Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Μεταφορές σκουπιδιών, ως πότε;

 Μεταφορές σκουπιδιών, ως πότε;

Στο ΦΕΚ το «εντέλλεσθαι» για τα απορριμμάτα του Μεσολογγίου
Μεταφορές σκουπιδιών, ως πότε;
3.000 τόνοι στο ΧΥΤΑ Στράτου και 1.500 τόνοι στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.....

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα για τη 4.500 τόνων σκουπιδιών του Δήμου Μεσολογγίου στους ΧΥΤΑ Παλαίρου και Στράτου των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας και Αγρινίου αντίστοιχα.

Η απόφαση αυτή είχε προαναγγελθεί από το Δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο πριν από περίπου ένα μήνα, ωστόσο δημοσιεύτηκε τελικά στο ΦΕΚ μόλις προχθές, πράγμα που υποδηλώνει ότι μάλλον υπήρξαν κάποιες πολιτικές διεργασίες πριν εκδοθεί αυτή η απόφαση, που συνιστά ουσιαστικά ένα «εντέλλεσθαι» το Υπουργείου Περιβάλλοντος στους Συνδέσμου Διαχείρισης των ΧΥΤΑ Παλαίρου και Στράτου να δεχθούν συγκεκριμένες ποσότητες σκουπιδιών από την περιοχή του Μεσολογγίου.

Βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, που έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν, οι φορείς που «εντέλλονται» να δεχθούν σκουπίδια στους ΧΥΤΑ που διαχειρίζονται, δεν μπορούν να αρνηθούν κάτι τέτοιο καθώς η Υπουργική Απόφαση είναι δεσμευτική και η άρνηση εφαρμογής της δημιουργεί ζήτημα παράβασης καθήκοντος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτή «η προσωρινή διαχείριση επιβάλλεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία και το περιβάλλον από τη συσσώρευση των απορριμμάτων και να πραγματοποιηθεί η αποκομιδή αυτών, η οποία δεν επιδέχεται αναβολή».

Και αυτό γιατί ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου ως γνωστόν μετά την πυρκαγιά στα τέλη Αυγούστου, που έπληξε το υπό κατασκευή νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ, έχει αναστείλει τη λειτουργία του.


Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει τη μεταφορά 1.500 τόνων απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και 3.000 τόνων στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Σημειωτέον ότι επειδή το κόστος διαχείρισης που θα κληθεί ο Δήμος Μεσολογγίου να πληρώσει στο ΧΥΤΑ που θα δεχθούν τα απορρίμματά του δεν είναι το ίδιο (40 ευρώ ο τόνος στο ΧΥΤΑ Παλαίρου, 12 στο ΧΥΤΑ Στράτου) ο Δήμος Μεσολογγίου ενδιαφέρονταν και το πέτυχε να διοχετεύσει μεγαλύτερη ποσότητα σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ Στράτου.

Πλέον βάσει αυτής της Υπουργικής Απόφασης, που έχει ισχύ για έξι μήνες, οι Δήμοι καλούνται να προχωρήσουν σε προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ τους για τη διευθέτησης των διαδικαστικών θεμάτων για τη μεταφορά των απορριμμάτων.
Οι προβληματικοί ΧΥΤΑ φέρνουν μεταφορές απορριμμάτων

Το προηγούμενο διάστημα και μετά την έκτακτη συνθήκη που προκάλεσε η φωτιά στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, τα σκουπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται στους δρόμους του Μεσολογγίου και πραγματικά τέθηκε θέμα δημόσιας υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Υπό αυτή την έννοια η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος ίσως να ήταν μονόδρομος. Όμως το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνεται έτσι: με κυβερνητικά «εντέλλεσθαι» και με προσωρινές αποφάσεις που ξεφεύγουν από τα προβλεπόμενα στα εγκεκριμένα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων.

Η ουσία του θέματος είναι ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου, αυτή η υποδομή πληρωμένη με τα χρήματα των φορολογούμενων, πρέπει να λειτουργήσει κανονικά και σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Αυτό δεν έγινε στο παρελθόν πριν ακόμη προκύψει η φωτιά, που κατέστρεψε το υπό κατασκευή κύτταρο του ΧΥΤΑ και δεν έχει συμβεί ακόμη… Είναι ανάγκη να συμβεί όσον το δυνατόν πιο γρήγορα!

Τη στιγμή που στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων οι ΧΥΤΑ θεωρούνται ξεπερασμένοι και οι δεσμεύσεις της χώρας π.χ. για τα ποσοστά ανακύκλωσης που πρέπει να επιτευχθούν μένουν ακόμη άπιαστο όνειρο… στην Ελλάδα δυστυχώς «παλεύουμε» ακόμη με προβληματικούς ΧΥΤΑ που δεν λειτουργούν ούτε με τα ενδεδειγμένα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Μια τέτοια περίπτωση αυτή την περίοδο είναι ο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου. Άλλη παρόμοια περίπτωση είναι η μεταφορά απορριμμάτων από την Κέρκυρα στο ΧΥΤΑ Παλαίρου.
Ακόμη τίποτα χειροπιαστό για την αποκατάσταση στο ΧΥΤΑ Μεσολογγίου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου έλαβε ομόφωνα μεταξύ άλλων να ξεκινήσουν άμεσα ενέργειες για την δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που θα διευκολύνει την κατάσταση και θα περιορίσει την ανάγκη για μεταφορά απορριμμάτων σε άλλους ΧΥΤΑ.

Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη και δυστυχώς ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ…



Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση

6 σχόλια:

  1. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνδιοίκησης του ΦΟΣΔΑ Δημάρχου Αποστολάκη, Αντιδημάρχου Τσακάλη, και επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Κασόλα. Δούλεψαν τους Δημότες με το εργοστάσιο που θα γινόταν στη Λευκάδα και μετέτρεψαν τη Πάλαιρο σε χωματερή της Δυτικής Ελλάδας. Δεν σας λέει τίποτε το γεγονός. 40 ευρώ ο τόνος από σκουπίδια στο ΧΥΤΑ στη Πάλαιρο, 12 ευρώ ο τόνος από σκουπίδια στο ΧΥΤΑ στο ΧΥΤΑ Λεπενού Αγρινίου. Είναι πολλά τα λεφτά. Πολύ η χαρτούρα. Τι δεν καταλαβαίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ φίλε που λες συνεχώς για τα 40€ και 12€ έχεις να λάβεις κάτι ; Μάλλον . Γιατί τσουζεσαι τόσο ;

      Διαγραφή
  2. Είδατε πως με εντολές της κυβέρνησης και Φεκ τα σκουπίδια πάνε παντού σε όλους τους Χυτα .Γιατί μας τα είχατε ζαλίσει εσείς οι κομμουνιστές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10:18 μμ
    Από το Πύργο, από τη Αρχαία Ολυμπία ,από το Αίγιο, από τη Λευκάδα φανερά και όχι, από το Μεγανήσι , από τη Κέρκυρα ήρθαν με αποφάσεις των Αποστολάκη Γεώργιου, Κατσαμπίρη Γεώργιου, Στούπα Θεόδωρου, Τσακάλη Νικόλαου, Μπαλατσούρα Κώστα, Φραδέλου Κων/νου, Καούρα Ξενοφώντα, ο Σπέκας, Πάντα, Σώζου, Καρέλου, Πανταζή, Λίτου, Παντελή Αποστολάκη, Βίτσα Τάκη, Ζαχαράκη Γ, Καλανζή,Τζεφριού Βασίλη, Τσακάλη Κων/νου, Τζεφριου Λ, ο σοσιαλιστής Προδρομίτης Σ και ο Κασόλας Θανάσης. Οι Πρόεδροι της Ζαβέρδας Ρούφης και Στάχτιαρης και της Πογωνιάς Στάχτιαρης Μούγκα.

    Α, ρε Κώστα Ρούφη που είσαι;

    Βέβαια ψήφισαν και ο Γαλούνης, ο Λαινας, ο Τριανταφυλάκης, ο Γερόλυμος.

    Ο Δήμαρχος Αποστολάκης πήγαινε και παρακαλούσε να γίνει επέκταση του ΧΥΤΑ.
    Τι την ήθελε την επέκταση; Στο ΧΥΤΑ δεν βάζουν λουλούδια. Σκουπίδια φέρνουν.

    Και βεβαίως η Κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία μέσω και του κατά επάγγελμα Γραμματέα των Δήμων να φέρνει σκουπίδια από παντού. Εγώ είναι σφόδρα Αντιδεξιός.

    Με τα εννιά κύτταρα που θα δημιουργηθούν θα έρθουν σκουπίδια από παντού.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα παπαγαλάκι των 10 το πολύ ευρώ.
    Η ουσία είναι,
    12 ευρώ στο Αγρίνιο, 40 ευρώ ο τόνος στη Ζαβέρδα.
    Πολύ το χαρτί. Που καταλήγει;

    Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η κοινωνία της Ζαβέρδας. Μούγκα όλοι.

    Οι επαγγελματίες που όφειλαν πρώτοι να φωνάξουν δεν μιλάνε. Πως να μιλήσουν;
    Αφού οι περισσότεροι δεν πληρώνουν ποτέ στο Δήμο.

    Μόνο ο Κώστας Τριαντακωνσταντής γράφει και καταγγέλλει το περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται στη περιοχή μας, και μπράβο του.
    Καλές Γιορτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Αντιδήμαρχοι κ Βίτσα Τάκη, και κ Καούρα Ξενοφώντα που είστε;

    Αντιδράστε στο περιβαλλοντικό έγκλημα που γίνεται στο τόπο μας.

    Για υδροφόρο ορίζοντα δεν έχετε ακούσει τίποτε;

    Τα χαρτιά της Διεύθυνσης Υγιεινής για το νερό δεν τα είδατε;

    Θα φέρουν σκουπίδια από παντού. Θα καταντήσουν το τόπο μας πτυελοδοχείο όλης της Δυτικής Ελλάδας. Δεν το βλέπετε;

    Μην περιμένετε από το Δήμαρχο κ Αποστολάκη και τον άλλο Αντιδήμαρχο από τη ΔΕ Παλαίρου να αντιδράσουν.
    Αυτοί έδωσαν τα δείγματα γραφής της πολιτικής τους μαζί με το κ Κασόλα στο ΔΣ του ΦΟΣΔΑ.

    Αλήθεια Δήμαρχε κ Αποστολάκη πότε θα θεμελιωθεί το εργοστάσιο σκουπιδιών στη Λευκάδα;

    Ευτυχώς που δεν μασάμε αρκετοί Δημότες.

    Αντιδήμαρχε κ Βίτσα και Αντιδήμαρχε κ Καούρα ο αυτοδιοικητικός αν διαφωνεί σε τόσο σοβαρά θέματα, υποβάλλει τη παραίτηση του.

    Βέβαια δεν θα παραιτηθείτε, γιατί συμφωνείτε με αυτή τη πολιτική.

    Δυστυχώς πρώην φίλε Τάκη Βίτσα τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Θυμάσαι ποιος το έλεγε αυτό;

    Με απογοήτευσες και όχι μόνο πολιτικά. Μην στενοχωρείς άλλο το Κώστα το Βίτσα.

    Καλές Γιορτές σε όλους.

    ΥΓΕΙΑ και στο τόπο μας δεν αξίζει να τον κάνετε χωματερή της Δυτικής Ελλάδας.

    Στις επόμενες γενιές τι θα πείτε;

    Κώστας Θ Τριαντακωνσταντής
    Μαθηματικός
    Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης

    ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
    Αντιδήμαρχε κ Καούρα, Αντιπρόεδρε του ΔΣ του Κέντρου Μέριμνας με τις δαπάνες του Κέντρου ασχολείστε; Βέβαια ψηφίζετε ναι στα πάντα. Λίαν προσεχώς θα μάθουν πολλά οι Δημότες.

    Μία ερώτηση κ Καούρα.
    Το εμβαδόν ενός γηπέδου ποδοσφαίρου πόσο είναι; Ασφαλώς ξέρετε.

    Σας ερωτώ πόσα λιπάσματα χρειάζεται το χρόνο;

    Θα βρεθείτε σε πολλές εκπλήξεις με τον άλλο συνάδελφο και μέλος του ΔΣ του Κέντρου κ Μυλωνίδη πολύ σύντομα όταν μάθετε πόσα έχουμε πληρώσει οι Δημότες για λιπάσματα.
    Λίγη Υπομονή.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μυλωνίδη γιατί τον καλύπτεις τον καρχαρία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο