Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Αλέξανδρος Φραίμης: Με μια γρήγορη μάτια ... Δημοτικό και περιφερειακό δημοψήφισμα.

 
   Ο Αλέξανδρος Φραίμης με ανάρτησή του στο Facebook ενημερώνει τι προβλέπει ο νόμος για τα Δημοτικά  και περιφερειακά δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με το Άρθρο 11 του Ν. 4674/20 (ΦΕΚ 53/11.03.2020) αναστέλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Το κλεισθένειο δημοψήφισμα αποτελούσε ένα από τα τελευταία απομεινάρια νομοθετικής παρέμβασης της “μεταρρύθμισης” από την τότε συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2018.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το Κεφάλαιο που έχει ανασταλλεί, όταν ψηφίστηκε έγινε αντικείμενο ποικίλων αρνητικών σχολίων.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσής υπήρξαν δημοσιεύσεις και κριτική που εστίαζε, για παράδειγμα, στο ότι επικοινωνιακά προβαλλόταν λες και ήταν κάτι καινούριο, ως «νέος θεσμός», «τομή», «εισαγωγή θεσμού άμεσης συμμετοχής και δημοκρατικής έκφρασης των πολιτών»κλπ,ενώ η Αυτοδιοίκηση γνώριζε ότι ο Κώδικας Δήμων(ν.3463/2006) ήδη περιείχε το αρ.216«Τοπικό Δημοψήφισμα» (το οποίο ο Κλεισθένης κατήργησε με την παρ.2 του αρ.151).

Οι διατάξεις:
Ν. 4674/20 Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας δήμων
1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν. 4555/2018 (Α΄ 133) αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου.

4555/2018 Άρθρο 133 Αντικείμενο του δημοτικού και περιφερειακού δημοψηφίσματος
1. Δημοτικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα μπορεί να προκηρύσσεται για κάθε θέμα, εκτός από ζητήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική, τη μεταναστευτική πολιτική, την ερμηνεία και εφαρμογή διεθνών συνθηκών, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και λατρείας ή τη θεσμική οργάνωση όλων των γνωστών θρησκειών. Επίσης δημοψήφισμα δεν προκηρύσσεται για θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης του οικείου Ο.Τ.Α., επιβολής τελών, ανακαθορισμού του αριθμού και των ορίων των δήμων, των κοινοτήτων, των περιφερειών και των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας.
2. Ο χαρακτήρας του δημοψηφίσματος ως αποφασιστικού ή συμβουλευτικού καθορίζεται στην απόφαση προκήρυξής του. Όταν το αντικείμενο του δημοψηφίσματος δεν ανάγεται στην αποφασιστική αρμοδιότητα του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, έχει υποχρεωτικά συμβουλευτικό χαρακτήρα.


Η ανάρτηση του κ. Φραίμη:

 
Με μια γρήγορη μάτια ...
❌Ν.4555/2018 - ΦΕΚ 133/Α/19-7-2018 (Πρόγραμμα ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ)
Άρθρο 133
Αντικείμενο του δημοτικού  και περιφερειακού δημοψηφίσματος
1. Δημοτικό ή περιφερειακό δημοψήφισμα μπορεί να προκηρύσσεται για κάθε θέμα, εκτός από ζητήματα σχετικά....
❌Ν. 4674/2020 - ΦΕΚ 53/Α/11-3-2020
Άρθρο 11
Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας δήμων
1.Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν. 4555/2018 (Α' 133) αναστέλλεται καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου. ... ...


 

10 σχόλια:

  1. Ετοιμάζεται για δήμαρχος ο κύριος Φραιμης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας είναι κ ένας αστσκιωτης μια φορά? Μέχρι τώρα μόνο απογοήτευση υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί, λίγος σας πέφτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καιρός να ασχοληθεί και κάποιος που ίσως αποδειχθεί ποιο ικανός. ως τώρα μόνο απογοήτευση εισπράτουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΙΣΩ .Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΠΡΟΣΤΑ .ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΑΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενώ τώρα υπάρχει οργασμός έργων. Έτοιμα από τους προηγούμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν κάνει γεωτρήσεις κ ΒΡΕΘΕΊ νερό για ΑΣΤΑΚΌ, λειτουργήσουν βιολογικός καθαρισμός κ σφαγεία ,θα ξανάβγει αέρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Φραιμης και μπορεί να πάει αντίπαλος με Τριανταφυλλάκη και έχει τα κότσια να το κάνει . Δεν νομίζω να τον βοήθησε κάποιος εως σημερα και αν το έκανε να βγει να το πει ο ίδιος και όχι εσεις οι δήθεν ξερόλες . Αντίθετα άλλοι έτρωγαν και έφτυσαν στο πιάτο που τους τάιζε. Οσα για το αν πάει ο νυν τον τοπο μπροστά 18 μηνες και ακόμη με τα έργα του προηγούμενου ασχολείται και με φωτογραφήσεις και δηθεν δηλώσεις . ΑΑΑΑΑ ... έχει και το γραφείο τύπου με την γνωστή καραμέλα ... "δεν μπορεί να λυθούν όλα τοσο συντομα δια μαγείας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Αλέξης αγαπάει το Ξηρόμερο. Έχει γυρίσει όλα τα χωριά με το ποδήλατο και χαιρετά όλα τα αυτοκίνητα. Αλέξη προχωρά!θα βγει και η ανηφόρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο