Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ : ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙΝΑΛ Την Κυριακή ο Πρόεδρος, από Δευτέρα τα όργανα ;

 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙΝΑΛ  Την Κυριακή ο Πρόεδρος, από  Δευτέρα τα όργανα ;



Του Θωμά Μπαρμπαρούση

Thomas. barmparousis@gmail.com
Δημοσιογράφου-Μέλους ΕΣΗΕΑ


Νωρίς το βράδυ της Κυριακής και λίγο μετά το κλείσμο της κάλπης (7μμ), θα γνωρίζουμε τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Ανδρουλάκης, ή Παπανδρέου ; Οποιαδήποτε πρόβλεψη φαντάζει παρακινδυνευμένη, αφού, όσο πλησιάζουμε στην Κυριακή, όλο και πληθαίνουν οι αστάθμητοι παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, προς τη μία, ή την άλλη κατεύθυνση.......
Διαβάστε περισσότερα »
Η μαθηματική θεώρηση του αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής, ‘’βγάζει΄΄ πρόεδρο τον Ν.Ανδρουλάκη (36,88%) , αφού υπερτερεί του Γ. Παπανδρέου (27,97%) κατά 8,91 ποσοστιαίες μονάδες. Διαφορά, ουδόλως ευκαταφρόνητη,τουνατίον, και, σε κάθε περίπτωση, όχι μη αναστρέψιμη στο χώρο της πολιτικής. Τα παραδείγματα ανατροπής πολλά, τόσο στο ελληνικό πολιτικό σύστημα, όσο και σε άλλες χώρες. Πιο πρόσφατο γεγονός, η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση (2015-2016) στο κυβερνών κόμμα της ΝΔ. Νικητής αναδείχτηκε ο Κ. Μητσοτάκης συγκεντρώνοντας στο δεύτερο γύρο 52,43% έναντι 47,57% του Βαγγέλη Μεϊμαράκη . Μια διαφορά δηλαδή, 11,3 ποσοστιαίων μονάδων του πρώτου γύρου υπέρ του Μεϊμαράκη, μεταράπηκε σε άνετη επικράτηση του Κ. Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο, ο οποίος στον πρώτο γύρο είχε πάρει 28,5% έναντι 39,8% του αντιπάλου του.

Χαρακτηριστική η περίπτωση. Αλλά τίποτα δεν προδικάζει ότι θα επαναληφθεί, αυτή τη φορά στη ‘’μάχη’’ Ανδρουλάκη -Παπανδρέου.

‘’Η κάλπη μοιάζει σαν την έγκυο γυναίκα, που δεν ξέρεις τι κρύβει στην κοιλιά της’’, είχε πει, χαρακτηριστικά, ο αείμνηστος Κων. Καραμανλής. Βέβαια, από τότε άλλαξαν πολλά και η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης εξασφαλίζει , με σχεδόν μηδενικές πιθανότητες σφάλματος ,τη γνώση του φύλλου του κυοφορούμενου και μάλιστα από πολύ ενωρίς.

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με την κάλπη, αφού εξακολουθεί να κρύβει το περιεχόμενό της- παρά την όποια πρόοδο των δημοσκοπήσεων και των exit polls -και το φανερώνει μόνο με την τελική καταμέτρηση των ψήφων.

Ανέβηκαν οι τόνοι

Είναι λογικό και αναμενόμενο, όσο πλησιάζει η Κυριακή οι τόνοι ,μεταξύ των δύο αντιπάλων, να ανεβαίνουν. Η αίσθηση, όμως που έχω- όπως και πολλοί άλλοι ειδικοί και μη- είναι ότι υπάρχει δόση υπερβολής στις αντιδράσεις των δύο μονομάχων και του περιβάλλοντός τους. Αυτό άραγε υποκρύπτει κάτι, που θα εμφανισθεί από Δευτέρα ; Ουδείς μπορεί να το πει μετά βεβαιότητος, αλλά όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν ανοικτά ως προς την ενότητα και συνοχή του κόμματος. Γιατί, κακά τα ψέμματα οι όποιες επιφυλάξεις για την ‘’ακεραιότητα’’ των εκλογικών διαδικασιών, αποτελούν ισχυρή βάση αμφισβήτησης της ηγεσίας , που θα προκύψει, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετεκλογική πορεία του ΚΙΝΑΛ. Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά δεν μπορώ να μη μεταφέρω τους προβληματισμούς και ανησυχίες πολιτών που ανήκουν σε αυτόν τον πολιτικό χώρο, που άλλοτε κυριαχούσε για μια σχεδόν 20ετία στην πολιτική σκηνή. Είθε,οι όποιες ανησυχίες να αποβούν αβάσιμες, προς όφελος μιας ιστορικής παράταξης, αλλά και του ίδιου του πολιτικού συστήματος της χώρας. Όμως, το πρόσφατο παρελθόν υποστηρίζει και δικαιολογεί τις ανησυχίες και προβληματισμούς (πχ ΚΙΔΗΣΟ).

Κλειστά χαρτιά από Ανδρουλάκη

Πάντως, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, αλλά και όσοι δείχνουν ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον χώρο του, δεν έχουν πληροφορηθεί το όνομα του βουλευτή , που θα εκπροσωπεί στο Κοινοβούλιο τον πρόεδρό του, σε περίπτωση που ο Ανδρουλάκης αναδειχθεί νέος ηγέτης.

Ο νεαρός πολιτικός απέφυγε με κάθε τρόπο-αν και ρωτήθηκε , επίμονα, πολλές φορές τόσο από δημοσιογράφους όσο και από Λοβέρδο και ΓΑΠ- να αποκαλύψει το πρόσωπο,δεν το έπραξε αγνοώντας επιδεικτικά ότι αυτό θα πρέπει να είναι γνωστό σε όσους σπεύσουν να ψηφίσουν την Κυριακή. Το απέφυγε από την πρώτη στιγμή, δηλαδή από τον πρώτο γύρο. Γιατί άραγε; Τι έχει να κρύψει από τους ψηφοφόρους ; Επιφυλάσσει κάποια έκπληξη΄; Κάποια επιλογή, η οποία αν γινόταν γνωστή προεκλογικά, θα τον ζημίωνε, απομακρύνοντας ψηφοφόρους του, που θα τον εγκατέλειπαν γιαυτή του την επιλογή;

Η περίεργη μυστικοπάθεια του Ανδρουλάκη είναι πιθανόν να του στοιχίσει, σύμφωνα με κάποιους, όχι αδικαιολήτα καχύποτους συντρόφους του, ή ψηφοφόρους. Όλα, όμως αυτά αποτελούν σκέψεις και προβληματισμούς και η μόνη , που θα πει την άληθεια θα είναι η κάλπη.

Πολιτικό ατόπημα από Τσίπρα

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, της εσωκομματικής όξυνσης και αντιπαράθεσης στο ΚΙΝΑΛ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας θεώρησε κατάλληλη την ευκαιρία να παρέμβει στις εσωκομματικές διεργασίες ενός άλλου πολιτικόυ κόμματος, επιδιώκοντας προσωπικά και κομματικά οφέλη.



Μιλώντας την Πέμπτη στα Γιάννενα και επιχειρώντας έμμεσα πλην σαφή ανοίγματα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ αλλά και σε όσους ΠΑΣΟΚτζήδες έχουν ‘’εγκλωβιστεί’’ στο ΣΥΡΙΖΑ μη έχοντας εναλλακτική λύση, έδωσε διαβεβαιώσεις του είδους : «εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, πολιτικούς εχθρούς ούτε στο χώρο της αριστεράς ούτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτε στο κέντρο. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της».

Είναι σαν λέει με απλά λόγια στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ: Είμαστε και εμείς εδώ, όπου μπορείτε να βρείτε αυτά, που σας υπόσχεται το ΚΙΝΑΛ.

Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση στο χώρο του ΚΙΝΑΛ, πράγμα που ξεφεύγει από τα ειωθότα και παραβιάζει την ηθική πολιτική αρχή να αποφεύγεται η παρέμβαση κομμάτων, στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλων κομμάτων.

Αν αυτό γινόταν κάποια άλλη στιγμή, θα ήταν απολύτως θεμιτό, αν όχι επιβεβλημένο. Αυτή τη στιγμή όμως, ΟΧΙ. Δείχνει έλλειψη ορίων και σεβασμού κόκκινων γραμμών στο χώρο της πολιτικής. Κάποιοι θα μίλαγαν για πολιτικό αμοραλισμό.

5 σχόλια:

  1. Το οτι η καλπη ειναι σαν την εγκυο γυναικα δεν το ειπε ο Κ.Καραμανλης αλλα ο Θανασης Κανελλοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σαπίλα είναι πολύ μεγάλη και τρανή. Αφού βλέπεις το Παπανδρέου σώνει και καλα να με κάνετε πάλι πρόεδρο του απορρυπαντικού που λέγετε κιναλ. Αυτόν θα βγάλουνε πάλι πρόεδρο αλλά ξεχνά ότι την άλλη μέρα ο ήλιος θα δύσει για πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ηθελες εσύ για πρόεδρο. το Λοβέρδο ?
      Παπανδρέου = ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ = Παπανδρέου

      Διαγραφή
  3. και απο Τριτη μηπως να αρχισετε να πληρωνετε τα δανεια σας
    των 250 εκατ ευρω που αλλαξατε το ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ για να αποφυγετε
    κ Μπαρμπαρουση ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι σε μέλει εσένα αν εγώ είμαι ΣΥΡΙΖΑ και είμαι και με τον Γιώργο τον Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο