Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ψηφίστηκε: Στο εξής η κυβέρνηση δεν θα πέφτει εξαιτίας της εκλογής Προέδρου


Με μεγάλη πλειοψηφία 224 ψήφων (έναντι 221 στην προηγούμενη ψηφοφορία) πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές
Επίσης πέρασε το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 στην προ μηνός ψηφοφορία στη Βουλή.
Επίσης, η ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έλαβε 175 ψήφους, έναντι 179 στην προηγούμενη ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη διάταξη έκανε ειδική αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τη ΝΔ ότι κρυφίως αποσύρθηκαν οι βουλευτές της επειδή είχε αναδρομική ισχύ, κάτι που αμφισβήτησε η Νέα Δημοκρατία.



Η υπερψήφιση από τη σημερινή Βουλή του άρθρου 32 του Συντάγματος για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο για την επομένη των εκλογών. Επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει καθαρή 4ετία, χωρίς τον φόβο της ανατροπής και των πρόωρων εκλογών, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Πρακτικά, η σημερινή υπερψήφιση του άρθρου, χάρη στο ελιγμό της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει στην επόμενη Βουλή να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν. Αφού όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη- την Αναθεωρητική Βουλή- με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Αρα, εφόσον στην επόμενη Βουλή η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδυναμία, θα μπορεί να αλλάξει την σχετική διάταξη όπως εκείνη επιθυμεί. Και να προωθήσει το δικό της σχέδιο πλέον για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβλέπει 3 ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Δεν θα υπάρξει ανατροπή κυβέρνησης όπως το 2014
Αποφεύγοντας έτσι τον σκόπελο του 2020, όπου με αφορμή τυχόν αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα, η χώρα θα οδηγούνταν και πάλι σε πρόωρες εκλογές. Οπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.
Με δύο λόγια η αναθεώρηση του άρθρου 32 από την επόμενη Βουλή, στερεί από την αντιπολίτευση το όπλο του να προκαλεί πρόωρες εκλογές, με αφορμή την μην συναίνεσή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η δυσφορία Τσίπρα για την «ντρίπλα» της ΝΔ
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας νωρίτερα στην Ολομέλεια δεν έκρυψε την δυσφορία του με την εξέλιξη, καθώς η ντρίμπλα της ΝΔ φαίνεται να εγκλώβισε τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να κρύψει την δυσφορία του, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «με την πρόταση της ΝΔ για εκλογή του ΠτΔ με 151 βουλευτές, νοθεύεται ο μηχανισμός επίτευξης συναίνεσης που πρέπει να επιτάσσει το Σύνταγμα -στο βαθμό που στο πρόσωπο του ΠτΔ θέλουμε τον εκφραστή της ενότητας του έθνους και τον ρυθμιστή του πολιτεύματος -και θα καταλήξουμε λοιπόν με αυτή την εκδοχή στο να έχουμε ένα ΠτΔ διορισμένο- τοποτηρητή της εκάστοτε συγκυριακής απλής πλειοψηφίας της Βουλής, που θα τυγχάνει να υπάρχει την περίοδο που θα λήγει η θητεία του Προέδρου και θα έρχεται η διαδικασία εκλογής».
Πάντως η αλλαγή του άρθρου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην κατεύθυνση που επιθυμούσε η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ της σημερινής Βουλής- υπενθυμίζεται ότι ως ύστατο τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε την προσφυγή στο λαό και σε καθολική ψηφοφορία- είχε ήδη υπονομευθεί από την καταψήφιση του άρθρου 30. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος να αναθεωρηθεί το σχετικό άρθρο, που ορίζει ότι ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή, δεν υπερψηφίστηκε, άρα δεν ήταν στα αναθεωρητέα άρθρα και συνεπώς ήταν πρακτικά αδύνατο να υπάρχει προσφυγή στις κάλπες για την εκλογή Προέδρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η σχετική ερμηνεία είναι αυθαίρετη αφού «ο γενικός κανόνας που θέτει το άρθρο 30 δεν παραβιάζεται. Αρμόδιο όργανο για την εκλογή εξακολουθεί να είναι η Βουλή ενώ η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία λειτουργεί ως ύστατο καταφύγιο, δηλαδή ως εξαίρεση στο γενικό κανόνα». Ερμηνεία όμως που δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία.
iefimerida.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο