Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Facebook: ِΜετατρέπεται σε ανοιχτή αγορά όπλων από τη Λιβύη

 Δεν είναι μόνο φωτογραφίες και “likes” που κυκλοφορούν στο Facebook. Έρευνα αποκαλύπτει πως ανάμεσα στις φωτογραφίες και τα χαμόγελα των φίλων διακινούνται λαθραία όπλα από τη Λιβύη. Οι αγοραπωλησίες γίνονται σε κλειστά γκρουπ, στα οποία για να μπει κάποιος πρέπει να καταθέσει “διαπιστευτήρια”.
Μελέτη από το ανεξάρτητο ερευνητικό πρόγραμμα για μικρά όπλα (Small Armes Survey) του Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Μελετών της Ελβετίας ....................


και το εργαστήρι του Οργανισμού Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης “Υπηρεσίες Ερευνών Οπλισμού” (ΑRES) αποκάλυψε έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό από εμπορία όπλων, η οποία γίνεται διαδικτυακά στη Λιβύη.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κλειστές ομάδες σε Facebook (FB, Tech30) και “Whats app” (δημοφιλής εφαρμογή άμεσης ανταλλαγής πολυμέσων), αποτελούν τα πιο γνωστά μέρη για τέτοιου είδους εμπόριο. Ακολούθως το “Instagram” (εφαρμογή λήψης, επεξεργασίας και κοινοποίησης φωτογραφιών και βίντεο) και το “Telegram” (εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και πολυμέσων) χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς.

Το “ARES” εντόπισε κλειστές ομάδες και εμπόρους όπλων που δρούσαν κατά μόνας μέσω διαδικτύου στη Λιβύη, καταγράφοντας 1,346 παράνομες πωλήσεις σε μόλις ένα χρόνο.

Ο N.R. Jenzen-Jones, διευθυντής του “ΑRES”, ισχυρίστηκε ότι η έρευνα παρέχει ένα μόνο στιγμιότυπο από τον τρόπο με τον οποίο οι σχετιζόμενες με τα όπλα κλειστές ομάδες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να εμπορευθούν όπλα διαδικτυακά.

Συμπλήρωσε πως δεδομένα τα οποία έχουν συγκεντρωθεί από το “ARES”, δείχνουν παρόμοιες ενέργειες και σε άλλες συγκρουόμενες περιοχές συμπεριλαμβανομένων τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

Δεν πωλούνται μόνο όπλα μικρού μεγέθους στο Ίντερνετ. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε αρχικά στην εφημερίδα “New York Times” έφερε στο φως πωλήσεις μεγάλων μηχανισμών όπλων, εκτοξευτήρων πυραύλων, εκτοξευτήρων χειροβομβίδων, αντιαρματικών κατευθυνόμενων όπλων και φορητών αμυντικών συστημάτων αέρος.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου, ενέπλεξε στο θέμα πωλήσεων, παραστρατιωτικές οργανώσεις και άλλες ομάδες σχετιζόμενες με τα όπλα. Αυτές, είτε αγοράζουν όπλα είτε χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να ξεφορτωθούν όπλα τα οποία είναι αζήτητα ή ακατάλληλα για χρήση.

Η έρευνα, ανέδειξε ότι το εμπόριο όπλων επί καθεστώτος Καντάφι ήταν περισσότερο ελεγχόμενο. Διεθνείς κυρώσεις είχαν απαγορεύσει τη νόμιμη εισαγωγή όπλων στη Λιβύη από το 1992 έως το 2003. Αν και τον Σεπτέμβριο του 2003, οι κυρώσεις αναιρέθηκαν και οι διεθνείς εξαγωγές όπλων άρχισαν και πάλι, το εγχώριο εμπόριο ήταν αμετάβλητο. Όμως μετά την εξέγερση του 2011, έγινε επιδρομή στο αρκετά μεγάλο οπλοστάσιο της κυβέρνησης από εμπόρους όπλων και ένοπλα γκρουπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μαύρη αγορά να ανθίσει και πάλι.

Η διαδικτυακή μαύρη αγορά για όπλα, αυξάνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αφού η πρόσβαση σε διαδικτυακές συνδέσεις είναι ευκολότερη. Το Facebook και το Instagram απέκλεισαν πωλήσεις ιδιωτικών πυροβόλων όπλων τον περασμένο Ιανουάριο, με την ελπίδα ότι θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα για παρόμοιες πωλήσεις όπλων στις πλατφόρμες τους.

“Απομακρύνουμε τέτοιου είδους υλικό αμέσως μόλις εντοπίσουμε την ύπαρξή του. Προτρέπουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τους σχετικούς υπερσυνδέσμους (links), οι οποίοι βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας έτσι ώστε η ομάδα μας αποτελούμενη από τεχνικούς, να έχει τη δυνατότητα ελέγχου του υλικού με ταχύτητα”, δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο CNNMoney.

Μερικές κλειστές ομάδες, οι οποίες έχουν εντοπισθεί από αναφορές των δημιουργών τους, έχουν ήδη διαγραφεί από το Facebook.

Επιμέλεια: Εύη Σπανού
 http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο