Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ : ΣΑΠΙΛΑ ΠΑΝΤΟΥ….

Παραπαίει η Kοινωνία-Aντιμέτωπη με την κατάρρευση η χώρα




Του ΘΩΜΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ
Δημοσιογράφου, Μέλους ΕΣΗΕΑ


‘’Κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας’’ έγραφε το 1602 ο άγγλος συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο περίφημο έργο του Άμλετ, αναφερόμενος στη σήψη, τη διαφθορά και την ίντριγκα, που κυριαρχούσαν στη βασιλική οικογένεια της Δανίας. Στοιχεία, που τελικά την οδήγησαν στην απόλυτη καταστροφή και την ολοκληρωτική κατάρρευσή της.....

Αν σήμερα ζούσε ο συγγραφέας και έγραφε ένα νέο Αμλετ, φοβάμαι ότι στη θέση της Δανίας θα ήταν η Ελλάδα-το κράτος, οι θεσμοί και η κοινωνία της. Γιατί, κακά τα ψέμματα , τα τελευταία χρόνια η σήψη, η διαφθορά και η εγκληματικότητα έχουν λάβει τεράστιες και άκρως επικίνδυνες διαστάσεις και , δυστυχώς ,παρατηρούνται -σε όλα τα επίπεδα, ανώτερα , μεσαία και κατώτερα- στους θεσμούς, το κράτος και την ίδια την κοινωνία.

Η σύγχονη Ελλάδα έχει χάσει το μπούσουλά της, έχει αποστεί από ηθικές αρχές και αξίες, έχει υποβαθμίσει επικίνδυνα τον θεσμό της οικογένειας, στοιχεία που , σωρευτικά, την έκαναν- στο όχι μακρυνό παρελθόν- να ξεχωρίζει από άλλες κοινωνίες και την κρατούσαν όρθια. Τη θέση τους πήρε ο ψευτοπροοδευτισμός, που ισοπέδωσε και ισοπεδώνει, στο πέρασμά του, τα πάντα.

Πως αλλιώς να ερμηνευθούν και αξιολογηθούν οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών, που προκάλεσαν σοκ στο πανελλήνιο ;

Τα στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αμείλικτα, για το χώρο της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης και της ίδιας της κοινωνίας. Αναφέρω επιγραμματικά:

--Ανώτατος Δικαστής και συγκεκριμένα αντιπρόεδρος του ΣτΕ και στέλεχος της Σχολής Δικαστών και Εσαγγελέων εμπλέκεται σε υπόθεση σκληρών ναρκωτικών και, ειδικότερα, κοκαίνης. Συνελήφθη, όταν τρία άτομα, ανήλικοι αλλαδαποί- που και αυτά συνελήφθησαν έξω από το σπίτι του - ομολόγησαν ότι την κοκαίνη, που βρέθηκε πάνω τους, την προμηθεύτηκαν από τον δικαστικό.

Ο απλός πολίτης αναρωτιέται, τι είναι αυτό που συνδέει τον ανώτατο δικαστή, με τρία ανήλικα παιδιά ; Μόνο ο ίδιος και οι ανήλικοι αλλοδαποί το γνωρίζουν, ενώ εμείς οι υπόλοιποι, απλώς υποθέτουμε.

--Πριν από κάμποσες ημέρες γυναίκα, εν ενεργεία δικαστής κατήγγειλε ανώτερο , επίσης εν ενεργεία, δικαστή ότι την βίασε....

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις τα ονόματα των εμπλεκομένων δικαστών δημοσιοποιήθηκαν . Αυτό , που η κοινή γνώμη αναμένει, είναι η κατάληξη των υποθέσεων. Θα φθάσουν ως το τέλος; Θα υπάρξουν κυρώσεις, ή θα ξεχασθούν, όπως πολλά άλλα σκάνδαλα ; Ανησυχητικό είναι , πάντως, ότι το θέμα έχει περάσει σχεδόν στην αφάνεια. Γιατί άραγε;

---Μόλις πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε μεγάλο κύκλωμα πλαστογράφησης και έκδοσης δημοσίων εγγράφων (ταυτότητες, διαβατήρια , άδειες οδήγησης , διαμονής κλπ), που παραδίδονταν σε επικίνδυνους κακοποιούς, εξασφαλίζοντάς τους ασυλία, ώστε να κυκλοφορούν ελεύθερα , όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, αφού εμφανίζονταν , πλέον, ως νόμιμοι έλληνες πολίτες. Εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και άλλοι.

Σε όλα αυτά προστίθενται τα άγρια εγκλήματα των ανθρώπων της νύχτας και των κάθε λογής κυκλωμάτων, που είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Αλλά πολύ ανησυχία , σοκ και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός των συμμοριών μικρών παιδιών και τα περιστατικά των γυναικτονιών, που λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις .

Τα σημάδια της διαφθοράς είναι απολύτως εμφανή σε πολλές δραστηριότητες του κράτους, των θεσμών και της κοινωνίας.

Από την οικονομία της χώρας στη δημοσιουπαλληλική και πολιτική οικογένεια αλλά και σε αυτή τη Δικαιοσύνη που ο κόσμος τη βλέπει ως το τελευταίο του αποκομούμπι σε αυτόν τον κυκεώνα, που ζούμε.

Η ελληνική κοινωνία και γενικά ο έλληνας έπαψε να εμφορείται από τα παλαιά καλά στοιχεία, όπως το φιλότιμο, η αλληλεγγύη, ο ανθρωπισμός, η φιλοπατρία και τα άλλα ιδανικά.

Για πολλούς όλα αυτά ηχούν παράταιρα στα αυτιά τους. Όχι , όμως για εκείνους που διαθέτουν την κοινή λογική, έχουν μνήμη και προπαντός επιδιώκουν κάτι το πιο ανθρώπινο ,κάτι το καλύτερο για το σύνολο και όχι μόνο για τον εαυτό τους.

Λοιπόν, ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε.. Εν προκειμένω, μετά βεβαιότητος, ο γιαλός δεν έχει πρόβλημα. Εμείς, ως μεμονωμένα άτομα και ως κοινωνία θα πρέπει να βρούμε τον ίσιο δρόμο, τον οποίο έχουμε χάσει. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, αλλά πρωτίστως στη νέα γενιά, στα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ... Μπορούμε ; Ή, δεν υπάρχει επιστροφή;

thomas.barmparousis@gmail.com

7 σχόλια:

  1. Αν βάλει υπουργό δικαιοσύνης τον Λοβέρδο ο Μητσοτάκης θα λυθούν αυτά τα προβλήματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΑΝ ΕΝΝΩΕΙ ΟΤΙ Η ΣΑΠΙΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΩΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΕΑΝ ΟΧΙ ΚΑΝΕΙ ΣΦΑΛΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η χωρα παραπαιει σπι τη στιγμη την οποια τυποι σαν τον Λοβερδο τολμουν και βαζουν και υποψηφιοτητα και βρισκουν και υποστηρικτες απο πανω.Τυποι που συνοδευονται απο τη δυσωδια της σαπιλας.Οσμη το λενε ευγενικα,οσμη σκανδαλου ανακατεμενη με την αλλη σαπιλα..αλα μπρατσετα Αδωνις και Λοβερδος την εξεμπεμψαν ..κατελωσε ο τοπος απο την οσμη σκανδαλου MOVARTIS..αληθεια ο φακελος εκλεισε η παραμενει αδρανης σε καποια συρταρια;
    Κατελωσε ο τοπος..κι ακομα κατελωνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. η χωρα παραπαιει σπο τη στιγμη την οποια τυποι σαν τον Λοβερδο τολμουν και βαζουν και υποψηφιοτητα και βρισκουν και υποστηρικτες απο πανω.Τυποι που συνοδευονται απο τη δυσωδια της σαπιλας.Οσμη το λενε ευγενικα,οσμη σκανδαλου ανακατεμενη με την αλλη σαπιλα..αλα μπρατσετα Αδωνις και Λοβερδος την εξεμπεμψαν ..κατελωσε ο τοπος απο την οσμη σκανδαλου MOVARTIS..αληθεια ο φακελος εκλεισε η παραμενει αδρανης σε καποια συρταρια;
    Κατελωσε ο τοπος..κι ακομα κατελωνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσένα σε κοβω οτι εισαι Συριζέος φάνατισμένος και ζηλευεις την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και γι αυτό τα λες αυτά.
      α γράμματε έ α γράμματε.

      Διαγραφή
  5. ΦΙΛΕ 9.12 ΟΠΥ ΦΥΣΑΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ.ΒΟΛΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟΣ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ 1981

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 2;28 Με το ΠΑΣΟΚ και τον Παπανδρέου το 1981 ο λαός είχε Ψωμί και μηδέν ανεργία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο