Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021

16 Απριλίου 1941 ο βομβαρδισμός της πόλης του Αγρινίου : ο Μπαμπινιώτης Σπυρίδων Μοίραρχος Χωροφυλακής o πρώτος νεκρός

 
   Τόντος Σπυρίδων: Μοίραρχος Χωροφυλακής  έπεσε στις 16 Απριλίου 1941 σε βομβαρδισμό της πόλης του Αγρινίου κατά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα την ώρα του καθήκοντος. Επέβλεπε την προστασία των πολιτών στο καταφύγιο.

 Κατάγονταν από το χωριό Μπαμπίνη Ξηρομέρου Αιτ/νίας.

 Ήταν υπεύθυνος για τη μέριμνα και λειτουργία της πολιτικής άμυνας στην πόλη του Αγρινίου. ...
Με τον εντοπισμό του πρώτου αεροπλάνου ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού και σύμφωνα με πληροφορίες Αγρινιωτών το πρώτο αεροσκάφος δεν βομβάρδισε την πόλη, αλλά διήλθε με κατεύθυνση από το Νότο προς το Βορά και χάθηκαν τα ίχνη του πάνω από το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου(δε γνωρίζουμε αν διέγραψε κύκλο ή ήταν αναγνωριστικό). 
Μετά από λίγο πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός σε διάφορα σημεία της πόλης. Η πρώτη βόμβα έπεσε στην πλατεία Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στη συμβολή της με την οδό Αναστασιάδη.
Ο πρώτος νεκρός από τον βομβαρδισμό ήταν ο τότε Υπομοίραρχος και μετά θάνατο Μοίραρχος Τόντος Σπυρίδων, που επιμελείτο της εισόδου των πολιτών στο υπόγειο καταφύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος (νυν αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).
Τα θραύσματα της βόμβας είναι αποτυπωμένα και σήμερα πάνω στο μαρμάρινο περίβολο του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος (πίσω ακριβώς από το υπάρχον περίπτερο).
Προς τιμή του Μοιράρχου Τόντου Σπυρίδωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, δρόμος του Αγρινίου φέρει το όνομά του. ΟΔΟΣ ΜΟΙΡΑΡΧΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΤΟΝΤΟΥ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: