Με τα κρούσματα να εκτινάσσονται στα 9.284 και τη υπερ-μεταδοτικότητα της Όμικρον να απειλεί με νέα πίεση το εθνικό σύστημα υγείας, αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου. Στο επίκεντρο η εστίαση, οι χώροι διασκέδασης και τα γήπεδα, όπου δηλαδή υπάρχει συνωστισμός....
Ειδικότερα από τις 3 και έως τις 16 Ιανουαρίου τίθενται σε ισχύ:
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Σύσταση για ίδιες μάσκες ή διπλή όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
• Λειτουργία των καταστημάτων διασκέδασης και εστίασης έως τις 24:00. Θα επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι, έως 6 σε αριθμό ανά τραπέζι, με αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα.
• Τα γήπεδα θα έχουν 10% πληρότητα με πλαφόν θεατών τους 1.000 θεατές.
• Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια.
• Τηλεργασία στο Δημόσιο έως 50%, ανάλογα με το πώς θα κρίνει ο κάθε φορέας. Επίσης, στο ίδιο ποσοστό προτείνεται τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, με το τελικό ποσοστό να καθορίζεται από τους εργοδότες.
Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν κατά την εφαρμογή τους με την κυβέρνηση να προειδοποιεί για απαγόρευση της μουσικής σε εστίαση και ψυχαγωγία και ολικό αποκλεισμό των φιλάθλων από τα γήπεδα στην περίπτωση που ακόμα και αυτά δεν τηρηθούν.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε κανονικό άνοιγμα των σχολικών μονάδων στις 10 Ιανουαρίου, με το παράθυρο για αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα να μένει ανοιχτό.
“Η πανδημία και η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική. Αυτή η άνοδος μας προβλημάτισε ιδιαίτερα αλλά σε συνδυασμό με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, που δεν δείχνουν πίεση στο ΕΣΥ, αποφασίσαμε τα νέα μέτρα να ισχύσουν από τις 3/1/2022” εξήγησε ο υπουργός Θάνος Πλεύρης καλώντας τους πολίτες και κυρίως τους νέους που θα έχουν συναναστροφές, να αποφύγουν να έχουν επαφές με γονείς και ηλικωμένους. “Σε περίπτωση που μείνει η νόσηση σε αυτές τις ηλικίες, θεωρούμε ότι θα προστατέψουμε τους μεγαλύτερους και δεν θα αυξηθεί η πίεση στο ΕΣΥ” είπε.
Στο μεταξύ η διασπορά καλπάζει, με τον επίκουρο καθηγητή ιολογιας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Γκίκα Μαγιορκίνη να τοποθετεί πλέον την αρχική του πρόβλεψη για 12.000 κρούσματα ακόμα και σήμερα Τρίτη καθησυχάζοντας ωστόσο για τις αντοχές του ΕΣΥ.
Μιλώντας στον Σκάι εξήγησε πως οι μελέτες για τις νοσηλείες από τη Νότια Αφρική δείχνουν πως “θα χρειαστεί πενταπλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα”.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%,. “Θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά”, δήλωσε.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη συνολικά περίπου το 20% των ημερήσιων νέων κρουσμάτων είναι με το στέλεχος Όμικρον. “Περιμένουμε να φτάσει μέχρι τέλος του χρόνου το 50% συν 1” είπε προσθέτοντας πως ταυτόχρονα πέφτουν τα κρούσματα της Δέλτα. “Οσο περισσότερα μέτρα παίρνουμε, τόσο πιο πολύ θα πέφτει η διασπορά της Δέλτα, ενώ θα επιβραδύνεται μέχρι ενός σημείου η αυξητική ταχύτητα της Όμικρον” είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Για την Όμικρον εξήγησε ότι η νοσηρότητα σε σύγκριση με τη Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη. «Όλα τα τελευταία στοιχεία από το Ην. Βασίλειο, δείχνουν μέχρι στιγμής, ότι είναι γύρω στο 41% μικρότερη η πιθανότητα να νοσήσει κανείς, όχι βαριά, αλλά να νοσήσει και να χρειαστεί έστω για μια μέρα εισαγωγή στο νοσοκομείο. Που σημαίνει ότι μειώνεται και ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο κατά 40% το οποίο συνδυαστικά μας δίνει ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων που θα χρειαστούν διασωλήνωση ή την χρήση εντατικής φροντίδας» σημείωσε.
Συμπλήρωσε δε πως είμαστε σε αναστροφή της πορείας αποκλιμάκωσης της Δέλτα, που είχαμε από τις 26 Νοεμβρίου μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, στοιχείο που δείχνει πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα περιορισμού της διασποράς όταν τηρούνται και πόσο αποτελεσματική είναι η ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος, έστω και με αργούς ρυθμούς.
“Η αλλαγή που επιφέρει η Όμικρον ποιοτικά είναι ότι χρειάζονται τρεις δόσεις εμβολιασμού για να έχει κανείς μια υπολειπόμενη πιθανότητα μόλυνσης της τάξης του 9%, άρα διαχειρίσιμη, ενώ αν έχει κάνει κάποιος τις δύο δόσεις ή έχει νοσήσει μόνο, η πιθανότητα επαναμόλυνσης είναι στο 81%” επεσήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Κάθε δυο με τρεις ήμερες διπλασιάζονται τα κρούσματα όταν με τη Δέλτα ο διπλασιασμός γινόταν κάθε 15-20 μέρες. Ένας στους 10 είναι ασυμπτωματικός με τη Όμικρον» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ η καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου.
Εξήγησε πως η επώαση για την Όμικρον συντελείται σε 2 1/2 ημέρες έναντι των 10 ημερών που ίσχυε για την «Δ» και άλλων παραλλαγών. Αν κάποιος «από την παρέα του ρεβεγιόν» μάθει ότι είναι θετικός, όλοι χρειάζονται καραντίνα 5 ημερών, και όχι 15 όπως σε προηγούμενες μεταλλάξεις.
Χαρακτήρισε δε ως καλό νέο ότι παραμένει στο ανώτερο αναπνευστικό και στους βρόγχους με αποτέλεσμα να μην περιγράφονται πνευμονίες που είναι ο τρόμος και ο φόβος καθώς ένας καταρράκτης ουσιών προκαλεί φλεγμονή σε όλο τον οργανισμό και συχνά στις ΜΕΘ πάνω από το 50% οδηγείται σε θάνατο.
Οι οδηγίες του ΕΚΠΑ για περιστολή της διασποράς τις μέρες των εορτών
• Η τρίτη δόση εμβολιασμού
• Μάσκες παντού, ειδικά την KN95
• Αποφυγή συνωστισμού
• Αν δεν μπορεί να αποφευχθεί, διαγνωστικά τεστ πριν να πάμε σε χώρους που μπορεί να υπάρξει συνωστισμός, και τουλάχιστον μετά από 2 ημέρες.
• Αν έχουμε βρεθεί σε χώρους με συνωστισμό, καλό είναι να περάσουν 1-2 ημέρες πριν αποφασίσουμε να δούμε προσφιλή μας πρόσωπα, που μπορεί να περιλαμβάνουν άτομα τρίτης ηλικίας με προβλήματα υγείας, εγκύους, ανοσοκατασταλμένους ή βρέφη και παιδιά που δεν έχουν προλάβει ακόμη να εμβολιαστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο