Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

«Χαμόγελο» για 14 παιδιά στα Καλύβια Αγρινίου

 «Χαμόγελο» για 14 παιδιά στα Καλύβια Αγρινίου


«Χαμόγελο» για 14 παιδιά στα Καλύβια Αγρινίου

Συνολικά 44 παιδιά από το 2012 μέχρι και σήμερα έχουν βρει αγκαλιά στο Σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια....

Στήριξη στα παιδιά αλλά και στις οικογένειές τους το έργο της δομής

Το Σπίτι της Ημερήσιας Φροντίδας στα Καλύβια Αγρινίου του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012, έχει φιλοξενήσει συνολικά 44 παιδιά!

Σήμερα, στο Σπίτι φιλοξενούνται 14 παιδιά, ενώ στο άμεσο χρονικό διάστημα πρόκειται να ενταχθούν περισσότερα!

Λόγω της φυσικής παρουσίας των παιδιών στο Σπίτι της Ημερήσιας Φροντίδας, σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό – επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη Νεκταρία Φελέκη, τα παιδιά τα οποία φιλοξενούνται είναι κυρίως από περιοχές του Αγρινίου. Βέβαια, πολλές φορές έχουν ενταχθεί στο Σπίτι, όπως συμπληρώνει η κα. Φελέκη και παιδιά από χωριά περιμετρικά του Αγρινίου.

Τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν στο «Χαμόγελο του Παιδιού» στα Καλύβια είναι ηλικίας 5 έως 15 ετών.

Η στήριξη, ωστόσο, του παιδιού και της οικογένειας δεν σταματά, καθώς ακόμη κι αν ένα παιδί μεγαλώσει και δεν έχει φυσική παρουσία στο χώρο, οι άνθρωποι του Σπιτιού των Καλυβίων συνεχίζουν να φροντίζουν για την κάλυψη των αναγκών του!

«Η περίοδος των εορτών είναι μία περίοδος κατά την οποία τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας συναντιούνται. Η απόκλιση από την υγιή ρουτίνα που ένα παιδί έχει καταφέρει να κατακτήσει μέσα στην υπόλοιπη χρονιά, μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο για έκθεση του παιδιού σε κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η επικοινωνία μας με το παιδί και την οικογένεια δεν σταματά ούτε κατά την περίοδο των εορτών.

Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα παιδιά όποτε χρειαστεί και σε άρρηκτη συνεργασία με όλους τους δημόσιους φορείς, προκειμένου να συνδράμουμε μόλις μας ζητηθεί» τόνισε η κα. Φελέκη.

Το Σπίτι της Ημερήσιας Φροντίδας του Αγρινίου προσπαθεί να καλύψει κάθε ανάγκη των παιδιών που συμμετέχουν σ’ αυτό. Με άλλα λόγια, καλύπτει όσα χρειάζεται ένα παιδί σε μία οικογένεια, προκειμένου να μεγαλώσει με ασφάλεια.

Επιπρόσθετα, και με γνώμονα την ολιστική προσέγγιση, οι άνθρωποι του «Χαμόγελου» βρίσκονται συνεχώς δίπλα και στους γονείς – φροντιστές των παιδιών που φιλοξενεί για την κάλυψη των αναγκών τους!Η κοινωνική λειτουργός – επιστημονικά και διοικητικά υπεύθυνη Νεκταρία Φελέκη

Όπως αναφέρει η κ. Νεκταρία Φελέκη: «Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει σαν στόχο την ολιστική πλαισίωση κάθε παιδιού. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την στήριξη όλων των ανθρώπων – φορέων, οι οποίοι αλληλεπιδρούν με κάθε παιδί.

Είμαστε υποστηρικτικοί τόσο προς τους γονείς και την ευρύτερη οικογένεια των παιδιών της Ημερήσιας Φροντίδας, όσο και με τα σχολεία, τη γειτονιά και κάθε πλαίσιο γύρω από το παιδί.

Κατά αυτόν τον τρόπο, κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος πραγματοποιούν συναντήσεις και κατ’ οίκον επισκέψεις με όλα τα μέλη της οικογένειας, τα οποία συναναστρέφονται με το παιδί προκειμένου να ενισχύσουμε την οικογένεια προς θετικές αλλαγές. Άλλωστε, θα ήταν μάταιο το να φροντίζαμε ένα παιδί, εάν τα αγαπημένα του πρόσωπα έμεναν σταθερά χωρίς φροντίδα».

Επιπροσθέτως η κ. Φελέκη σημειώνει: «Με αφορμή τα αυξημένα περιστατικά ενδοσχολικού εκφοβισμού (bullying) και στο πλαίσιο της ολιστικής προσέγγισης του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι σημαντικό να αναφερθούν και οι παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες πραγματοποιούνται σε σχολεία όλου του νομού».

Η ψυχολόγος του Σπιτιού των Καλυβίων επισκέπτεται σχολεία – μετά από πρόσκλησή τους – προκειμένου να πραγματοποιηθούν διαδραστικές βιωματικές παρεμβάσεις αναφορικά με ζητήματα τα οποία απασχολούν την σχολική κοινότητα.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από το 2009, ενώ όλα μας τα προγράμματα τα οποία αφορούν σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Τέλος, η κ. Φελέκη παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο στο οποίο «κινούνται» σύλλογοι, φορείς και απλοί πολίτες που έχουν ως σκοπό να συνεισφέρουν στο «Σπίτι» απαντά σε ένα ερώτημα που συχνά απασχολεί πολλούς συνανθρώπους μας που αναζητούν τρόπο ώστε να συνεισφέρουν στο Σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στα Καλύβια.

Συγκεκριμένα σημειώνει: «Οι τρόποι στήριξης από πολίτες και φορείς της περιοχής είναι πολλοί. Σχολεία και εκπαιδευτικοί φορείς συγκεντρώνουν τρόφιμα, ιδιώτες στηρίζουν μέσα από τις αγορές τους στα παζάρια μας, ενώ συνεισφέρουν και οικονομικά καλύπτοντας ανάγκες του Σπιτιού μας.

Εξίσου σημαντική είναι και η συνεισφορά μέσω των επισκέψεων που δεχόμαστε. Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε ανθρώπους στο «Σπίτι» μας και να συζητούμε για δράσεις προς όφελος των παιδιών.

Χωρίς την στήριξη πολιτών και φορέων δε θα μπορούσαμε να είμαστε σήμερα δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Τους ευχαριστούμε όλους και όλες θερμά»!

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο