Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

«Πολίτες σε Δράση»: Πολιτική θέση, αλλά και κρίσιμα ερωτήματα στη δημοτική αρχή Ακτίου Βόνιτσας για την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων

«Τι είναι το δυσκολότερο όλων; Ό,τι ως το ευκολότερο φαντάζει: 
Με τα μάτια να βλέπεις ό,τι ενώπιον των ματιών υπάρχει.»
Γκέτε, «Ποίηση» 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Της δημοτικής παράταξης Ακτίου – Βόνιτσας «Πολίτες σε Δράση»

Θέμα: Ιδιωτικοποίηση αποκομιδής απορριμμάτων: πολιτική θέση, αλλά και ερωτήματα επί του συγκεκριμένου. 

*1.* Σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο, που πρόκειται να γίνει στην Πάλαιροεισάγεται προς συζήτηση, ως 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, το εξής:
     «Ανάκληση της υπ’ αριθμ. 89/2016 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου περί: Ανάθεση υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας σε ιδιώτη (άρθρο 61, παρ. 1 του Ν 3979/2011) και λήψη νέας με θέμα: Ανάθεση υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων και πλύσης κάδων Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας σε ιδιώτη (άρθρο 61, παρ. 1 του Ν 3979/2011) (Εισηγητής κ. Δήμαρχος)

*2.* Είχαν προηγηθεί τα εξής:
    Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 11ης Μαρτίου 2016, ελήφθη απόφαση για το ίδιο θέμα, βάσει: α. μια εισήγησης του Δημάρχου και β. μιας μελέτης, αναφορικά με το κόστος του σχετικού έργου˙ η μελέτη αυτή στερούνταν υπογραφής από οποιονδήποτε (!), αλλά και θεώρησης από την τεχνική ή / και την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, ενώ η δημοσίευσή της είχε προκαλέσει γέλια μέχρι δακρύων στην ευρύτερη περιοχή, αφού προϋπολόγιζε κόστος αποκομιδής απορριμμάτων και πλύσης κάδων για τα χωριά Σκουρτού, Παπαδάτος (που προφανώς δεν ανήκουν στο Δήμο μας) και Βάτος (που εδώ και χρόνια δεν κατοικείται).......



*3.* Από την πλευρά μας και από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το θέμα στη δημόσια σφαίρα, όλως αιφνιδιαστικά, εκ μέρους του Δημάρχου και της παράταξής του, καταστήσαμε γνωστή και υποστηρίξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση (και) της συγκεκριμένης δημοτικής υπηρεσίας. 
     Τη θέση  μας αυτή στηρίξαμε στην αναγκαιότητα ο Δήμος να διασφαλίζει, με ίδια μέσα και ευθύνη, την βέλτιστη παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η σημασία της οποίας για τη δημόσια υγεία είναι παραπάνω από προφανής και να μην αφήνεται το συγκεκριμένο αγαθό (η δημόσια υγεία) στην κρίση και την καλή διάθεση του οποιουδήποτε ιδιώτη, ο οποίος, όπως είναι φυσικό, θα κατευθύνει τη λειτουργία της υπηρεσίας στη μεγιστοποίηση του κέρδους του.

     Ο Δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα (όλη;), επικαλούνται ως δικαιολογία κατ’ αρχήν της κίνησής τους ν’ αναθέσουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε ιδιώτη, την έλλειψη μέσων και προσωπικού, για την εκ μέρους του Δήμου εκτέλεση.
      Παραλείπει όμως, ιδίως ο Δήμαρχος, να εξηγήσει ποιος ευθύνεται για την έλλειψη προσωπικού και την απαξίωση των μηχανημάτων του Δήμου, όταν μάλιστα ο ίδιος είχε διατελέσει Δήμαρχος της μεγαλύτερης δημοτικής ενότητας (Ανακτορίου), κατά την περίοδο 2002 έως 2010, όταν υπήρχαν όλες οι δυνατότητες προσλήψεων και προμήθειας των απαραίτητων. 
      Έχει όμως γίνει πλέον κοινό κτήμα όσων ασχολούνται με τα κοινά του τόπο μας, πως, διαχρονικά, τα πρόσωπα που είχαν τις τύχες όλων μας στα χέρια τους δεν είχαν τα παραπάνω ως προτεραιότητά τους. Βασίλευε και βασιλεύει η πρακτική της μαύρης εργασίας (για την εξυπηρέτηση των «κολλητών» και τη δημιουργία στρατού ψηφοφόρων), των αδιαφανών απ’ ευθείας αναθέσεων και των μαύρων ταμείων.

     Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, προκύπτουν και ειδικές διαπιστώσεις, ορισμένες εκ των οποίων ενδεικτικά παραθέτουμε:
   -Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται σε 1.014.750 ευρώ. Τούτο, το διόλου αμελητέο ποσό, χωρίς κανένα επίσημο στοιχείο από την πλευρά του Δήμου έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η σύγκριση του κόστους και ο υπολογισμός του εργολαβικού οφέλους.
  -Στην μελέτη δεν υφίσταται κανένας μηχανισμός ελέγχου του υποψηφίου εργολάβου, ούτε επιβολής κυρώσεων. Το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανησυχία μας για τη δημόσια υγεία.
   -Στη μελέτη δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την ανακύκλωση, η οποία προφανώς δεν ενδιαφέρει το Δήμαρχο και τη δημοτική του ομάδα.
        Για τα παραπάνω, αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία και την ουσία λήψης της συγκεκριμένης απόφασης, είχαμε υποβάλει αίτηση στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, να μας χορηγηθεί αντίγραφο της απόφασης, όταν καθαρογραφεί, προκειμένου να ζητήσουμε αρμοδίως την ακύρωσή της.

*4.* Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Δήμαρχος, θα εισηγηθεί την ανάκληση μιας απόφασης που δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, προφανώς θέλοντας ν’ αποφύγει την ακύρωσή της από την ελέγχουσα αρχή.
      Θα μπορούσε κάποιος να εκλάβει ως θετική την κίνηση αυτή, αν επρόκειτο περί διόρθωσης των λαθών, ιδίως των προφανών, έστω κι αν αυτά καταδεικνύουν για μια ακόμη φορά την πλήρη διοικητική ανεπάρκεια που χαρακτηρίζει τη σημερινή διοίκηση του Δήμου. 
     Από την εισήγηση όμως που έχουμε στα χέρια μας προκύπτει ότι μόνον περί αυτού δεν πρόκειται. Αντίθετα, το σχέδιο απόφασης του δημοτικού συμβουλίου καθίσταται εντελώς αόριστο και ασαφές, αφού στην νέα απόφαση, σε αντίθεση με την αρχική:

-δεν αναφέρεται ούτε η προηγούμενη μελέτη, ούτε άλλη.
-δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό πίστωσης.
-μεταβάλλεται ο χαρακτήρας του διαγωνισμού από «Ανοικτός Διεθνής Ηλεκτρονικός με αξιολόγηση και κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά» σε «Ανοιχτό Διαγωνισμό, σύμφωνα με τα τεύχη και τους όρους που θα καθορίσει η οικονομική επιτροπή».

*5.* Ας απαντήσει λοιπόν ο κ. Δήμαρχος, έστω στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι σε μας, αλλά στους πολίτες που ρωτούν και αγωνιούν:

1ον) Ποιοι λόγοι κατ’ αρχήν τον οδήγησαν στη συγκεκριμένη πολιτική απόφασηγι’ ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτη;
2ον) Ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη λήψη της απόφασης που σχεδιάζει να πάρει σήμερα και γιατί διαφοροποιείται από την απόφαση που ο ίδιος εισηγήθηκε, μόλις πριν από έναν μήνα; 
3ον) Ποιος εκπόνησε για λογαριασμό του Δήμου τη μελέτη, με ποια αμοιβή και με βάση ποια στοιχεία;

*6.* Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε, πως τόσο μέσω της δημοσιότητας, όσο  και μέσω των κατάλληλων νομικών ενεργειών, θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την ανάδειξη ενός άλλου δρόμου, στον οποίον πιστεύουμε ότι ως τοπική κοινωνία μπορούμε να συμπορευθούμε, προκειμένου να «μένουμε στον τόπο μας από επιλογή και όχι από ανάγκη». 

Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε τη συμμετοχή όλων!

2 σχόλια:

  1. Ποιοι πολιτρς ακριβως ρωτουν? Αυτοι που αφηνουν εξω απο τους αδειους καδους σκουπιδια τους η αυτοι που περιμενουν να πανε οι εργατες του δημου να τους καθαρισουν τις αυλες τους? Μηπως ομως ρωτανε και αυτοι που βγαζουν τα μπαζα τους στα πεζοδρομια και τα χορταρια επισης επειδη ετσι εχουν μαθει? Ας εριχνε προστιμα ο δημος οπως γινεται σε αλλες χωρες και τους εβλεπα ολους μετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' αυτή τη περιοχή της μιζέριας και της εύκολης και άκριτης κριτικής σε όλα από τους παντογνώστες, είναι μονόδρομος η απόδοση ευθυνών στο δήμαρχο, ακόμα και για τα προβλήματα στη δημιουργία των οποίων συντελούν και οι ίδιοι. Είναι οι ίδιοι που διπλοπαρκάρουν στο κεντρικό δρόμο αλλά και στη παραλία αλλά σου μιλάνε για κοινωνική ευαισθησία και ανάδειξη περιβάλλοντος, οι ίδιοι που απαιτούν να τους καθαρίζει ο δήμος τις αυλές, να τους παίρνει τα μπάζα όποτε αυτοί αποφασίσουν να τα αποθέσουν όπου νάναι, οι ίδιοι που δεν έχουν να προτείνουν τίποτε αλλά είναι έτοιμοι να κατακρίνουν ότι κάνει κάποιος άλλος. τουλάχιστον, αυτό ο άλλος - καρφί στο μάτι τους- κάτι κάνει. Οι άλλοι προσπαθούν για ευημερία του τοπου μέσω ΜΚΟ πολλών προγραμμάτων και πολλών χιλιαδων ευρώ. Αλήθεια, ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ; Χωρίς ταυτόχρονα να κερδίζουν οι ίδιοι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο