Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Ημέρα αργίας για τον Δήμο Ξηρομέρου η 25η Μαΐου κάθε έτους.


    Καθιέρωση της 25ης Μαΐου κάθε έτους, ως ημέρας τοπικής εορτής, ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για τον Δήμο Ξηρομέρου.

Με την απόφαση 33/2021 εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξηρομέρου, η πρόταση της Επιτροπής για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 για την ''Kαθιέρωση της 25ης Μαϊου κάθε έτους, ως ημέρας τοπικής εορτής, ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για τον Δήμο Ξηρομέρου''.
Η 25η Μαΐου είναι η ημέρα κατά την οποία με την προκήρυξη του Γεωργίου Βαρνακιώτη κηρύχθηκε η επανάσταση στην Αιτωλία και την Ακαρνανία και αποτέλεσε αφετηρία του ένοπλου αγώνα στην περιοχή μας.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία αναγράφεται στην προκήρυξη, η οποία γράφτηκε στην Ιερά Μονή Ζαπατίνας, εντός των ορίων του Δήμου Ξηρομέρου. Παράλληλα, ο Δήμος Ξηρομέρου, σε αντίθεση με άλλους Δήμους της χώρας μας, δεν έχει καθορίσει κάποια συγκεκριμένη ημέρα τοπικού εορτασμού σχετικού με το 1821.
Ο καθορισμός του εορτασμού της ημέρας αυτής ανήκει στον Δήμο και η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων (ειδικά των σχολείων) σε αυτόν θα αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω ενασχόληση των παιδιών μας με την τοπική ιστορία.
Τέλος, ο εορτασμός της συγκεκριμένης ημέρας εμπεριέχει τη δυνατότητα ανάδειξης ιστορικών τόπων και μνημείων, προβάλλοντας το Ξηρόμερο και την ιστορία του.
Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαΐου θα λαμβάνουν μέρος οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύουν στο Δήμο Ξηρομέρου, ενώ οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή της προηγούμενης ημέρας της εορτής μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημοσίων κτηρίων, από τη δύση του ηλίου της προηγούμενης ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων να καταρτίζεται με απόφαση του Δημάρχου Ξηρομέρου .
 

7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια κύριε δήμαρχε αλλά μου δημιουργείται μια εύλογη απορία, η προτομή του αγάλματος του βαρνακιωτη βρίσκεται πεταμενη σε μία αποθήκη στην βόνιτσα, σε άλλο Δήμο, μήπως ήρθε η ώρα να επιστρέψει στο τόπο καταγωγής του τον βάρνακα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπράβο στην επιτροπή , μπράβο στον κ. Πολύζο μπράβο στο δημοτκό Συμβούλιο .


    Θ.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο στο Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Διακόσια χρόνια σταύρωσης του Στρατηγού. Ήρθε η ώρα της αποκαθήλωσής του. Και της ανάστασης της ιστορικής αλήθειας. Μια προτομή του απελευθερωτή της Αιτωλοακαρνανίας, στη διασταύρωση Μύτικα - Κανδήλας - Βόνιτσας, να κοιτάει τα αγαπημένα του Παλιομάγαζα. Εκεί όπου ο Στρατηγός έστηνε τη σημαία της ελευθερίας και συγκροτούσε το στράτευμα του, από ντόπιους Ξενομερίτες αγωνιστές. Είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε 5:15 η προτομή αυτή είναι δημιούργημα καθαρά της φαντασίας του καλλιτέχνη. Δεν έχει σχέση με το πρόσωπο του Στρατηγού. Ο Βαρνακιώτης ήταν όπως η εικόνα που ανακάλυψε αργότερα ο Νίκος Μήτσης. Και ασφαλώς πρέπει να επιστρέψει όχι μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και σε όλα τα μέρη που απελευθέρωσε. Και εκεί να στηθούν προτομές μνήμης και τιμής του (Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Βόνιτσα κ.λπ).Όμως αυτό είναι μιας άλλης τάξης συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η αποκατάσταση της μνήμης του Βαρνακιώτη επιβάλλεται να γίνει, ΧΘΕΣ !!! Και πώς; σε κάθε χωριό, ναι σε κάθε χωριό, να ονομαστεί ο κεντρικός δρόμος (όχι στενά σοκάκια ...) σε οδό Γεωργίου Βαρνακιώτη. Με δεδομένο ότι από του χρόνου η 25η Μάϊου θα είναι και αργία, θα εμπεδωθεί περισσότερο στην κοινωνία το όνομά του όπως π.χ με ομιλίες κλπ εκδηλώσεις στα σχολεία και σιγά σιγά θα έλθει η λήθη του "στραπατσαρίσματος" που του έγινε από τον Μαυροκορδάτο. Είναι σημαντικό ότι ο Βαρνακιώτης δεν είχε ουδεμία εμπλοκή στους τρεις εμφυλίους πολέμους ( 1824, 1825 , 1832 ), ό,τι πιο όνειδος στον αγώνα του 1821 , που τέτοια εμπλοκή είχαν άλλοι πολιτικοί και οπλαρχηγοί και μάλιστα τους τιμούμε και ως ήρωες και άλλοι , όπως ο Μιαούλης, έκαψαν τις νέες φρεγάτες που είχε αγοράσει, τότε, ο Καποδίστριας. Φαντάζεστε , σήμερα , ένας Ναύαρχος να κάψει δυο φρεγάτες πολεμικές ; Τι θα πάθει ; Στρατοδικείο και εκτέλεση στο Σύνταγμα. Κι όμως ο Μιαούλης είναι ήρωας!!! Έστω και μετά από 200 χρόνια, ήρθε η ώρα της αποκατάστασής του Ξηρομερίτη ήρωα Γεωργίου Βαρνακιώτη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε 10:09 αν κρίνουμε τους τότε πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 21, μόνο από τα ελαττώματά τους και τους “σκελετούς” που έχουν στις ντουλάπες τους, θα τους πετάξουμε όλους στην πυρά. “Αναμάρτητες” ιστορικές προσωπικότητες ΔΕΝ υπάρχουν. Αυτό ισχύει ΜΟΝΟ για τους μύθους, που ίσως χρειάζονται ως έμπνευση οι λαοί. Η διαφορά με τον Βαρνακιώτη είναι ότι έμπλεξε με την φαναριώτικη πανουργία και την υπέρμετρη φιλοδοξία του ψευδοπρίγκηπα Μαυροκορδάτου, που επεδίωκε να χειραγωγήσει την επανάσταση, με τελικό στόχο να γίνει ηγεμόνας της απελευθερωμένης Ελλάδας. Ο Στρατηγός Βαρνακιώτης, που οι μεγάλες του επιτυχίες τον καθιέρωσαν ως δεσπόζουσα στρατιωτική΄και πολιτική προσωπικότητα, του ήταν εμπόδιο. Και οργάνωσε και τελικά πέτυχε τον εξοβελισμό του από την επαναστατική δράση, κατασυκοφαντώντας τον ως προδότη. Μετά τη σκυτάλη τη πήρε ο Ιστορικός Σπ.Τρικούπης, γυναικάδελφος του Μαυροκορδάτου, στην ιστοριογραφία του οποίου στηρίχτηκαν οι μεταγενέστεροι ιστορικοί. Η πραγματική ιστορία του 21, με τα θετικές και τις αρνητικές της αλήθειες, δεν έχει γραφτεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν εκδοθεί εξαιρετικά βιβλία και μελέτες ιστορικών, που φωτίζουν άγνωστες πτυχές τις επανάστασης και των πρωταγωνιστών της. Οι οποίες αναθεωρούν πολλές παγιωμένες ως τώρα ιστορικές παραδοχές. Τα 200 χρόνια του 21 είναι ευκαιρία να επανακριθεί ο Βαρνακιώτης. Και αυτή τη φορά όχι με βάση τις συκοφαντίες σκοπιμότητας των ανταγωνιστών του και εχθρών του εκείνης της εποχής, αλλά σύμφωνα με την πραγματική επαναστατική δράση και προσφορά του στην απελευθέρωση της Πατρίδας, που υπήρξε σημαντική. Και αντίστοιχα σημαντική θέση στην ιστορία δικαιούται ο σπουδαίος αυτός Στρατηγός, που ως Ξηρομερίτης είναι τιμή για τον τόπο μας. Η καθιέρωση από το Δήμο ως επίσημης αργίας, της μέρας που ο Βαρνακιώτης κήρυξε επίσημα την επανάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας, αποτελεί ένα μεγάλο αφετηριακό βήμα για την ιστορική αποκατάσταση του προδομένου Στρατηγού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο