Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Κινητοποίηση - διαμαρτυρία για την Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.


Ημερομηνία, 15.4.2021
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΑΥ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Κινητοποίηση - διαμαρτυρία για την Π.Ο.Α.Υ Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

Με υπευθυνότητα και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, λόγω έξαρσης της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Αγώνα την Κυριακή 11 Απριλίου 2021 και ώρα 06:00 μ.μ. κινητοποίηση - διαμαρτυρία των κατοίκων του Δήμου Ξηρομέρου στη τοποθεσία «ΒΕΛΑ», σχηματίζοντας μία πολύ μεγάλη αυτοκινητοπομπή και στα γειτονικά και φίλα νησιά μας Κάλαμο και Καστό Ιονίου Πελάγους, συμβολική διαμαρτυρία των κατοίκων τους με μαύρες σημαίες και πανό στα λιμάνια τους.....

Πεπεισμένοι ότι ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ, με κεντρικό σύνθημα να ΑΚΥΡΩΘΕΙ στην πράξη η ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ) στην θαλάσσια περιοχή Εχινάδων - Αστακού - Μύτικα και στη νήσο Κάλαμο, οι κάτοικοι του Δήμου Ξηρομέρου και των νήσων Καλάμου και Καστού με την κινητοποίησή τους, έστειλαν δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την κεντρική εξουσία, για το τι πρόκειται να επακολουθήσει αν δεν εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Επειδή η στείρα άρνηση δεν αποτελεί ποτέ θέση, οι κάτοικοι και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, έθεσαν με σαφήνεια και ξεκάθαρα τις θέσεις τους:

· Ο σχεδιασμός της Π.Ο.Α.Υ που έγινε ερήμην των τοπικών κοινωνιών, που υποβαθμίζει το περιβάλλον, που δυσχεραίνει τη ζωή τους, που εξαφανίζει την ελεύθερη Αλιεία, που δημιουργεί επικίνδυνα μονόπλευρη ανάπτυξη και καταστρέφει τον τουρισμό, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.

· Να ανακληθεί άμεσα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας.

· Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα μας σταθερά, μέχρι να αποτρέψουμε οριστικά την ίδρυση της Π.Ο.Α.Υ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ και κατόπιν να ξεκινήσει από μηδενική βάση ένας διάλογος, με συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση.

· Είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε την ίδρυση μιας Θαλάσσιας Βιομηχανικής Περιοχής 41.000 στρεμμάτων και την κατάληψη πολλών εκατοντάδων παράκτιας χερσαίας έκτασης, αποκλειστικά για ιχθυοκαλλιέργειες, που αν γίνει θα σημάνει την κατάργηση κάθε άλλης οικονομικής δραστηριότητας, την κατάργηση της ελευθερίας να αποφασίζουμε εμείς για την ζωή μας, για το μέλλον και την υγεία των παιδιών μας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε κατά πρώτον και σημαντικότερο τους πολίτες του Ξηρομέρου, του Καλάμου και του Καστού που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, καθώς και όσους με το νου και την καρδιά τους ήταν μαζί μας και αντικειμενικά δεν μπορούσαν να συμμετέχουν, τους επικεφαλής των τριών δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Ξηρομέρου που παραβρέθηκαν, κ.κ. Ιωαν. Τριανταφυλλάκη, Παν. Στάϊκο και Δημ. Κομπλίτση, το Αστυνομικό Τμήμα Ξηρομέρου, που διευκόλυνε με δύο περιπολικά για την τήρηση των μέτρων τάξης και ασφάλειας.

Η Επιτροπή Αγώνα θα κλιμακώσει το επόμενο χρονικό διάστημα τις δράσεις της, μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για απόσυρση του συγκεκριμένου καταστροφικού σχεδιασμού της ΠΟΑΥ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΚΑΛΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΣΤΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ Π.Ο.Α.Υ
ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ















































5 σχόλια:

  1. Μπράβο!!! Δυνατά προχωρήστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καποιοι ελεγαν για 5 αυτοκινητα .εδω βλεπουμε 105

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαζεψτε τούς βοθρους που πέφτουν όλοι στην παραλια πρώτα και μετά να δείτε τα ψάρια πολιτισμενοι και μορφωμένοι άνθρωποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 4 07 ΘΑ ΚΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ ΙΟΥΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπουμε στις φωτογραφίες άτομα που δικοί τους άνθρωποι μέσα από το σπίτι τους δουλεύουν στις ιχθυοκαλλιέργειες γιατί δεν τους λένε να παραιτηθούν?? Αλλά είναι καλός ο μισθός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο