Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Συνεδριάζει η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ Ακτίου Βόνιτσας για το θέμα της κατασκευής μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο στην ΚΑΤΟΥΝΑ

      Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κατάστημα στη Βόνιτσα, την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:30 για συζήτηση και λήψη απόφασης για το εξής θέμα:

ΘΕΜΑ 1ο:-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής ενέργειας (ισχύος 500kWel) με χρήση βιοαερίου που προέρχεται από ανερόβια επεξεργασία βιομάζα της εταιρείας Farm Tek ΕΠΕ στη θέση «Φραξούλι» της Δ.Ε. Μεδεώνος».

     Ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις τα σχέδια κατασκευής της μονάδας από βιοαέριο στην ΚΑΤΟΥΝΑ.  (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και (ΕΔΩ)
     Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ καταδικάζει την καταστροφή του περιβάλλοντος, την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια Ιδιωτών και λέει «όχι» στην εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο στη δήμο μας.
    Τονίζει ότι η επίμαχη επένδυση αφορά Μονάδα παραγωγής και εκμετάλλευσης βιοαερίου με σκοπό τη συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ισχύος (500 kWel)», με φορέα την «Farm Tek ΕΠΕ», γίνεται στη θέση «Φραξούλι», ΔΚ Κατούνας, ΔΕ Μεδεώνος, Δ. Ακτίου-Βόνιτσας, ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.........



        H εν λόγω μονάδα θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο εμβαδού 16.606,83 m 2 και θα διαχειρίζεται κοπριά βοοειδών (14.800 τόνους ανά έτος κοπριάς κτηνοτροφικών μονάδων) και φυτικά ενσιρώματα (αραβοσίτου 4.500 τόνους ανά έτος), όπου με τη μέθοδο της αναερόβιας χώνευσης θα παράγεται βιοαέριο. Στη συνέχεια το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.
      Επίσης, σημειώνει ότι στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.
    Και καταλήγει η Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου - Βόνιτσας:
-Καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια ιδιωτών  που από την μία μεριά φουσκώνει τα κέρδη των επιχειρηματιών και από την άλλη μεριά φουσκώνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την λαϊκή οικογένεια.
-Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα να παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, να ενημερώνει το λαό της περιοχής, να τον καλεί να παλέψει ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα παραγωγής και διαχείρισης της ενέργειας, με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη της κεφαλαίου, υπογραμμίζοντας ότι το μόνο πρόβλημα δεν είναι οι περιβαλλοντικοί όροι, αλλά συνολικά η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. 
     Λύση που να εξασφαλίζει ρεύμα φτηνό για το λαό, με αξιοποίηση των εγχώριων πηγών, με προσανατολισμό στην εξοικονόμηση ενέργειας και σεβασμό του περιβάλλοντος υπάρχει μόνο σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Προϋποθέτει να γίνει ο τομέας της ενέργειας δημόσια-λαϊκή περιουσία. Να αναπτύσσεται με κριτήριο της λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος»
ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΧΕΔΙΑ.

Αναλυτικά τα θέματα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έχουν ως εξής: 
ΠΡΟΣ:
Μέλη Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση σύγκλησης Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» (Άρθρο 75, Ν. 3852/10).

Σας καλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής  που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα στην Βόνιτσα την 30η του μηνός Ιουνίου έτους 2017, ημέρα Παρασκευή και ώρα 18:30 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω  θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1.-Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμικής ενέργειας (ισχύος 500kWel) με χρήση βιοαερίου που προέρχεται από ανερόβια επεξεργασία βιομάζα της εταιρείας Farm Tek ΕΠΕ στη θέση «Φραξούλι» της Δ.Ε. Μεδεώνος».
2.-Γνωμοδότηση για τη ρύθμιση κυκλοφορίας οχημάτων  στην παραλία της Παλαίρου.
3.-Αίτηση της Στράτου Χριστίνας του Αριστοτέλη για έγκριση κατασκευής πεζοδρομίου έμπροσθεν της ιδιοκτησίας της και επί της οδού Επ. Δανιήλ και κατασκευής φρεατίου απορροής ομβρίων επί της Μακ. Κύπρου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ 

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο