μάχη του Κεφαλόβρυσου.

Θέλουμε ένα Δήμο που θα στηρίζει έμπρακτα τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στην Υγεία και την Πρόνοια, που θα μπει μπροστά για αναβαθμισμένες δωρεάν υπηρεσίες υγείας με πλήρως στελεχωμένο το Νοσοκομείο και το Θεραπευτήριο, που θα εξασφαλίζει ανθρώπινη ζωή στους αγροτικούς γιατρούς. Ένα Δήμο που δεν θα επιτρέψει συγχώνευση και υποβάθμιση του Νοσοκομείου και των άλλων δομών.

Διεκδικούμε την ενίσχυση της Σχολής Δασολογίας με μέλη ΔΕΠ και επαρκές βοηθητικό προσωπικό για να λειτουργήσει απρόσκοπτα στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό πεδίο και να συμβάλλει στην διάσωση και ανάδειξη της ευρυτανικής φύσης.  Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη δημιουργία του Ινστιτούτου Ορεινής Κτηνοτροφίας που θα εξασφαλίσει και επιστημονική στήριξη της εκτατικής κτηνοτροφίας στο  νομό μας.

Ο Δήμος των λαϊκών αναγκών θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων για να μπορούν να παράγονται ποιοτικά ντόπια προϊόντα που θα διοχετεύονται στην τοπική αγορά. Ο Δήμος που θέλουμε θα λειτουργήσει το Σφαγείο (που σήμερα είναι κλειστό και παρατημένο) με δική του ευθύνη, ακόμα και με ζημιά, για να στηριχτεί η τοπική κτηνοτροφία αλλά και η Δημόσια Υγεία. 

Θα σταθεί δίπλα στις διεκδικήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές διάθεσης. Θα σταθεί δίπλα στους αγρότες για να μειωθούν και να αποζημιώνονται πλήρως οι απώλειες από τους θηρευτές κυρίως τον λύκο , αλλά και την αρκούδα όσον αφορά τους μελισσοκόμους, με πλήρη σεβασμό στη θαυμαστή  βιοποικιλότητα της Ευρυτανίας.

Ο Δήμος που θέλουμε εμείς θα στηρίξει τον πραγματικό λαϊκό πολιτισμό και την ερασιτεχνική δημιουργία, θα διεκδικήσει την ίδρυση Δημοτικού Ωδείου, θα έχει δική του πολιτιστική πρόταση μακριά από τα παιχνίδια των διάφορων μανατζαραίων. 

Ο Δήμος που διεκδικούμε εμείς θα στηρίξει τον λαίκό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και δεν θα αφήσει το αθλητικό κέντρο να καταρρεύσει για να δωθεί σε κάποιον «σωτήρα» ιδιώτη.

Φίλες και φίλοι,

Αυτά τα χρόνια η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν η μόνη ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αντιμετωπίσαμε πολλές φορές την οργανωμένη αντίδραση της τοπικής εξουσίας. Όταν διεκδικούσαμε στήριξη του Νοσοκομείου μας κατηγόρησαν ενορχηστρωμένα ως συκοφάντες. Η ίδια η ζωή μας δικαιώνει. 

Ξέρουμε ότι το Καρπενήσι και η Ευρυτανία δεν μπορούν να είναι μια νησίδα ευημερίας μέσα στο πέλαγος της αντιλαϊκής πολιτικής. Μακριά από μας οι αυταπάτες.

 Όμως, κομμάτι κι εμείς του ελληνικού λαού διεκδικούμε ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και μια άλλη πορεία ανάπτυξης του τόπου μας με πυλώνες την άρση της απομόνωσης, τη στήριξη της εκτατικής κτηνοτροφίας με την οποία οι ευρυτάνες έχουν δεσμούς εδώ και χιλιάδες χρόνια, την ήπια αξιοποίηση τους δάσους, το εναλλακτικό ιστορικό, οικο-αγροτικό τουρισμό.

Θεωρούμε τις προτάσεις ότι η Ευρυτανία θα αναπτυχθεί με «ψηφιακούς νομάδες» και με «εύπορους ηλικιωμένους» που θα έρθουν να εγκατασταθούν εδώ αστειότητες. Η ανάπτυξη της περιοχής προϋποθέτει αγώνα, κότσια, διάθεση κινητοποίησης όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου, ασυμβίβαστα, αδιάλλακτα, με γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Σε αυτόν τον αγώνα διεκδικούμε τη συμφωνία και τη συστράτευση πρώτ’ απ’ όλα των νέων που φεύγουν για μια καλύτερη ζωή στην Αθήνα, σε σεζόν στα νησιά, στο εξωτερικό και τους λέμε: δώστε μας δύναμη, τη δύναμή σας. 

Μην τη σπαταλάτε σε φρούδες ελπίδες και ψεύτικες υποσχέσεις.

Αγωνιστείτε για τον τόπο μας.

Ενισχύστε με όλους τους τρόπους και με την ψήφο σας τη Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμο και Περιφέρεια.

Υπάρχει σπόρος κάτω από το ευρυτανικό χώμα. Στο χέρι μας είναι να φυτρώσει και να καρπίσει.

Με τη νίκη!»


Καρπενήσι, 17-9-2023

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο