Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του Συνδυασμού Ξηρόμερο "ΝΕΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ".

 


     Τους βασικούς άξονες του προγράμματος, του συνδυασμού Ξηρόμερο "ΝΕΑ ΜΕΡΑ ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" με επικεφαλή το κ. Αλέξανδρο Σάββα, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα 25 Σεπτέμβρη 2023. Στο πρόγραμμα αναφέρονται οι κατευθύνσεις του συνδυασμού για το αύριο του Δήμου Ξηρομέρου. 

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το πρόγραμμα:

Συνδημότισσες, Συνδημότες

Μέσα σε ένα δυσμενές κλίμα καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε πολλά μεγάλα ζητήματα, που χρόνια απασχολούν τον τόπο μας και αποτελούν για εμάς, την Παράταξη μας "ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΝΕΑ ΜΕΡΑ - ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ" θέματα πρώτης προτεραιότητας, όπως και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα ασχοληθούμε με τα προβλήματα, έχοντας πάντα ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις για την επίλυσή τους, αποδεχόμενοι παράλληλα την καλόπιστη κριτική απ' όπου και αν αυτή προέρχεται. ....

Για εμάς είναι θέμα αρχής και πίστης να μην διακρίνουμε τους Δημότες σε δικούς μας και στους "άλλους" και να ξεχωρίζουμε τα χωριά ανάλογα με τον ποιον έχουν Πρόεδρο. Για εμάς όλοι οι Δημότες είναι το ίδιο, και θα έχουν την ίδια μεταχείριση από τη Δημοτική Αρχή. Με τους προέδρους των Κοινοτήτων θα έχουμε άριστη συνεργασία, είτε αυτοί έχουν εκλεγεί με τον Συνδυασμό μας, είτε με άλλον Συνδυασμό. Δεν θα φθάσουμε ποτέ στο σημείο να τιμωρήσουμε τους συμπολίτες μας επειδή επέλεξαν για πρόεδρο, κάποιον που δεν ανήκει στο Συνδυασμό μας.
Συνδημότισσες, Συνδημότες
Η ειδοποιός διαφορά με την απερχόμενη Δημοτική Αρχή είναι η απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων του Δήμου, ο περιορισμός των απ' ευθείας αναθέσεων έργων στις απολύτως, εκ του Νόμου, απαραίτητες περιπτώσεις και η ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ στους Δημότες μας. Είμαστε σταθερά και αμετάκλητα ταγμένοι υπέρ μιας επιχείρησης "ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ". Γιατί μόνο μια τέτοια προσπάθεια και πρακτική μπορεί να βγάλει το Ξηρόμερο από τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει. Εγγύηση γι' αυτό η ακέραιη προσωπική και επαγγελματική μου πορεία, πορεία μιας ολόκληρης ζωής, που χαρακτηρίζεται από την εντιμότητα, την ευθύτητα, την αξιοπρέπεια και τα υψηλά οράματα και στόχους, που έχω για το Ξηρόμερο και τους Συμπολίτες μου. Για εμένα, αντίπαλοι δεν υπάρχουν. Οι μόνοι αντίπαλοι είναι τα προβλήματα του τόπου, τα οποία θα προσπαθήσω, με όλες μου τις δυνάμεις, να επιλύσω. Όσοι ανήκουμε και στηρίζουμε αυτή την παράταξη έχουμε το όραμα, τη γνώση, τη δύναμη, την αποφασιστικότητα και τη θέληση να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Σε αυτή την προσπάθεια να μη λείψει κανείς. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου με την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών στους πολίτες είναι μέσα στις πρώτες προτεραιότητές μας. Ως Δημοτική Αρχή θα προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση του ανθρώπινου Δυναμικού καταρτίζοντας ένα αποτελεσματικό Οργανόγραμμα, που θα αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δυναμικό μας, δίνοντας ευκαιρίες στους εργαζόμενους και εξασφαλίζοντας συνθήκες ασφαλούς, αξιοπρεπούς και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας. Μέλημα της Δημοτικής Αρχής η περαιτέρω ψηφιοποίηση του Δήμου με την απόκτηση και λειτουργία σύγχρονου ηλεκτρονικού δικτύου και τερματικών. Για εμάς, οι εργαζόμενοι δεν θα είναι διαχωρισμένοι σε προνομιούχους και μη, δεν θα είναι τα "δικά μας παιδιά" και οι άλλοι, θα έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση και τις ίδιες ευκαιρίες και μόνο κριτήριό μας θα είναι η αξιοκρατία. Οι προσλήψεις εποχικών εργαζομένων θα γίνονται μέσω Α.Σ.Ε.Π. με κριτήρια αξιοκρατικά αλλά και κοινωνικά, ποτέ, όμως, ψηφοθηρικά.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Η αμφίδρομη επικοινωνία με τους Πολίτες είναι για εμάς η Πεμπτουσία της Δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ο πιο σύγχρονος τρόπος να βρίσκουν οι Δημότες εύκολες, γρήγορες και με λίγο κόπο και προσπάθεια λύσεις στα προβλήματά τους, που σχετίζονται με τον Δήμο. Συνεχώς θα προσπαθούμε να βρίσκουμε τρόπους για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των Δημοτών μας έτσι ώστε εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα να λαμβάνουν ότι έγγραφα ζητούν από τον Δήμο, ό, τι πληροφορία χρειάζονται και να πραγματοποιούν κάθε είδους συναλλαγές. Θα φροντίσουμε με την συγκατάθεση των Δημοτών και τη συνδρομή των Υπηρεσιών μας- να αποκτήσουν όσοι το επιθυμούν, ηλεκτρονική Διεύθυνση (e-mail) ώστε η αμφίδρομη επικοινωνία με τον Δήμο και η διεκπεραίωση υποθέσεών τους να είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική, απ' ότι σήμερα. Με αυτό τον τρόπο οι συμπολίτες μας θα γλυτώσουν κόπο, χρήμα και θα αποφύγουν την ταλαιπωρία.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπολίτες μας ότι ως Δημοτική Αρχή θα γράψουμε ιστορία στον τομέα της χρηστής Διαχείρισης των Οικονομικών του Δήμου, χαράζοντας μια νέα πορεία, απαλλαγμένη από οικονομικές ατασθαλίες. Και το τελευταίο ευρώ των συμπολιτών μας θα πιάνει τόπο και θα διατίθεται προς όφελος και μόνον του Δήμου και των Δημοτών. Έχουμε, τη γνώση, τη θέληση και την αποφασιστικότητα να αξιοποιήσουμε προς όφελος των Συμπολιτών μας και το τελευταίο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη. "Τα Καθαρά Χέρια", γιατί δεν "ερχόμαστε "στο Δήμο για να πλουτίσουμε, αλλά για να προσφέρουμε στον Τόπο μας. Υπάρχουν και σήμερα οι έντιμοι, οι αξιοπρεπείς, οι άνθρωποι της προσφοράς, όπως υπάρχουν και τα κάθε είδους αρπακτικά. Στα πλαίσια αυτά η λειτουργία της Οικονομικής Επιτροπής θα γίνεται με πλήρη διαφάνεια και οι συνεδριάσεις της θα είναι δημόσιες και αν χρειασθεί θα μεταδίδονται ζωντανά, όπως αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος ο δήμαρχος θα είναι αυτός που θα εποπτεύει τις εργασίες της Επιτροπής και θα έχει τον τελευταίο λόγο στις όποιες αποφάσεις, ιδιαίτερα στις καίριες για το Δήμο.

• ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ
Η Δημοτική Αρχή, δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος και τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα του και την ποιότητα ζωής του Πολίτη. Δεν ασχολήθηκε, δεν πήρε αποφάσεις, δεν προχώρησε τα μεγάλα έργα, που εκκρεμούν ακόμη και σήμερα, αν και προγραμματίστηκαν πριν πολλά χρόνια. Έτσι, παραμένουν σε εκκρεμότητα και είναι αβέβαιο αν και πότε θα ολοκληρωθούν, τόσο ο Βιολογικός Καθαρισμός, όσο και τα Σφαγείο, το δίκτυο ύδρευσης Αστακού, η Μαρίνα, το Σχέδιο Πόλης Αστακού, το Σχέδιο Πόλης Μύτικα. Εμείς στις προτεραιότητές μας εντάσσουμε όλα αυτά τα έργα και θα επιδιώξουμε να τα επιλύσουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει τις απαραίτητες υποδομές, στις οποίες τόσο πίσω έχει μείνει.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ
Η πηγή του κακού για το Δήμο μας, οι απευθείας Αναθέσεις, που αποδείχθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις- καταστροφικές θα μπουν υπό τον απόλυτο έλεγχο του Δημάρχου, έτσι ώστε να περιορισθούν στις απολύτως αναγκαίες και εκ του νόμου, προβλεπόμενες. Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει τις ανάγκες του Δήμου σε έργα και δεν μπορεί να τις "Βαφτίζει" όλες ανεξαιρέτως κατεπείγουσες. Ο κατάλογος των εργολάβων, που θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, θα διευρυνθεί αρκούντως ενώ καθοριστική για την ανάθεση, οποιουδήποτε έργου, θα είναι η γνωμάτευση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, που θα καλείται να αποφανθεί επ' αυτών, ενώ ταυτόχρονα θα έχει και την επίβλεψη του έργου, τον έλεγχο των υλικών, ανταλλακτικών και λοιπών προμηθειών, που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Από πριν οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να καταθέτουν ενδεικτικές προσφορές για κόστος εργασίας και υλικών, τα οποία θα επικαιροποιούν, όποτε χρειασθεί. Θα υπάρξουν και άλλες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε το αποτέλεσμα να είναι, κατά το δυνατόν, καλύτερο και να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Στις πρώτες προτεραιότητές μας είναι, η επαναλειτουργία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου σε σωστές και αποτελεσματικές βάσεις, η οποία από την παρούσα Δημοτική Αρχή έχει παραγκωνισθεί, έχει στην κυριολεξία μπει "στον πάγο". Είναι αδιανόητο και ανεξήγητο να παρακάμπτεται και να μην λαμβάνεται υπόψιν από την Δημοτική Αρχή η Τεχνική Υπηρεσία, που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο σε όλες τις τεχνικές εργασίες του Δήμου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Τεχνική Υπηρεσία, ουδόλως αξιοποιήθηκε και αντί αυτής η Δημοτική Αρχή συνεργαζόταν με την αντίστοιχη Υπηρεσία του Δήμου Μεσολογγίου καθώς και τους ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου. Γιατί άραγε αυτή η μεταχείριση της πιο καίριας Υπηρεσίας του Δήμου. Έχει, μήπως, σχέση αυτό με τις απ' ευθείας αναθέσεις,
Η Δημοτική Αρχή ποτέ δεν έδωσε μια πειστική απάντηση.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα στηριχθούμε απολύτως στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και θα την στηρίξουμε, όσο επιβάλλεται, γιατί χωρίς αυτή δεν μπορούν να γίνουν μελέτες και έργα και προπαντός δεν μπορούν να τύχουν αποτελεσματικής επίβλεψης.

ΥΔΡΕΥΣΗ
Η Ύδρευση αποτελεί δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση του Δήμου. Για το λόγο αυτό από την πρώτη μέρα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλίσουμε στους πολίτες πλήρη επάρκεια νερού αρίστης ποιότητας. Ως γνωστόν, η Δημοτική Αρχή δεν μπόρεσε να λύσει γιατί ελάχιστα και αποσπασματικά, ασχολήθηκε με το φλέγον θέμα του πόσιμου νερού, σε όλο το Ξηρόμερο. Αυτό το πολύτιμο αγαθό, που το απολαμβάνουν ακόμα και οι κάτοικοι της Αφρικής, οι Δημότες Ξηρομέρου το στερούνται και το χρυσοπληρώνουν. Συγκεκριμένα εμείς ως Δημοτική Αρχή θα υλοποιήσουμε τη μελέτη για τον αγωγό του ΣΥΚΞ, που προβλέπεται να δώσει, σε πρώτη φάση, νερό στις Κοινότητες Φυτειών και Παπαδάτου. Άμεσα θα προχωρήσουμε σε μελέτη για την επέκταση του Δικτύου και στα υπόλοιπα χωριά του Κεντρικού Ξηρομέρου. (Μπαμπίνη, Σκουρτού, Μαχαιρά, Χρυσοβίτσα, Πρόδρομος και Αγράμπελο). Και επειδή, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου είναι χρονοβόρα, θα προχωρήσουμε, κάνοντας χρήση της Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται από τους πολίτες κρουνοί για την προμήθεια πόσιμου νερού.
Αυτοί οι κρουνοί μπορούν να τοποθετηθούν σε δύο τρία επίκαιρα σημεία κάθε χωριού, έτσι ώστε να είναι εφικτή η απόληψη πόσιμου νερού, απαλλάσσοντας τους κατοίκους από τα έξοδα αγοράς εμφιαλωμένου νερού. Για την ύδρευση του Αστακού, με πόσιμο νερό, θα γίνει νέα γεώτρηση σε περιοχή που έχει εντοπισθεί, με σκοπό να καλύπτονται, απολύτως, οι ανάγκες των κατοίκων. Νέα γεώτρηση θα γίνει προκειμένου να δώσουμε οριστική λύση στην υδροδότηση της Κοινότητας Καραϊσκάκη, θα ολοκληρωθεί ο αγωγός ύδρευσης του Βάρνακα και θα αξιοποιηθεί η μελέτη υδροδότησης της Κοινότητας Χρυσοβίτσας. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην αντιμετώπιση της υδροδότησης της κοινότητας Αρχοντοχωρίου με ανόρυξη νέων γεωτρήσεων που βρίσκονται κοντά στο χωριό σύμφωνα με τις υπάρχουσες γεωλογικές μελέτες που έχουν συνταχθεί από το ΙΓΜΕ, δίνοντας έτσι οριστική λύση στο πρόβλημα.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ.
θα προχωρήσουμε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και σε καθαρισμούς ρεμάτων για την προστασία των πολιτών και της περιουσίας τους. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα χωριά Βάρνακας, Αστακός Βασιλόπουλο και Καραϊσκάκη τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τους χειμάρρους.

ΛΙΜΕΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
Ο Συνδυασμός μας θα επιδιώξει να υλοποιήσει λιμενικά έργα σε Αστακό και Μύτικα, που έπρεπε, προ πολλού, να είχαν γίνει ώστε η πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη από την θάλασσα να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Στον Τομέα αυτόν στις προτεραιότητες μας είναι τα εξής:
Η παροχή κινήτρων στον Τομέα Τουρισμού.
Η υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων,
Στον τομέα του θρησκευτικού Τουρισμού η ανάδειξη των χώρων. Λιγοβίτσι, Άγιος Γεώργιος Βασιλοπούλου, Άγιος Γεώργιος Πόρτας Μπαμπίνης, Προφήτης Ηλίας Καραϊσκάκη, Ζωοδόχος Πηγή Αρχοντοχωρίου, Αγίας Παρασκευής Κανδήλας, Αγίας Σοφίας Μύτικα.
Η ίδρυση Τουριστικού γραφείου ενημέρωσης, διαφήμισης και προβολής του Δήμου και της περιοχής μας.
Η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Η δημιουργία οργανωμένων πλαζ σε Αστακό και Μύτικα.
Η προστασία, αξιοποίηση, καθαριότητα ακτών και δυνατότητα πρόσβασης.
Η διοργάνωση θαλάσσιων εκδρομών.
Η δωρεάν μετακίνηση των πολιτών κάθε καλοκαίρι για θαλάσσια μπάνια σε όλες τις παραλίες του Δήμου απ' όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Η αξιοποίηση των λιμνών Οζερού και Αμβρακίας.

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ
Προμήθεια ηλεκτρολογικού εξοπλισμού νέας τεχνολογίας για περισσότερο φως παντού με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.

Ο.Χ.Ε. 2025-2030
Είναι γνωστό ότι χωρίς "Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Ο.Χ.Ε. " δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα στο Δήμο. Άμεση προτεραιότητά μας είναι να ενταχθούμε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2025-2030.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Η παρούσα Δημοτική Αρχή έχει διαχωρίσει τους Πολίτες και τα χωριά του Ξηρομέρου, σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, σε προνομιούχους και μη. Εμείς ως Δημοτική Αρχή θα καταργήσουμε, στην πράξη, αυτόν τον διαχωρισμό και θα αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας και τα χωριά, χωρίς διακρίσεις, όπως χωρίς διακρίσεις οι Δημότες μας καταβάλλουν το Δημοτικά τέλη. Σε συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων θα προχωρήσουμε στην καταγραφή των προβλημάτων κάθε κοινότητας, στην ιεράρχησή τους και στην υλοποίηση των απαιτούμενων έργων. Έμφαση επίσης θα δώσουμε στην αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία. Φυσικά, όπου χρειασθούν διανοίξεις οδών μέσα στις Κοινότητες θα πραγματοποιηθούν, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να είναι εύκολη σε κάθε σημείο των χωριών, η πρόσβαση οχημάτων του ΕΚΑΒ και των μικρών οχημάτων της Πυροσβεστικής.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Η καθαριότητα είναι μισή Αρχοντιά λέει ο λαός μας... Αλλά η Δημοτική Αρχή, φαίνεται ότι δεν συμμερίζεται την άποψη αυτή... Και το αποδεικνύει στην Πράξη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Δήμος Ξηρομέρου είναι από τους Δήμους σε όλη τη χώρα, που υστερούν, στον ευαίσθητο αυτό τομέα, που έχει σχέση όχι μόνο με την εικόνα της περιοχής αλλά συνδυάζεται με την υγεία του πληθυσμού.
Μπάζα παντού πεταμένα, σκουπίδια διασκορπισμένα, δυσοσμία αφόρητη σε μικρή ακτίνα από τον κάθε κάδο. Εικόνες τριτοκοσμικές.... Την ανακύκλωση δεν την έχει ακόμα ανακαλύψει η Δημοτική Αρχή, παρά μόνο στα λόγια τα μεγάλα. Η Υπηρεσία καθαριότητας "έπρεπε χθες" να έχει αναβαθμισθεί. Όμως κάλλιο αργά, παρά ποτέ... Ως Δημοτική Αρχή θα αυξήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μέσα στον καίριο αυτό τομέα. Απαραιτήτως θα προμηθευτούμε πλυντήριο κάδων και οχημάτων καθαριότητας. Θα βελτιωθεί η καθαριότητα στις κατοικημένες περιοχές, θα προχωρήσουμε άμεσα στην ανακύκλωση κάθε είδους υλικών και απορριμμάτων {μπλε, κίτρινοι, καφέ κάδοι} και θα επιδιώξουμε την εξεύρεση κονδυλίων για την αγορά και τοποθέτηση σε επίκαιρα σημεία (Πλατείες, Λιμάνια σε Αστακό, Μύτικα, Κανδήλα και Φυτείες) ειδικών, καλαίσθητων μηχανημάτων, που έχουν τη δυνατότητα να κομποστοποιούν μεγάλες ποσότητες γυαλιού, χαρτιού και πλαστικών.
Επίσης, θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με κοντινούς Δήμους έτσι ώστε, από κοινού, να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότερη λειτουργία της ανακύκλωσης
Τέτοια μηχανήματα, η απόκτηση των οποίων επιδοτείται, τα συναντά κανείς σε πόλεις όπως π.χ. το Ναύπλιο. Σε κάθε χωριό θα φροντίσουμε να υπάρχουν χώροι εναπόθεσης μπάζων, ογκωδών αντικειμένων, χόρτων κλπ, τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οχήματα του Δήμου θα τα μεταφέρουν στις εγκεκριμένες χωματερές. Έτσι, θα καταστεί εφικτό, οι συμπολίτες μας να μην τα πετούν όλα αυτά, όπου βρουν.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ-"ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"
Ο Δήμος Ξηρομέρου είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας, που δεν διαθέτει Κοινωνικό Παντοπωλείο, παρά το γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμα και τα πιο απαραίτητα για την διατροφή τους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Για εμάς, είναι αδιανόητο εν έτη 2023 συμπολίτες μας, και κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, να μην έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν εκείνα τα στοιχειώδη, που δικαιούνται ως άνθρωποι. Και την ίδια στιγμή να γίνεται διασπάθιση χρημάτων του Δήμου σε ανούσιες και, μερικές φορές, περιττές εκδηλώσεις. Άμεσα θα δημιουργήσουμε Κοινωνικό Παντοπωλείο και θα αναβαθμίσουμε το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι" ανακουφίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, συμπολίτες μας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια. Θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω, έκπτωση στα Δημοτικά Τέλη για ευάλωτα νοικοκυριά, όπως οικογένειες με προστατευμένα μέλη με αναπηρία άνω του 67%, πολύτεκνους, απόρους και μακροχρόνια ανέργους, που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Για εμάς πρώτα είναι ο συνάνθρωπός μας και η αξιοπρεπής διαβίωσή του και μετά όλα τα άλλα. Δεν θα διστάσουμε να περικόψουμε κονδύλια από άλλους τομείς και να τα διαθέσουμε για την στοιχειώδη αναβάθμιση της ποιότητας ζωής συμπολιτών μας. Κανείς συμπολίτης μας χωρίς φάρμακα, κανείς συμπολίτης μας στα όρια της πείνας. Μπορούμε να το πετύχουμε. Θέληση, όραμα και αποφασιστικότητα χρειάζονται. Αυτό το έχουμε...

ΤΕΛΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ
Πολύ συχνά οι καταστηματάρχες της Παραλιακής στον Αστακό (καφετέριες, εστιατόρια), αλλά και στον κεντρικό δρόμο του Μύτικα παραπονιούνται για τα υψηλά τέλη, που καταβάλλουν στο Δήμο για τους χώρους, που καταλαμβάνουν. Τα υψηλά τέλη μετακυλίονται, αναγκαστικά, στους πελάτες, ντόπιους και ξένους, δημιουργώντας πρόβλημα σε όσους θέλουν να απολαύσουν ένα καφέ στην παραλία, ή να φάνε με την οικογένειά τους. Σε συνεργασία με τους μαγαζάτορες θα επανεξετάσουμε τα τέλη, με στόχο να εκλογικευθούν και να επιβαρύνουν λιγότερο τους καταναλωτές. Αυτό θα φέρει αύξηση της κίνησης πελατών στα μαγαζιά, που σήμερα δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησής τους.

ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ
Το Πλατυγιάλι μπορεί να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο και όχι ως "νεκροταφείο σκαφών", που επιδιώκουν κάποιοι.
Για το Πλατυγιάλι, θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να συνδεθεί με την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ, αλλά και με το Αεροδρόμιο του Ακτίου, κάτι θα που θα συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύουμε ότι αν προηγηθεί Χωροταξικό Σχέδιο θα είναι εφικτή η παράλληλη ανάπτυξη του Λιμανιού, της τουριστικής ανάπτυξης και των ιχθυοκαλλιεργειών. Ως Δήμος, θα πιέσουμε την Κεντρική εξουσία να δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση του Λιμανιού.

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι στρατηγικός οικονομικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας. Είμαστε υπέρ της λειτουργίας και διατήρησης των υπαρχουσών μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών. Στηρίζουμε τόσο τις υπάρχουσες θέσεις εργασίες (περίπου 500) και ενθαρρύνουμε την δημιουργία νέων. Είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση και λειτουργία νέων μονάδων στο παραλιακό μέτωπο Αστακού - Μύτικα.
Λέμε Ναι στην συνεργασία, στο διάλογο και στην συνεννόηση έτσι ώστε τα όποια προβλήματα που θα δημιουργούνται να λύνονται σε συνεργασία του Δήμου με τον κλάδο.

ΑΡΔΕΥΣΗ-Τ.Ο.Ε.Β.
Χωρίς τη λειτουργία Τ.Ο.Ε.Β. είναι αδύνατη η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή. Για το σκοπό αυτό, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να επαναλειτουργήσουν τα ΤΟΕΒ της περιοχής Χρυσοβίτσας, Φυτειών, Παλαιομάνινας).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ.
Ως Δημοτική Αρχή θα ενισχύουμε, στο μέτρο των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, όλους τους συλλόγους. και όχι μόνον τους "ημετέρους". Προτεραιότητά μας είναι η ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς του Ξηρομέρου, η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών για την αξιοποίηση και προβολή των μνημείων και της ιστορίας του Τόπου. Στα πλαίσια ενισχύσεως των δραστηριοτήτων των Αθλητικών Συλλόγων, θα δημιουργήσουμε στη Δημοτική έκταση 50 στρεμμάτων, δίπλα από το ΔΑΚ, αθλητικό Κέντρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για την επικοινωνία των Δημοτών και τη λειτουργία της τοπικής αγοράς απαιτείται να ιδρυθεί και λειτουργήσει Δημοτική Συγκοινωνία, ώστε να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους οι Δημότες εύκολα και χωρίς κόστος.

ΒΕΛΑΝΙΔΟΔΑΣΟΣ
Το Βελανιδοδάσος, το στολίδι του Ξηρομέρου, ο μοναδικός και αναντικατάστατος πνεύμονος το της περιοχής κινδυνεύει από αδίστακτους, ανεξέλεγκτους υλοτόμους, αλλά και από πυρκαγιές, Αυτό το καλοκαίρι από τύχη και μόνον γλύτωσε από την πυρκαγιά, που ξέσπασε στις παρυφές του, στην περιοχή της Μαχαιράς.
Αυτό το μοναδικό και απαράμιλλου κάλλους δάσος χρειάζεται την φροντίδα μας, έχει ανάγκη της προστασίας μας.
Ο Δήμος σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, όπως το Δασαρχείο και η Αστυνομία θα πρέπει να βάλλουν τέλος στην αυθαίρετη υλοτομία. Υπάρχουν οι τρόποι και τα μέσα. Υπάρχει η δυνατότητα για στενή παρακολούθηση της περιοχής με σύγχρονα μέσα όπως τα drones, που μπορούν ανά πάσα ώρα να εντοπίσουν τους λαθρο-υλοτόμους. Απαραίτητη είναι και η συνεργασία του Δήμου με τους εθελοντές, όπως οι "φίλοι του Βελανιδοδάσους". Το άνοιγμα αντιπυρικών ζωνών επιβάλλεται, όπως και η δημιουργία μονοπατιών για περιπάτους μέσα στο καταπληκτικό περιβάλλον του Βελανιδοδάσους.

ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ
θα προχωρήσουμε άμεσα στην επέκταση του Νεκροταφείου Αστακού όπου υπάρχει διαθέσιμος όμορος διαθέσιμος χώρος από δωρεά του συμπολίτη μας κ. Αποστόλου Ν. Πανταζή. Μια επέκταση που ποτέ δεν έγινε από ανεξήγητη "προκατάληψη" του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. Το ίδιο θα πράξουμε, όσον αφορά τις επεκτάσεις των νεκροταφείων, και στα υπόλοιπα χωριά.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Άμεση δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου φύλαξης των αδέσποτων ζώων, που να πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Ήδη, τα σχετικά κονδύλια έχουν εγκριθεί από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και το μόνο, που απομένει είναι η κατασκευή μιας σύγχρονης υποδομής. Οι καλοί μας φίλοι θα έχουν το δικό τους σπίτι, την περίθαλψή τους και την διατροφή τους. Δεν χρειάζεται να ξαναδημιουργηθούν καταστάσεις, όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι, που, εκτός των άλλων, δυσφήμισαν την περιοχή μας, και το Δήμο μας στο Πανελλήνιο.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Στις πρώτες προτεραιότητες μας είναι η δημιουργία χώρου πάρκινγκ στον Αστακό. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα λυθεί το πρόβλημα του παρκαρίσματος, από το οποίο πάσχει ο Αστακός. Μόνο έτσι θα γίνει αποσυμφόρηση των δρόμων της πόλης, θα ελευθερωθούν τα πεζοδρόμια και θα εξασφαλισθεί η ομαλή ροή των οχημάτων. Παρόμοιο Δημοτικό πάρκινγκ θα λειτουργήσει και στο Μύτικα.
Όπου χρειασθεί θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, όπως πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις κλπ. Όλα αυτά κατόπιν μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σε συνεργασία με συγκοινωνιολόγους, την τροχαία και το Λιμενικό. Στα πλαίσια αυτά θα εξετασθεί και η δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας ποδηλατοδρόμου από τα βαρκά έως το Χοβολιό.

ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ
Καιρός είναι, να δημιουργηθεί στην "Αερογέφυρα Αστακού", κοντά στο Κέντρο Υγείας, ασφαλής παράκαμψη, ώστε τα εκατοντάδες αυτοκίνητα, που σήμερα χρησιμοποιούν την άκρως επικίνδυνη υφιστάμενη παράκαμψη, να κυκλοφορούν με ασφάλεια και να μην τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές συμπολιτών μας, ή και επισκεπτών. Η παράκαμψη θα είναι τέτοια, που να χρησιμοποιείται με ασφάλεια από μεγάλα οχήματα, φορτηγά και λεωφορεία.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Μετά το κλείσιμο πολλών Δημοσίων Υπηρεσιών και Τραπεζών στο Ξηρόμερο δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στη λειτουργία της Τοπικής Οικονομίας και δυσκόλεψαν τους συμπολίτες μας στις καθημερινές τους συναλλαγές. Καταβάλλουμε ήδη, προσπάθεια να επαναλειτουργήσει στον Αστακό νέα Τράπεζα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα.

Δεν μένουμε μόνο σε αυτά, η παράταξη μας θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στους πολίτες όλων των ηλικιών αναζητώντας λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν. Θα ενημερώνει και θα ασχολείται με ζητήματα επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, θα διοργανώνει ημερίδες ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας. Δεν επιδιώκουμε να λύσουμε τα προβλήματα δημιουργώντας εντυπώσεις, θεάματα και άδειες υποσχέσεις, αλλά με πλάνο, σωστή μεθοδική δουλειά και συγκεκριμένο πρόγραμμα! Έχουμε το Όραμα, τη γνώση, την εμπειρία, τη δύναμη και τη θέληση να πάμε τον τόπο μας μπροστά. Είμαστε αποφασισμένοι για αλλαγή σελίδας στο Ξηρόμερο!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο