Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Επαμεινώνδας Σακελλαρόπουλος: ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΚΤΙOΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

 
     Ο ρόλος της ανάδειξης ιστορικών μνημείων και τοποθεσιών καθώς και η ιστορική αξιοποίηση, έρευνα και αποκατάσταση της πολιτιστικής κληρονομιάς και των προσώπων που έχουν πρωταγωνιστήσει, ανήκει αναμφίβολα στην Αμφικτιονία Ακαρνάνων.  Ο σύλλογος έρευνας και ιστορίας, στο πλαίσιο αυτό για μία ακόμη φορά φέρνει στο φως σβησμένες στο παρελθόν προσωπικότητες, ενώ παράλληλα αναδεικνύει και τους τόπους που  έχουν συνδεθεί άρρηκτα μαζί τους.

Ο γιατρός Επαμεινώνδας Σακελλαρόπουλος (1843-1896) που γεννήθηκε στη Βόνιτσα της Ακαρνανίας το 1868, είναι η νέα μελέτη της Αμφικτιονίας Ακαρνάνων, με υπεύθυνη την Μπογόρδου Αγγελική

Η Έδεσσα είναι η πόλη, που τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε μια μικρή αλλά κεντρική, οδό. Σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα, η σελίδα facebook "Εδεσσα 1860-1920" δημοσίευσε το παρακάτω απόσπασμα:


"1868 / ΒΟΝΙΤΣΑ - ΕΔΕΣΣΑ
25 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021 / ΒΟΝΙΤΣΑ
ΜΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΦΙΚΤΙOΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερη δημοσίευση (16.06.2020), ο γιατρός Επαμεινώνδας Σακελλαρόπουλος (1843-1896) που γεννήθηκε στη Βόνιτσα της Ακαρνανίας, το 1868, ως γιατρός και εθναπόστολος, εγκαταστάθηκε στην Έδεσσα προκειμένου να συμμετάσχει στη «Μικρή Οργάνωση» από νεαρούς επιστήμονες που είχε ιδρύσει ο Πρόξενος Θεσσαλονίκης Βατικιώτης.
Το 1876 οι Τούρκοι τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Έδεσσα και αυτός εγκαταστάθηκε στην Στρώμνιτσα, όπου συνέχισε να εργάζεται για τους ίδιους σκοπούς. Και εκεί, όμως, αφού τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. Μετά τη σχετική δίκη, απελάθηκε δια παντός από τη Μακεδονία. Αφού επέστρεψε στην Αθήνα, αναμείχθηκε στην πολιτική. Για την μεγάλη προσφορά του στην Έδεσσα, η πόλη τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε μια, μικρή αλλά κεντρική, οδό.
Χθες λάβαμε τις φωτογραφίες από την Αμφικτιονία Ακαρνάνων που φρόντισε για την τοποθέτηση καινούργιας πλάκας στο μνήμα του Επαμεινώνδα Σακελλαρόπουλου, στο παλιό νεκροταφείο της Παναγίας του Ροζάριο όπου βρισκόταν η καθολική εκκλησία, από την οποία διασώζεται μόνο η κόγχη του ιερού, δίπλα από την Παναγία της Χώρας."


Βόνιτσα, η πρώτη αποκατάσταση του Εθναπόστολου Επαμεινώνδα Σακελλαρόπουλου στην πόλη που γεννήθηκε είναι η τοποθέτηση πλάκας με εγχάραξη στον τόπο όπου ετάφη.

Δείτε την σχετική δημοσίευση εδώ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο