Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Δύναμη ψυχής και θέλησης από τον πρώτο παραπληγικό εκπαιδευτή καταδύσεων (φωτό)

Ο 52χρονος είναι ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης.
Οι υποψήφιοι μαθητές-δύτες περιμένουν με ανυπομονησία να έρθει η ώρα για να καταδυθούν στα καταγάλανα νερά της Κύθνου. Η έκπληξη τους μεγαλώνει όταν βλέπουν στο κέντρο κατάδυσης, στην περιοχή Λουτρά, να τούς πλησιάζει ένας άνδρας με αναπηρικό καροτσάκι και να τους ενημερώνει πως είναι ο εκπαιδευτής και πως μαζί του θα γνωρίσουν όλα τα "μυστικά" του βυθού.

Ο Μάνθος Μάρρας είναι ο πρώτος παραπληγικός στην Ελλάδα που πήρε δίπλωμα εκπαιδευτή κατάδυσης. Η πορεία της ζωής του άλλαξε ύστερα από τροχαίο ατύχημα σε ηλικία 20 ετών και ενώ ήταν υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Και μπορεί αρχικά να ένιωσε όλα του τα όνειρα να γκρεμίζονται, σύντομα άλλαξε σκεπτικό και βρήκε διέξοδο μέσα στη θάλασσα.
"Ήμουν αρκετά νέος, όταν έπαθα το ατύχημα. Στην αρχή πίστεψα ότι καταστράφηκε το σύμπαν, μετά όμως συνειδητοποίησα τι έχει συμβεί. Από το νοσοκομείο ακόμη, δεν έμενα σε αυτά που μου έλεγαν οι γιατροί. Πήγαινα στη βιβλιοθήκη κι έψαχνα να δω εάν μπορώ να θεραπευτώ. Με στήριξε πολύ το Πολεμικό Ναυτικό που μ' έστειλε σ' ένα ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Και κατάλαβα πως δεν υπάρχει θεραπεία. Τότε αποφάσισα να δω την επόμενη μέρα διαφορετικά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 52χρονος σήμερα Μάνθος Μάρρας.
Αρχικά ξεκίνησε την ενασχόληση με τον ειδικό αθλητισμό και έτρεχε σε αγώνες με το αναπηρικό αμαξίδιο, λαμβάνοντας μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα και παραολυμπιάδα. Άνθρωπος δραστήριος και εφευρετικός, λίγο μετά το ατύχημα αποφάσισε να εγκαταλείψει το πατρικό του σπίτι και να μείνει μόνος. Ήθελε να αποδείξει πως μπορεί να κάνει τα πάντα, όπως και πριν το ατύχημα. Λίγο αργότερα, μπήκε στη ζωή του και η κατάδυση.
Κάποια στιγμή, σε ηλικία 28 ετών και όντας σε αναπηρία, εμφανίστηκε ένας εκπαιδευτής κατάδυσης. Έτσι ξεκίνησα, τυχαία. Είδα ότι μ' αρέσει πολύ και πως θέλω να μείνω κάτω από το νερό. Είχα μια σχέση με την Κύθνο, πηγαίναμε οικογενειακώς τα καλοκαίρια στο νησί, δεν είχα κάνει όμως ποτέ κατάδυση", πρόσθεσε.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την πρώτη του καταδυτική εμπειρία. "Ήταν για μένα η απόλυτη ελευθερία. Η απόλυτη άνεση και κίνηση. Το πρώτο βράδυ, κλείνοντας τα μάτια, έβλεπα πως κολυμπάω στο νερό. Κατάλαβα πως είμαι φτιαγμένος γι' αυτό κι έτσι έφτασα έως το στάδιο του εκπαιδευτή. Εάν κάτι μ' αρέσει, δεν το σταματάω. Το βλέπω ως πρόκληση", θυμήθηκε ο κ. Μάρρας, εξηγώντας πώς έφτασε στο σημείο να αποκτήσει το δίπλωμα του εκπαιδευτή.
Τι είναι, όμως, αυτό που μπορεί να "μαγεύει" κάποιον στον βυθό πέρα από την ελευθερία της κίνησης; "Από τη στιγμή που βάζεις το κεφάλι κάτω από το νερό είσαι εσύ και το σύμπαν. Ζεις σε διαφορετικό κόσμο. Δεν σκέφτεσαι τα προβλήματα, την καθημερινότητα, τη δουλειά, τα άγχη σου. Ακόμη κι αν καταδυθείς στον ίδιο τόπο πολλές φορές, πάντα βρίσκεις κάτι καινούριο να σε μαγέψει", είπε.
Την καινούρια του αγάπη, ο κ. Μάρρας την προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ίδρυσε στα Λουτρά της Κύθνου μια σχολή κατάδυσης, που δίνει τη δυνατότητα, τα τελευταία χρόνια, σε μικρούς και μεγάλους, αλλά και σε άτομα με αναπηρία να εξερευνήσουν ύφαλους, σπηλιές, ναυάγια, κρυστάλλινα διαυγή νερά και πανέμορφα τοπία γεμάτα ζωή, κοράλλια και άπειρα χρώματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Ο 52χρονος βουτάει καθημερινά για ώρες στα νερά του νησιού, μαζί με τους υποψήφιους μαθητές - δύτες, και η μόνη ώρα που μπορεί να τον βρει στο κέντρο κατάδυσης είναι αργά το απόγευμα· εάν δεν ...ξεχαστεί στο βυθό αναζητώντας μία καινούρια εμπειρία. "Τα άτομα με αναπηρία στις καταδύσεις μπορούν να νιώσουν τις ίδιες απολαύσεις με τους υπόλοιπους δύτες. Κάθε φορά που κάνω κατάδυση εντυπωσιάζομαι με αμμουδερές ακτές, σπηλιές και βράχια", λέει χαρακτηριστικά.


Καταδυτικός τουρισμός στην Κύθνο
Εκατοντάδες τουρίστες, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, επιλέγουν κάθε χρόνο να καταδυθούν στα καταγάλανα νερά της Κύθνου. Ο σημαντικότερος, ίσως, καταδυτικός τόπος στο συγκεκριμένο Κυκλαδονήσι είναι ο 'Αγιος Σώστης.
Δεν είναι απλώς από τα ομορφότερα μέρη του νησιού, αλλά και ένας κόλπος με εφτά διαφορετικά σημεία κατάδυσης για αρχάριους αλλά και πιο έμπειρους δύτες που μπορούν να δουν στα ρηχά μπαρμπούνια, σαργούς και όμορφους αστερίες, ενώ πιο βαθιά βρίσκεται ένα πανέμορφο κόκκινο σφουγγάρι, τεράστιοι ροφοί και σμέρνες σε μεγέθη που μόνο λίγοι έχουν συναντήσει.
"Είναι ένα καινούριο κομμάτι για την Κύθνο ο καταδυτικός τουρισμός. Το καταδυτικό κέντρο που βρίσκεται στην περιοχή Λουτρά κάνει θαυμάσια δουλειά και είναι από τα λίγα καταδυτικά κέντρα της χώρας που απευθύνονται και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Το σημαντικό είναι πως εκτός από τους Ελληνες έρχονται και αρκετοί από το εξωτερικό για να κάνουν καταδύσεις στο νησί", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Κύθνου, Γιάννα Φίλιππα.
Επίσης, οι υποψήφιοι δύτες μπορούν να βουτήξουν στη Βουβόξερα, έναν ύφαλο που σφύζει από ζωή και εάν ο καιρός το επιτρέπει δίνει τη δυνατότητα σε κάθε επιπέδου δύτη να απολαύσει μοναδικές εμπειρίες καθώς ο αριθμός των ψαριών τείνει προς το ...άπειρο.
Για όσους θέλουν να εξερευνήσουν τη ζωή που υπάρχει κάτω από το νερό στην Κύθνο υπάρχουν επίσης οι προορισμοί "Ξέρα της Αγάπης", "Σκαλιά", "Ο φάρος της Αγίας Ειρήνης", "Ο Σταυρός", "Το όπλο", "Η σπηλιά του πειρατή", "Οι κήποι του Ποσειδώνα".

"Οι Κυκλάδες έχουν χαρακτηριστικούς βυθούς. Η Κύθνος έχει διαφορετικά, άγρια, νερά λόγω του ότι βρίσκεται στο τέρμα του Κάβο Ντόρο. Έχει δυνατούς ανέμους, ρεύματα και πολύ ζωή. Έχει μεγαλύτερη υποβρύχια ζωή από άλλα νησιά, διότι δεν υπάρχει η έντονη κίνηση των σκαφών και η θάλασσα είναι παρθένα", διευκρινίζει ο κ. Μάρρας.
Προσθέτει, δε, για όσους ακόμη το σκέφτονται να ζήσουν την ξεχωριστή αυτή εμπειρία: "Καθημερινά βλέπουμε ανθρώπους, που συμμετέχουν σε προγράμματα αρχαρίων, να βγαίνουν από το νερό ενθουσιασμένοι. Η κατάδυση προσφέρει μια πρωτόγνωρη εμπειρία καθώς κινούμαστε σε άλλη διάσταση: δεν αισθανόμαστε βαρύτητα, βλέπουμε πράγματα του νερού και αφήνουμε χαλαρή τη φαντασία μας".
 Για τους αρχάριους, το πρώτο μάθημα διαρκεί περίπου 2,5 - 3 ώρες, έχοντας τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα βασικά πράγματα για το βυθό και τον εξοπλισμό, να γίνουν ασκήσεις εξοικείωσης με το νερό και στη συνέχεια να ακολουθήσει μία υποβρύχια βόλτα με τον εκπαιδευτή, μία στιγμή που για τους περισσότερους μένει αξέχαστη σε όλη τους τη ζωή.
 https://www.dikaiologitika.gr

1 σχόλιο:

  1. Αυτός ο άνθρωπος μας δίνει ένα μήνυμα δύναμης, θέλησης και ζωής. Αποδεικνυει σε όλους ότι πολλα που θεωρούμε ακατόρθωτα, τελικα κατορθώνονται. Ξεπερνιουνται οι φόβοι και κοιτάς μπροστά. Ο Θεός να του δινει φωτιση και δυναμη. Κι επειδή βαρέθηκαμε τα αρθρα που αφορούν κριτικές και κατηγορίες, καλό θα είναι αναδεικνύονται επι το πλείστον τέτοιου είδους θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο